Πώς η Uber θα «κερδίσει» όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα

Πώς η Uber θα «κερδίσει» όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα

Ο κολοσσός των μεταφορών εισήλθε για τα καλά στον κλάδο της κοινοχρησίας ποδηλάτων.

της Kirsten Korosec

Η Uber εξαγόρασε τη Jump, μια υπηρεσία κοινοχρησίας ηλεκτρικών ποδηλάτων με τεχνολογία GPS.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση της Uber που στόχο έχει την εξασφάλιση εσόδων από τους ανθρώπους εκείνους που επιλέγουν να …παρατήσουν τα αυτοκίνητά τους. Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Η συμφωνία αντανακλά την εντεινόμενη επενδυτική δραστηριότητα στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό χώρο της κοινοχρησίας ποδηλάτων.

Η Jump είναι μια υπηρεσία κοινοχρησίας ποδηλάτων «χωρίς σταθμό». Τα ποδήλατα της Jump διαθέτουν ενσωματωμένο GPS και σύστημα πληρωμών – σε αντίθεση με προγράμματα κοινοχρησίας ποδηλάτων που τοποθετούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους χώρους στάθμευσης (σταθμούς).

Η Uber και η Jump σχετίζονταν ήδη μεταξύ τους. Τον Φεβρουάριο, η Uber προσέθεσε μια επιλογή στην εφαρμογή της η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κράτηση και να νοικιάζουν ποδήλατα Jump στο Σαν Φρανσίσκο. Εκτός από το Σαν Φρανσίσκο, η Jump δραστηριοποιείται με τον δικό της στόλο στην Ουάσινγκτον και το Σακραμέντο.

Η Jump δεν είναι κάποια …νεοφερμένη παίκτρια στον χώρο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Ryan Rzepecki, αρχικά έκανε την εμφάνισή της το 2010 ως Social Bikes. Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, τα οποία αφορούσαν 150 ποδήλατα σε τέσσερις περιοχές, ξεκίνησαν λίγα χρόνια αργότερα.

Η Jump έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά σε σχέση με εκείνες τις πρώτες μέρες. Το 2017, χιλιάδες ποδήλατά της βρίσκονταν σε 40 πόλεις. Την τελευταία χρονιά, η Jump μετατράπηκε από μια εταιρεία που πουλούσε ποδήλατα χωρίς σταθμό σε εταιρεία που κατέχει και λειτουργεί τον δικό της στόλο ποδηλάτων.

Τον Ιανουάριο, η Jump έλαβε άδεια από τη Δημοτική Αρχή Συγκοινωνιών του Σαν Φρανσίσκο για να προσφέρει τη δική της υπηρεσία ποδηλάτων χωρίς σταθμό στην πόλη, για 18 μήνες. Η άδεια θα επανεξεταστεί προτού επιτραπεί στην εταιρεία να προσθέσει περισσότερα ποδήλατα στον στόλο της.