Πώς η Verizon ξεπέρασε τους Κορεάτες στην κούρσα του 5G

Πώς η Verizon ξεπέρασε τους Κορεάτες στην κούρσα του 5G
epa06566932 Visitors look at a US company Qualcomm stand announcing '5G' technology at the Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, Spain, 26 February 2018. The MWC presents the latests advances in mobile technologies and will be held from 26 February to 01 March 2018. EPA/ALBERTO ESTEVEZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πραγματικότητα του 5G είναι εδώ και η αμερικανική εταιρεία έκοψε πρώτη το νήμα με διαφορά μερικών μόλις ωρών.

του Aaron Pressman 

Όταν ο πρόεδρος του ομίλου Verizon, Ronan Dunne, και η ομάδα του πίεσαν το κουμπί την περασμένη εβδομάδα για να στείλουν το δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την πρώτη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας 5G, φρόντισαν να το κάνουν πριν τις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Ο λόγος; Ήθελαν να εκμεταλλευθούν τη διαφορά ώρας για να προλάβουν τις κορεατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες επρόκειτο να ανακοινώσουν το ίδιο πράγμα στις 4 Απριλίου. Το δελτίο τύπου του Dunne εστάλη στις 10:58 το πρωί της 3ης Απριλίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Κορέας, ώστε ο ίδιος να μπορεί να καυχιέται ότι η εταιρεία του ήταν η πρώτη στον κόσμο που κατασκεύασε ένα ταχύτατο δίκτυο πέμπτης γενιάς (ή 5G).

«Είτε ήσουν στην Κορέα, είτε στις ΗΠΑ, ήμασταν το πρώτο δίκτυο που λάνσαρε το 5G στις 3 Απριλίου», μου είπε ένας πολύ υπερήφανος Dunne όταν βρέθηκε στη Βοστώνη την επόμενη μέρα. «Γράψαμε ιστορία».

Ο Ιρλανδός Dunne ήρθε στη Verizon πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τη βρετανική O2, όπου ήταν διευθύνων σύμβουλος.

Η δοκιμή με επιλεγμένους πελάτες ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε μια περιορισμένη υπηρεσία οικιακού διαδικτύου 5G σε περιοχές τεσσάρων πόλεων. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η ανταγωνίστρια AT&T ξεκίνησε μια κινητή υπηρεσία μέσω ενός φορητού σημείου ασύρματης πρόσβασης σε 12 πόλεις. Αυτόν τον Φεβρουάριο, η Verizon δήλωσε ότι επρόκειτο επιτέλους να προσφέρει μια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας 5G σε 30 πόλεις κάποια στιγμή φέτος.

Και μόλις τον περασμένο μήνα, η Verizon επέλεξε το Σικάγο και τη Μινεάπολη ως τις πρώτες αγορές της όπου θα έκανε ντεμπούτο η υπηρεσία. Η πρεμιέρα προοριζόταν για τις 11 Απριλίου. Ευτυχώς για τον Dunne, όμως, η υπηρεσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πάντως, οι αρχικές αξιολογήσεις είναι κάπως διστακτικές.

Η υπηρεσία λειτουργεί μόνο σε μερικά μέρη των δύο πόλεων και μόνο με ένα συγκεκριμένο τηλέφωνο της Motorola χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο πακέτο. Η πολύ πιο εκλεπτυσμένη και μάλλον πιο δημοφιλής έκδοση 5G του Samsung Galaxy S10 έρχεται «σχετικά σύντομα», λέει ο Dunne. (Σύμφωνα με διαρροές προβλέπεται να λανσαριστεί στα μέσα Μαΐου).

Δεκάδες χιλιάδες πελάτες της Verizon σε όλη τη χώρα έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για την άφιξή της, λέει ο ίδιος. Και υπόσχεται ότι η κάλυψη του δικτύου θα βελτιώνεται και θα επεκτείνεται «κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα».

Ενώ η Wall Street και πολλοί παρατηρητές έχουν εκφράσει έναν υγιή σκεπτικισμό σχετικά με τον αντίκτυπο του 5G φέτος, ο Dunne παραμένει ενθουσιασμένος που η Verizon κερδίζει την κούρσα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η Sprint αναφέρει ότι η υπηρεσία 5G της θα έρθει το Μάιο και η T-Mobile στοχεύει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο λένε ότι τα δίκτυά τους θα έχουν πολύ καλύτερη κάλυψη. Προς το παρόν, όμως, μόνο ο Dunne μπορεί να κάνει τον …γύρο του θριάμβου:

«Η πραγματικότητα του 5G είναι εδώ και αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα χάρη στην ηγεσία μας σε επίπεδο δικτύου και τεχνολογίας», τονίζει. «Πριν από δύο χρόνια, οι άνθρωποι συζητούσαν κατά πόσο το 5G θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Μόλις το αποδείξαμε».