Πώς η Vivechrom δεν τα «έβαψε μαύρα» στην κρίση

Πώς η Vivechrom δεν τα «έβαψε μαύρα» στην κρίση

Ο Μάκης Προβατάς μιλά για τις νέες αγορές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κατάσταση στον κλάδο του οικοδομικού χρώματος.

Στο πώς η Vivechrom ανταπεξήλθε στις προκλήσεις της αγοράς και κατάφερε να αντιστρέψει τα οικονομικά της μεγέθη, που επλήγησαν από την επιβολή των capital controls και των εκλογικών αναμετρήσεων, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μάκης Προβατάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως το 2015 ξεκίνησε αρκετά άσχημα και πως τα πρώτα αρνητικά μηνύματα είχαν ληφθεί ήδη από τα μέσα του 2014 με τη διοίκηση να αναπτύσσει γρήγορα αντανακλαστικά και να σπεύδει στην λήψη των απαραίτητων μέτρων.

«Με τη διεξαγωγή εκλογών κορυφώθηκε η αβεβαιότητα και επήλθε μούδιασμα στην αγορά. Ο κλάδος του χρώματος «έκατσε» τελείως και η πτώση τον Ιανουάριο άγγιξε το 40%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2014». Η εταιρεία ωστόσο δεν τα «έβαψε μαύρα» και παρά την συνεχιζόμενη πτώση στις πωλήσεις κατάφερε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να αντισταθμίσει τις απώλειες και να περάσει σε θετικά οικονομικά μεγέθη.

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να τροποποιήσουμε το business plan μας και να μάθουμε να λειτουργούμε αναθεωρώντας το πλάνο μας από μηνα σε μήνα, ακόμη και από βδομάδα σε βδομάδα. Όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να πείσουμε την μητρική εταιρεία, Akzo Nobel, ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν στην Ελλάδα, γιατί η υιοθέτηση μιας διαρκώς μετεβαλλόμενης στρατηγικής τους φαινόταν αδιανόητη».

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, ο κ. Προβατάς επεσήμανε πως πρόκειται κυρίως για ελληνικές εταιρείες οικογενειακού χαρακτήρα που χτυπήθηκαν από την κρίση και την επιβολή των capital controls, λόγω του υψηλού δανεισμού που είχαν και των επενδύσεων στις οποίες προέβησαν κάποιοι εξ’ αυτών, μεταξύ των οποίων, και η VITEX.  «Εδώ και 82 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας είμαστε κερδοφόροι. Το γεγονός ότι έχουμε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό δείχνει ότι πατάμε σε στέρεες βάσεις. Η στρατηγική μας είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ετών και αυτό μας επέτρεψε να ρυθμίζουμε ανάλογα την εμπορική και την πιστωτική πολιτική μας».

Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως τα capital controls δεν έπληξαν την Vivechrom, η οποία διαφύλαξε τα assets της, διένειμε εγκαίρως το μέρισμά της, πλήρωσε στην ώρα της τους εργαζομένους και δεν προέβη σε καμία μείωση μισθού ή απολύσεις.  «Το διάστημα αυτό ευνοήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες και «χαντακώθηκαν» οι μικρές. Με τις κινήσεις που γινόταν το τελευταίο εφτάμηνο καταλάβαμε ότι η χώρα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Διαπραγμάτευση με εκβιασμό δεν γίνεται ποτέ. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν αρκετοί προμηθευτές από το εξωτερικό που λόγω των εξελίξεων σταμάτησαν να παραδίδουν πρώτες ύλες. Ο ανταγωνισμός είναι «λαβωμένος» και οι μικροί παίχτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Ο Δ/νων Σύμβολος της Vivechrom πρόσθεσε πως ο Ιούλιος ήταν ο μόνος μήνας στον οποίο δεν έγινε καμία προωθητική ενέργεια ακριβώς για τον λόγο ότι η αγορά «πάγωσε». Όπως όλα δείχνουν το 2015 θα κλείσει για την Vivechrom με αύξηση 12% στην κερδοφορία, συν 2,5% σε επίπεδο τζίρου και με άνοδο 6% σε επίπεδο όγκου. Για το 2016 εκτιμά δε πως η αγορά οικοδομικού χρώματος, της οποίας ο όγκος διαμορφώνεται μετααξύ 137 και 140 εκατομμυρίων ευρώ, στο σύνολό της θα σταθεροποιηθεί.

Όσο για το business plan της Vivechrom, όπως ανακοίνωσε ο κ. Προβατάς, από 1η Ιανουαρίου περνούν υπό την «σκέπη» της ελληνικής εταιρείας οι αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου. «Εκτιμάμε ότι από το 5%-6% που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές μας, το 2016 με την προσθήκη νέων αγορών θα διαμορφωθούν μεταξύ 11%-12%».

Τέλος αναφορά έγινε και στην κατηγορία των οικολογικών χρωμάτων, για την ασφάλεια των οποίων ο κ. Προβατάς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή ο ΑΣΑΟΣ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την πιστωποίηση οικολογικών προϊόντων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να υπάρχει αναρχία στην αγορά. «Διαπιστώσαμε μετά λύπης πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα “οικολογικά” χρώματα από όσα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν εταιρείες που το 80% των χρωμάτων που παράγουν ισχυρίζονται ότι είναι οικολογικά, όταν στη δική μας εταιρεία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11%».

Ο κ. Προβατάς υπογράμμισε πως έχει ζητήσει επανηλλειμμένως από τους αρμόδιους φορείς να δράσουν, χωρίς ωστόσο, να έχει λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση.