Πώς η Βραζιλία βάζει «στοπ» στα σχέδια του Facebook να γίνει βασικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Πώς η Βραζιλία βάζει «στοπ» στα σχέδια του Facebook να γίνει βασικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
A man arrives at the Brazilian Central Bank building in Brasilia, on May 29, 2012. Brazil's Monetary Policy Committee (COPOM) will decide today the new target interest rate, which traders expect will probably be reduced 0.5% from the current 9%. AFP PHOTO/PEDRO LADEIRA (Photo by PEDRO LADEIRA / AFP) Photo: AFP

του Robert Hackett

Η Βραζιλία ανέστειλε τις πληρωμές μέσω WhatsApp, μιας δυνατότητας μεταφοράς χρημάτων μέσω της εφαρμογής συνομιλίας που ανήκει στο Facebook και που έκανε το ντεμπούτο της στη χώρα πριν από μια εβδομάδα. Η αναστολή δεν είναι καλό σημάδι για το Facebook, το οποίο έχει παρόμοιες προθέσεις σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Ινδονησία, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg σε μια βιντεοκλήση στις αρχές του έτους.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Βραζιλία απασχολείται με την ολοένα και αυξανόμενη μονοπωλιακή δύναμη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι η απόφασή της αποσκοπεί στη «διατήρηση επαρκούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος» και στην αποφυγή «ανεπανόρθωτης ζημίας στο σύστημα» των πληρωμών.

Είναι δύσκολο να μην αντιμετωπίσει κανείς την εφαρμογή του Facebook ως μια κατάφωρη προσπάθεια να παρακάμψει το σύστημα άμεσων πληρωμών της Βραζιλίας, το Pix. Το εθνικό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εκτελούνται οι πληρωμές γρηγορότερα και φθηνότερα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου.

Η WhatsApp δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλια σχετικά με τη διαμάχη, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε στο Bloomberg ότι η εταιρεία υποστηρίζει το Pix και σκοπεύει να ενσωματωθεί με το σύστημα όταν γίνει διαθέσιμο.

Το Facebook συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια στην προσπάθειά του να γίνει βασικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το Libra, μια κοινοπραξία ψηφιακών πληρωμών που συγκρούστηκε με το Facebook, αντιμετώπισε τεράστια αντίθεση από τις ρυθμιστικές αρχές κατά την έναρξή του πέρυσι. (Η διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία μιας περιορισμένης, αν είναι πιο ρεαλιστικής, έκδοσης της εφαρμογής.)

Το Facebook δυσκολεύεται επίσης να αποκομίσει κέρδη από τις πληρωμές στην Ινδία, όπου η Google και άλλοι έχουν κερδίσει την αγορά.

Το Facebook θα προχωρήσει μπροστά. Η ανταμοιβή – μια πιθανή προμήθεια από τις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών – είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι προθέσεις της εταιρείας ξεκίνησαν μαξιμαλιστικά.

Με άλλα λόγια, είναι απίθανο να εγκαταλείψει τις ψηφιακές πληρωμές, στη Βραζιλία και αλλού, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές. Προς το παρόν, η ευκαιρία παραμένει, ακόμη κι αν η εταιρεία πρέπει να κινηθεί λίγο πιο αργά για να την εκμεταλλευτεί.