Πώς οι βρετανικές εκλογές απειλούν το Brexit- Ο ρόλος του Κόρμπιν και το δίλημμα των Συντηρητικών

Πώς οι βρετανικές εκλογές απειλούν το Brexit- Ο ρόλος του Κόρμπιν και το δίλημμα των Συντηρητικών
epa07957746 A Union Flag flutters on Canvey Island in east Essex, Britain, 20 September 2019 (issued 29 October 2019). In the 2016 referendum, the borough of Castle Point in east Essex, a green area along the River Thames estuary which is home to an ageing population, voted 72.7% in favor of leaving the EU, putting it in the top three nationally. After several days of discussions, the EU has named 31 January 2020 as the new date for the UK's withdrawal from the bloc, despite Prime Minister Boris Johnson insisting there would be no further delay beyond 31 October. With his options running out, he has now pushed for a snap election to break the deadlock. Whatever happens, Johnson must achieve what his predecessor, Theresa May, found impossible: getting the deal through a bitterly divided House of Commons. The parliamentary rift, which has left the House at an impasse, illustrates the deep divide across much of the country since the UK chose to leave the EU. In the three years since the vote, British politicians have struggled to reach any sort of consensus on the most pressing issues surrounding Brexit. But political considerations aside, perhaps the biggest challenge facing the country is how to bridge the divide that has left the United Kingdom more disunited than ever. EPA/NEIL HALL ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις 12 Δεκεμβρίου η Βρετανία θα έχει επιτέλους εκλογές. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία καθυστέρησε πάνω από δύο χρόνια.

Στην πραγματικότητα οι εκλογές έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί ήδη από τις 9 Ιουνίου του 2017. Πρόκειται για την επόμενη μέρα των εθνικών της 8ης Ιουνίου, τότε που η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πιστεύοντας ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την αυτοδυναμία της, έκανε το ολέθριο λάθος να οδηγήσει σε εκλογές τη χώρα απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα να χάσει ακόμα και το μικρό πάνω χέρι που διατηρούσε στη Βουλή.

Εκείνη ήταν και η μέρα, σύμφωνα με ανάλυση του CNN, όπου το Brexit μετατράπηκε σε κάτι που ήταν «αδύνατον» να υλοποιηθεί.

Ο αντικαταστάτης της στην Ντάουνινγκ Στριτ και νυν πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος «κληρονόμησε» την κοινοβουλευτική ομάδα της Τερέζα Μέι, έμαθε με τον σκληρότερο τρόπο ότι η αισιοδοξία δεν αρκεί για να φέρει το Brexit εις πέρας.

Παρά το γεγονός ότι έκανε αυτό που ήταν φαινομενικά αδύνατο, να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τους αριθμούς να περάσει όλες τις νομοθεσίες που απαιτούνται. Συνεπώς οι εκλογές ήταν η μοναδική ρεαλιστική επιλογή.

Το στοίχημα

epa07956208 A Brexit Now flags flys outside parliament in London, Britain, 28 October 2019. British Prime Minister Boris Johnson is awaiting today's vote at parliament on his general election motion. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, πολλά μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ένα προβάδισμα του 15% ακούγεται πολύ, αλλά οι ψηφοφόροι μπορούν να αλλάξουν γνώμη» εξηγεί στο CNN, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο Τζόνσον δεν ξεκινάει ούτε στο ελάχιστο με το επίπεδο υποστήριξης που είχε η Τερέζα Μέι το 2017», συμπληρώνει.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του Τζόνσον είναι η αντιπολίτευση. Όπως καταλάβαμε τον περασμένο Μάιο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης της Εργασίας, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός αγωνιστής.

Για παράδειγμα τον Μάιο του 2017 το κόμμα των εργατικών εξέπληξε τους πάντες κερδίζοντας πολύ περισσότερες θέσεις από ότι αναμενόταν. Μάλιστα, το έκανε όντας το αουτσάιντερ. Πλέον φαντάζει ως ένας ισχυρός, δημοφιλής ηγέτης ο οποίος έχει σχέδιο να φέρει εις πέρας το Brexit, καθώς και να προχωρήσει με μια φιλόδοξη εσωτερική ατζέντα.

Εγκαταλείπει την απειλή του άτακτου Brexit ο Τζόνσον

epa07959610 Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street as he departs to attend the Prime Minister's Questions at Parliament in London, Britain, 30 October, 2019. Britain is expected to have a general election on 12 December 2019. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείπει την απειλή για μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο εκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού του Κόμματος για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας του με την ΕΕ για το Brexit.

Ο Τζόνσον είχε προηγουμένως δεσμευτεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, προτού ωστόσο το βρετανικό κοινοβούλιο τον αναγκάσει να ζητήσει παράταση της διαδικασίας ως τις 31 Ιανουαρίου.

Πιο εύκολο το έργο του Κόρμπιν

epaselect epa07959258 British Labour Party leader Jeremy Corbyn leaves his home in London, Britain, 30 October 2019. Corbyn and his party voted on 29 October to back a general election which will be held on 12 December 2019. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή τη φορά, η δουλειά του είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο εύκολη. Η επιθετική πολιτική στρατηγική του Τζόνσον από την ανάληψη των καθηκόντων του επέτρεψε στον Κορμπίν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν αντι-Τζόνσον.

Ο Κόρμπιν έχει κάνει σημαία το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έναν άνθρωπο που μόνο δημοφιλής δεν είναι στη Βρετανία.

Παράλληλα κάνει λόγο για εμμονή του Τζόνσον με την εξασφάλιση εμπορικής συμφωνίας με την Αμερική, η οποία θα σήμαινε του ξεπούλημα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες. Το NHS είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια θρησκεία και αναμφίβολα θα παίξει καθοριστικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει σε ένα ακόμα διχασμένο κοινοβουλευτικό σώμα, τότε ο Κόρμπιν θα είναι ο πιο επιτυχημένος ηττημένος. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε διεκδικήσει του να ηγηθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Για να το κάνει αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να δεσμευτεί για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τους συντηρητικούς.

Αυτό διότι, αυτή τη στιγμή το κόμμα παραμένει ενωμένο γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον και τη δέσμευση για τη συμφωνία στο Brexit. Ωστόσο, εάν γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το κόμμα θα βρεθεί σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι του τι θα υποστηρίξει. Παραμονή ή έξοδος;