Πώς οι ζάπλουτοι πλήττονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Πώς οι ζάπλουτοι πλήττονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου
Photo:

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, αλλά όχι σε κάθε χώρα.

Ο αριθμός των πολύ πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 0,6% το 2015, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Wealth-X, ενώ ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 0,8% στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια – ένα ποσό-ρεκόρ. Όλοι μαζί, οι ζάπλουτοι αποτελούν μόλις το 0,004% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά ελέγχουν 12% του παγκόσμιου πλούτου.

Η Wealth-X ορίζει τους ζάπλουτους ως εκείνους τους ανθρώπους που διαθέτουν περιουσία αξίας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και ο αριθμός των πολύ πλούσιων ανθρώπων και της περιουσίας τους άγγιξε ιστορικά υψηλά πέρυσι, δεν σημείωσαν όλοι τις ίδιες επιδόσεις. Οι χαμηλές τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων έκανε τη ζωή λίγο δυσκολότερη για τους πλούσιους σε χώρες που εξαρτώνται απ’ την ενέργεια.

Η Ρωσία, η Νορβηγία και η Αυστραλία είδαν τον αριθμό των ζάπλουτων, καθώς και τον όγκο της περιουσίας τους, να μειώνονται.

Η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά πετρελαίου έχει ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω.

Η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των ζάπλουτων σε αναπτυγμένη οικονομία παρατηρήθηκε στην Αυστραλία. Η χώρα εξάγει φυσικό αέριο, άνθρακα, και σιδηρομετάλλευμα. Ένας από τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, η Κίνα, αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομίας της. Αυτά τα νέα είναι κακά για την Αυστραλία, εφόσον σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της καταλήγει στην Κίνα.

Ο αριθμός των υπέρ-πλούσιων στην Αυστραλία μειώθηκε κατά 31%, στους 2.475 πέρυσι, με τον συνολικό πλούτο να πέφτει κατά 33%, στα 295 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο συνέβη και στη Ρωσία, με μείωση των …κροίσων κατά 13%, στα 1.075 άτομα, ενώ στην πρωτεύουσα Μόσχα ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 30%.

«Αν το πετρέλαιο παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ ευρύτερες» λέει ο Μπέντζαμιν Κίναρντ, αναλυτής στη Wealth-X. «Και κάποιοι από τους ανθρώπους που πλήττονται θα πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτό μακροπρόθεσμα».