Πώς η Ideal Standard πέτυχε την ανατροπή μέσα στην κρίση

Πώς η Ideal Standard πέτυχε την ανατροπή μέσα στην κρίση

Ο Γιώργος Θεοδοσίου μιλά για τις κινήσεις της γνωστής πολυεθνικής στην ελληνική αγορά.

Θετικός είναι ο απολογισμός για την Ideal Standard, τον πολυεθνικό όμιλο που θεωρείται leader στον κλάδο των ειδών υγιεινής στη χώρα μας. Όπως ανέφερε στο Fortunegreece.com ο Γιώργος Θεοδοσίου , Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Standard, το 2014, έπειτα από έξι χρόνια παρατεταμένης ύφεσης, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, καθώς κατεγράφη αύξηση πωλήσεων, με διψήφιο ποσοστό.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που εμφάνισε ο τουρισμός στη χώρα μας, με αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες ξενοδόχοι να προβούν σε ανακαινίσεις καταλυμάτων.

Σημειώνεται πως το ελληνικό τμήμα της γνωστής πολυεθνικής πέρα από την ελληνική αγορά έχει την εποπτεία των περιοχών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Εντός του 2015 ο όμιλος πρόκειται να λανσάρει στην εγχώρια αγορά τρεις νέες σειρές, τις οποίες θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην έκθεση ISH στην Φρανκφούρτη τον Μάρτιο, ενώ θα δώσει το παρόν και στην HORECA που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.

Το πλήγμα που δέχτηκε η εγχώρια αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πώς επηρέασε τη στρατηγική της μητρικής σας εταιρείας στην χώρα μας;
Πραγματικά, η οικοδομική δραστηριότητα περνάει τα τελευταία χρόνια, ίσως την μεγαλύτερη κρίση που υπήρξε ποτέ. Ένα στοιχείο που δείχνει το εύρος αυτής της κρίσης είναι η δραματική μείωση έκδοσης αδειών νέων οικοδομών, η οποία ξεπερνά το 90% σε σχέση με τον αριθμό των αδειών πριν το 2007. Μία πτώση θα έλεγα καθηλωτική. Και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πότε προβλέπεται να έλθει η ανάκαμψη. Η στρατηγική που επιλέξαμε στην Ideal Standard, ήταν να παραμείνουμε σταθεροί στην πολιτική μας όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουμε, αλλά και αφοσιωμένοι στις εμπορικές μας συνεργασίες. Έχοντας δίπλα μας τα καλύτερα ονόματα εμπορικών επιχειρήσεων, διατηρούμε ένα ισχυρό δίκτυο διανομής. Ήταν βέβαια απόλυτα αναγκαίο να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στα έξοδά μας, περιορίζοντας ότι δεν θα είχε αρνητική συνέπεια στον εμπορικό μας συνεργάτη και τον τελικό καταναλωτή. Εντείναμε παράλληλα τις σχέσεις μας με τα μελετητικά γραφεία, με αποτέλεσμα να ενισχύσουμε έναν τομέα που ήταν πάντα πολύ σημαντικός για την Ideal Standard – τα μεγάλα έργα, οικιστικά και μη.  Τονίζω ξανά, ότι δεν κάναμε κανένα συμβιβασμό σε θέματα ποιότητας με την ευρεία της έννοια, καθώς και στην προϊοντική μας γκάμα, τα οποία ήταν ανέκαθεν τα στοιχεία υπεροχής μας στην αγορά. Την ίδια περίοδο, η Ideal Standard συμμετείχε και εξακολουθεί να πρωτοστατεί, σε πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της βιομηχανίας των κατασκευών, μέσω της ενίσχυσης της ενότητας του κλάδου, την καταγραφή των προβλημάτων του και την προώθηση θεσμικών προτάσεων και παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών – ο ΣΕΠΑΚ – του οποίου η εταιρία μας είναι ιδρυτικό μέλος και έχει την Αντιπροεδρία. Στον ΣΕΠΑΚ, συμμετέχουν εταιρίες και επαγγελματίες από όλη την γκάμα του κλάδου των κατασκευών, όπως μεγάλες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, μελετητικά και αρχιτεκτονικά γραφεία καθώς και σημαντικοί προμηθευτές του κλάδου των κατασκευών. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενότητα του Κλάδου μας θα προκύψουν λύσεις που θα είναι μελλοντικά βιώσιμες.

Ένας από τους βασικούς σας πελάτες είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος. Σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις για το 2014; Τα ξενοδοχεία προέβησαν στην πράξη σε ανακαινίσεις;
Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει όντως πρωτεύουσα σημασία για την Ideal Standard. Διαθέτουμε εδώ και αρκετά χρόνια ειδικό Τμήμα Έργων και Προδιαγραφών το οποίο κατέχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εμπορική μας δραστηριότητα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχουμε κατορθώσει να αποτελούμε για τους επαγγελματίες του Τουρισμού και για τα αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα μη οικιστικά και ξενοδοχειακά έργα, έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Αναλαμβάνουμε εξ’ αρχής τη μελέτη κάθε έργου και είμαστε ίσως η μόνη εταιρεία που μπορεί να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μονάδας. Σε αυτό μας βοηθάει ιδιαίτερα η πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων μας και η αδιαμφισβήτητη ποιότητα και αντοχή των προϊόντων μας, ο οικολογικός σχεδιασμός, αλλά και η δυνατότητα να είμαστε δίπλα στον επαγγελματία και μετά την προμήθεια των προϊόντων, παρέχοντας μοναδικές υπηρεσίες after sales, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συμφωνίες με πολλά μεγάλα έργα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην χώρα μας όπως οι Blue Lagoon Group, Sani Beach Resort, Pomegranade, Princess Adriana, Όμιλος Grecotel, Avra Imperial, Ostria Beach, Atrium Group, κ.α.

Το 2014 βέβαια είναι μία από τις καλύτερες μας χρονιές μέσα στην τελευταία δεκαετία. Οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι όντως ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στην τουριστική ανάπτυξη που σημειώθηκε και της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα για ανακαινίσεις των ξενοδοχείων τους έτσι ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο υπηρεσιών τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας με τους Έλληνες ξενοδόχους; Θεωρούνται φερέγγυοι ως προς την αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων;
Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Έχουν εδραιωθεί μέσα από το έμπειρο Τμήμα Έργων και Προδιαγραφών και μέσα από την εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί, οδεύουμε μαζί σε συνεχή ανάπτυξη. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι απόλυτα φερέγγυοι οικονομικά και ανταποκρίνονται σε ένα λογικό χρονικό διάστημα στις αποπληρωμές των αγορών τους.

Από το 1967 έχετε κατορθώσει να ταυτίσετε το brand με τον κλάδο των ειδών υγιεινής. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το συγκριτικό σας πλεονέκτημα πέρα από το δυνατό after sales;

Στην Ideal Standard το after sales αποτελεί βασική προϋπόθεση σε κάθε εμπορική μας συνεργασία. Να μην «ξεχνά» κανείς τον πελάτη μετά την πώληση. Ανταλλακτικά σε βάθος χρόνου έστω και μετά την κατάργηση ενός μοντέλου, τεχνική υποστήριξη και οδηγίες, εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης, είναι αυτονόητες υπηρεσίες σε μία σοβαρή εταιρεία. Συγκριτικό πλεονέκτημά μας επίσης αποτελεί η σταθερότητά μας στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που διατηρούμε με τις εμπορικές επιχειρήσεις διανομής των προϊόντων μας. Διαθέτουμε μία ευρεία γκάμα προϊόντων που καλύπτει και το ακριβό και το μεσαίο και το οικονομικό επίπεδο τιμών, που έχουν σχεδιαστεί από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς σχεδιαστές παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Robin Levien, ο Franco Bertoli, ο Ronen Joseph, ο Marc Sadler, το Studio Artefakt, κ.α. Έχουμε συνολικές λύσεις μπάνιου καλύπτοντας κάθε ανάγκη από είδη υγιεινής από πορσελάνη, έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους, μπανιέρες απλές ή υδρομασάζ, ντουσιέρες και καμπίνες ντους, μπαταρίες και αξεσουάρ. Τέλος συγκριτικό πλεονέκτημα θεωρώ και την ευελιξία μας στο να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στις εκάστοτε απαιτήσεις – ιδιαιτερότητες στην αγορά, που αλλάζουν θα έλεγα αρκετά συχνά. Όμως το brand «Ideal Standard» έχει ως αρχή του ακριβώς αυτό: Να προσφέρει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να δημιουργεί το ιδανικό μπάνιο, όπως εννοεί ο καθένας την έννοια του ‘ιδανικού’.

Από τη συμμετοχή σας σε διεθνείς εκθέσεις ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε και ποιες οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του κλάδου;
Η Ideal Standard πάντοτε συμμετέχει στις σημαντικές διεθνείς εκθέσεις. Ναυαρχίδα όλων όπως θα γνωρίζετε είναι η ISH που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Φρανκφούρτη. Φέτος τον Μάρτιο θα είμαστε εκεί και πάλι. Όσον αφορά στα δρώμενα της χώρας μας, θα είμαστε παρόντες τον Φεβρουάριο του 2015 στην HORECA, με στόχο να συναντήσουμε επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου που ενδιαφέρονται για ανακαινίσεις ή νέες κατασκευές χώρων μπάνιου.

Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου. Οι ξενοδόχοι επιχειρηματίες δείχνουν να ανταποκρίνονται άμεσα στις προκλήσεις της ανάπτυξης και προβαίνουν σε ανακαινίσεις. Ερωτηματικό είναι βέβαια πότε θα αρχίσει η δημιουργία νέων κατασκευών, όπου εδώ οι απόψεις είναι αντικρουόμενες.

Εκτός από την ελληνική αγορά έχετε την εποπτεία των περιοχών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Θεωρούνται περισσότερο ανθεκτικές αγορές; Ποια είναι αυτή τη στιγμή η πιο δυνατή αγορά σε πωλήσεις;
Ορισμένες χώρες της ευρύτερης αυτής γεωγραφικής ζώνης όπως είναι τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ραγδαία ανάπτυξη, η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ενόψει και της διοργάνωσης της πολύ σημαντικής έκθεσης WORLD EXPO 2020 την οποία ανέλαβε να φιλοξενήσει το Ντουμπάι για ένα εξάμηνο. Είναι φυσικά ένα γεγονός που συνεπάγεται την κατασκευή πολύ μεγάλων έργων. Επίσης στο Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει το Moundial το 2022 είναι άλλη μια διοργάνωση που θα δώσει μεγάλη ώθηση στα κατασκευαστικά έργα της περιοχής. Άλλες χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ δείχνουν συρρίκνωση επενδυτικών ενεργειών που όπως γνωρίζουμε οφείλονται σε πολιτικούς λόγους αστάθειας. Το Ισραήλ τέλος έχει μία ισχυρή οικονομία, και η Ideal Standard έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στα προϊόντα μπάνιου.

Σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 και τι περιλαμβάνει το business plan για το 2015;
Το 2014 είναι η 1η χρονιά μετά από μία εξαετία πτώσης, που θα έχουμε αύξηση πωλήσεων, με διψήφιο ποσοστό. Το 2015 πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσει η ανοδική αυτή πορεία, με την προϋπόθεση μίας πολιτικοοικονομικής σταθερότητας χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και μεγάλες ανατροπές.

Θα δούμε προσεχώς νέα προϊόντα;
Η εταιρεία μας πάντα επενδύει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στην ανανέωση της προϊοντικής της γκάμας. Μέσα στο 2015 θα λανσάρουμε τη νέα σειρά κεραμικών, επίπλων και μπαταριών Tonic II, τη νέα οικονομική σειρά ηλεκτρονικών μπαταριών Ceraplus και τη νέα σειρά επίπλων Tempo σε ανταγωνιστικές τιμές, τις οποίες και θα παρουσιάσουμε στη διεθνή έκθεση ISH που πραγματοποιείται στο 2015 στη Φρανκφούρτη. Αυτό που μας τιμά ιδιαίτερα, είναι ότι τα προϊόντα μας βραβεύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε διακεκριμένους θεσμούς που αφορούν στο design και την καινοτομία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στους εξαιρετικούς, διεθνούς φήμης σχεδιαστές με τους οποίους συνεργάζεται η Ideal Standard αλλά και στη σταθερή της προσήλωση να δημιουργεί προϊόντα με καινοτομίες -οι οποίες πέραν της λειτουργικότητας- σέβονται το περιβάλλον και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη.