Πώς η καφεΐνη καταστρέφει την καριέρα σας

Πώς η καφεΐνη καταστρέφει την καριέρα σας

Όχι, το φλιτζάνι με τον καφέ δεν σας βοηθά να εργαστείτε αποτελεσματικότερα. Απαλλαγείτε από αυτή πριν να είναι αργά. 

Ξυπνάμε το πρωί και η πρώτη μας δουλειά είναι να πάμε στην κουζίνα και να ανάψουμε την καφετιέρα. Φτάνουμε στο γραφείο και δεν ανοίγουμε τον υπολογιστή αν πρώτα δεν πάρουμε δίπλα μας την κούπα με τον καφέ. Το απόγευμα τα μάτια μας κλείνουν και το μόνο που μπορεί να μας βγάλει από τον λήθαργο είναι ένας εσπρέσο. Πράγματι η καφεΐνη μας δίνει μια ώθηση για να συνεχίσουμε, όμως η πραγματική της επίδραση είναι αρνητική και όσο ταχύτερα απαλλαγούμε από αυτή, τόσο το καλύτερο.

Ο δρ Travis Bradberry* καταγράφει στη σελίδα του στο LinkedIn τις συνέπειες από την κατανάλωση καφεΐνης (σε καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά κ.α.) όχι μόνο σε φυσιολογικό, αλλά και σε επίπεδο καριέρας και συμπεριφοράς. Το συμπέρασμά του είναι πως η συστηματική κατανάλωση μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο μας για την επιτυχία. Κεντρική θέση στο άρθρο του έχει η σημασία του να ελέγχει κανείς τα συναισθήματά του σε καταστάσεις πίεσης και να μένει ήρεμος σε περιόδους κρίσης, παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την απόδοσή μας στην εργασία και, συνεπώς, την εξέλιξη της καριέρας μας. Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των εργαζομένων με κορυφαία απόδοση έχουν ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας συναισθηματική νοημοσύνη. Η καφεΐνη υπονομεύει την ικανότητά μας να τη χρησιμοποιούμε.

Γιατί πίνουμε καφέ
Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ επειδή τους κάνει να νιώθουν σε εγρήγορση και βελτιώνει τη διάθεσή τους. Μελέτες έχουν αποδείξει πως πράγματι η καφεΐνη βελτιώνει την πνευματική λειτουργία (μνήμη, προσοχή κ.λπ.), αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Όμως αν συνδέσουμε την απόδοση με το ποσό καφεΐνης και τις συνήθειες των ανθρώπων (όπως έκανε η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins), θα δούμε πως η βελτίωση έρχεται αφού πρώτα η απόδοσή μας έχει πέσει λόγω της απουσίας καφεΐνης. Με άλλα λόγια, αισθανόμαστε «πεσμένοι» μόνο και μόνο επειδή μας λείπει ο καφές -κάτι σαν σύνδρομο στέρησης- και όχι επειδή είμαστε πραγματικά κουρασμένοι. Πίνοντας καφέ νιώθουμε καλύτερα, αλλά φτάνουμε απλώς στο φυσιολογικό μας επίπεδο πνευματικής λειτουργίας και όχι σε ανώτερο.

Νεύρα παντού
Η καφεΐνη προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει -μεταξύ άλλων- τη συμπεριφορά μας σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Και επειδή στις μέρες μας κανένα λιοντάρι δεν θα μας κυνηγήσει να μας φάει, ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνη κατάσταση καθετί που μπορεί να απειλήσει την οικογένειά μας ή τη θέση μας στην κοινωνία, άρα καθετί στη δουλειά που μπορεί μας δείξει την έξοδο. Συνεπώς, η καφεΐνη μας κάνει να αντιδρούμε υπερβολικά σε ένα αγενές email, να απαντάμε απότομα σε παρατηρήσεις, να μην έχουμε υπομονή όταν χρειάζεται, να μην δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να σκεφτεί τρόπους δράσης κ.ά. Όλα αυτά είναι αρνητικές συμπεριφορές που θα επηρεάσουν σοβαρά και την απόδοσή μας και την εικόνα μας στην εταιρεία.

Κακός ύπνος
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο καλό κάνει στον εγκέφαλό μας, και στην ποιότητα ζωής μας γενικότερα, ο καλός ύπνος. Αν θέλετε να ξυπνάτε με καθαρό μυαλό και έτοιμοι για τη μέρα, δεν είναι ο καφές αυτός που θα σας βοηθήσει, αλλά η μείωσή του.

Η καφεΐνη μένει στον οργανισμό για πολλές ώρες μετά την κατανάλωσή της. Το φλιτζάνι που ήπιαμε στις 8 το πρωί έχει ακόμα επίδραση στις 8 το βράδι. Οτιδήποτε πιούμε μετά το μεσημέρι επηρεάζει τον ύπνο μας τη νύχτα. Ακόμα και όταν μας πάρει ο ύπνος, η λίγη καφεΐνη που έχει μείνει στον οργανισμό διαταράσσει τον βαθύ ύπνο της φάσης REM – το σημαντικότερο στάδιο, εκεί όπου το σώμα πραγματικά ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος βάζει σε τάξη σκέψεις και μνήμες.

Επιπλέον, η αδρεναλίνη που έχει παραχθεί λόγω της καφεΐνης επηρεάζει με τη σειρά της τον ύπνο μας. Για αυτό το πρωί ξυπνάμε κουρασμένοι ζητώντας επειγόντως καφέ, για αυτό όλη μέρα αισθανόμαστε κουρασμένοι ζητώντας κι άλλο καφέ, βάζοντας στο αίμα μας περισσότερη καφεΐνη που θα διαταράξει τον ύπνο μας το βράδυ. Έτσι δημιουργείται ο φαύλος κύκλος.

Απεξάρτηση
Όπως όλα τα διεγερτικά, έτσι και η καφεΐνη προκαλεί εθισμό. Αν πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα και αποφασίσετε να τα μειώσετε, κάντε το σταδιακά. Οι έρευνες διαπιστώνουν πως η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, κατάθλιψη και άγχος.

Με τη σταδιακή απεξάρτησή σας από την καφεΐνη θα δείτε την πνευματική σας λειτουργία να βελτιώνεται εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα την ακόμα καλύτερη απόδοσή σας στη δουλειά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

*O δρ Travis Bradberry είναι συγγραφέας του best seller Emotional Intelligence 2.0 και έχει ιδρύσει την εταιρεία TalentSmart που δραστηριοποιείται στη διενέργεια τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και στην εκπαίδευση των στελεχών για τα 3/4 των εταιρειών του Fortune 500 companies. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

 Διαβάστε ακόμα:

«Ασκήσεις ηρεμίας» από τους επιτυχημένους επαγγελματίες