Πώς η Κάλυμνος έγινε ο Νο1 παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης

Πώς η Κάλυμνος έγινε ο Νο1 παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης

Μέσα σε 15 μόλις χρόνια το νησί των σφουγγαράδων προσελκύει τουρίστες όχι για τις παραλίες του, αλλά για τα απόκρημνα βουνά του.

Της Ανθής Κουτσουμπού

Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων. Αν οι γνώσεις σας για το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων περιορίζονται στην αλιεία, επεξεργασία και εμπορία σπόγγων, τότε μάλλον χρειάζεται να τις εμπλουτίσετε, καθώς εδώ και μερικά χρόνια η Κάλυμνος θεωρείται η παγκόσμια «Μέκκα της αναρρίχησης».

Και μπορεί στην Ελλάδα η αναρρίχηση να είναι ένα «παρακατιανό» άθλημα, ωστόσο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η αξία των απόκρημνων βράχων από υψηλής ποιότητας ασβεστόλιθο και της ποικιλομορφίας τους, σε συνδυασμό με τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες όλη τη διάρκεια του έτους, αναγνωρίστηκε από έναν ξένο και πιο συγκεκριμένα από έναν Ιταλό.

Σήμερα, το νησί αριθμεί περίπου 2.500 διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποίων στο δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα της Καλύμνου, που προσφέρονται για συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους μυημένους.

Εντύπωση, πέραν από την άγρια ομορφιά του τοπίου, προκαλούν και οι ονομασίες των τομέων που βρίσκονται, όπως Belgian Chocolates, E.T., Hotel California, Je T’Aime, Jurassic Park και Local Freezer.

«Πολύ καλό ξενοδοχείο, σε ένα κομμάτι γης που δεν είχε καμία αξία»
Καλύτερα όμως να αφήσουμε έναν ειδικό να ξετυλίξει την ιστορία. Και ποιος πιο ιδανικός, από τον Άρη Θεοδωρόπουλο, έναν από τους πλέον έμπειρους Έλληνες αναρριχητές, συγγραφέα σχετικών βιβλίων και εγχειριδίων, πρώην εκπαιδευτή εργαζομένων μεγάλου παρόχου κινητής τηλεφωνίας της χώρας αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων του ελληνικού στρατού όσον αφορά την αναρρίχηση και τη διάσωση.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr