Πώς κατάφερε η Σουρωτή να «χωνέψει» τις ζημιές

Πώς κατάφερε η Σουρωτή να «χωνέψει» τις ζημιές
Photo:

Ο CEO της εταιρείας Γιάννης Ιωαννίδης αποκαλύπτει γιατί  η εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει σε κέρδη.

Η εταιρεία Σουρωτή κατάφερε τελικά να «χωνέψει» τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς και να επιστρέψει σε κερδοφορία διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος δεν εμφανίζουν αντιστάσεις στην κρίση. Η βορειοελλαδική βιομηχανία εμφιάλωσης κατέγραψε στο εννεάμηνο κέρδη 130.000 ευρώ, έναντι ζημιών 350.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μιλάμε για την ιστορική εταιρεία, η οποία σε τρία χρόνια θα μετρά 100 χρόνια ζωής και εξελίσσει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, με τη νέα σειρά αναψυκτικών So SOUROTI, το SOUROHITO, με λεμόνι και μέντα και το τσάι SOUROTEA χωρίς ζάχαρη. Παράλληλα εισέρχεται στον χώρο των χυμών με τον 100% φυσικό χυμό ροδιού υπό το brand «το ΡΟΔΙ σου» και προετοιμάζει την είσοδο τεσσάρων νέων καινοτόμων σειρών προϊόντων για το 2014. Δείγματα γραφής για το τι μπορεί να κάνει έχει δείξει και στο παρελθόν με τη μεγάλη αναγνώριση να έρχεται το 1992 στη Μαδρίτη, όταν η ΣΟΥΡΩΤH Α.Ε. απέκτησε το Διεθνές Βραβείο Ποιότητας «Χρυσός Αστέρας», που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου.

Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του μη ανθρακούχου φυσικού νερού Σουρωτή το οποίο αναβλύζει από την περιοχή της λεκάνης του Ανθεμούντα που επισκεπτόταν ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να πάρει λίγο από το πολύτιμο νερό; Το όνομά του το πήρε από τον οικισμό Σουρωτή που δημιουργήθηκε στην περιοχή γύρω στο 1900.

Διαβάστε ακόμη: Η Folli Follie και το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι του κόσμου

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1915, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γαλλικά στρατεύματα στρατοπέδευσαν στην περιοχή και ενθουσιασμένοι από την εξαιρετική ποιότητα του νερού δημιούργησαν το πρώτο υποτυπώδες εμφιαλωτήριο. Στη συνέχεια η σέρβικη μεραρχία του Μoράβα, στεγάζει το εμφιαλωτήριο σε νέο διώροφο κτίριο και μετονομάζει το νερό της πηγής σε «Kisepe Boda» (υπόξινο νερό). Το εμφιαλωτήριο δεν άργησε να περάσει σε ελληνικά χέρια και από το 1918 τη διοίκησή του αναλαμβάνουν Έλληνες.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ΣΟΥΡΩΤΗ, Γιάννης Ιωαννίδης, μίλησε στο FortuneGreece.com για το πώς η εταιρεία κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της μεγέθη και να επιστρέψει σε κερδοφόρο τροχιά. «Την τελευταία τριετία προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό των δαπανών της εταιρείας και περικόψαμε το marketing budget. Πλέον κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία της βιομηχανίας». Ο ίδιος προσθέτει πως η διοίκηση της εταιρείας προέβη σε περικοπές της τάξης του 6%-8% στους μισθούς των 134 εργαζομένων που απασχολεί και κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την εγχώρια αγορά, χάρη στις αγορές του εξωτερικού. Πρόσφατα έκλεισε συμφωνίες πώλησης προϊόντων της στην Κίνα, στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στις αγορές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται. Κυρίως σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Αμερική Σαουδική Αραβία και Κύπρο. Στην περίπτωση της τελευταίας ο κ. Ιωαννίδης υπογραμμίζει δε πως η κυπριακή αγορά ήταν ιδιαίτερα ανθεκτική αλλά μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης στην περιοχή η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά.

Διαβάστε ακόμη: H Coco MAT «κοιμάται» ήσυχη τα βράδια

Η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και το αβέβαιο μέλλον των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτυπώνονται και στα λόγια του κ. Ιωαννίδη, όταν, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρονιάς και παρά την επιστροφή σε κερδοφορία, μας λέει πως στόχος παραμένει να μην είναι ζημιογόνα η χρήση διότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες το χειμώνα. «Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να λειτουργούμε με ίδια κεφάλαια και να διατηρήσουμε τον τραπεζικό μας δανεισμό σε μηδενικά επίπεδα».

Ο ίδιος κάνει, παράλληλα, λόγο για αποβιομηχάνιση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ένα φαινόμενο που έχει οδηγήσει είτε στο κλείσιμο της πλειονότητας των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, είτε σε μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό. «Πλέον δεν ισχύει ότι ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών ανήκουν στις αμυντικές βιομηχανίες. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ήταν χειρότερα από ότι είναι στην Αθήνα και προ κρίσης».

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι η φετινή τουριστική κίνηση δεν συνοδεύτηκε με αύξηση των πωλήσεων της Σουρωτή, ενός προϊόντος εποχικού, του οποίου ο τζίρος αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο CEO της εταιρείας τονίζει πως «Η φετινή χρονιά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2012. Στον κλάδο του τουρισμού είχε καλλιεργηθεί μια υπέρμετρη προσδοκία, η οποία δεν επαληθεύτηκε».

Λίγα λόγια για το μη ανθρακούχο φυσικό νερό Σουρωτή:

Προέρχεται από εκμετάλλευση υδροφορέα βάθους μεγαλύτερου των 130 μέτρων και οφείλει την ποιότητά του στη δομή των πετρωμάτων από τα οποία προσλαμβάνει όλα τα διάφορα ωφέλιμα στοιχεία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και  χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.