Πώς κατέληξε η Ταϊβάν από παράδειγμα προς μίμηση κατά του COVID-19 σε μια νέα υγειονομική κρίση

Πώς κατέληξε η Ταϊβάν από παράδειγμα προς μίμηση κατά του COVID-19 σε μια νέα υγειονομική κρίση
A medical worker wearing a PPE at Far Eastern Hospital triage patients who are receiving a Covid PCR test following a worsen local outbreak of COVID-19, in Taipei, Taiwan, 18 May 2021. Taipei and New Taipei have imposed stricter restrictions including banning gatherings and closing non essential businesses to curb the spread of community transmission. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει μια άνοδο των κρουσμάτων COVID-19, αφού είχε τιθασεύσει σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό τον τελευταίο χρόνο.

«Περιορίσαμε τον κορωνοϊό τον τελευταίο χρόνο, αλλά τώρα οι λοιμώξεις αυξάνονται, με έναν πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο ιό να εξαπλώνεται γρηγορότερα», δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Su Tseng-chang. Μερικά από τα κρούσματα της τρέχουσας αναζωπύρωσης συνδέονται με την μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τη Δευτέρα, το αυτόνομο νησί ανέφερε 333 νέα κρούσματα – ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ για το νησί, μετά από 207 κρούσματα την Κυριακή και 180 νέες μολύνσεις το Σάββατο. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της Ταϊβάν έχουν πλέον αυξηθεί σε 2.015, προκαλώντας πανικό στα σούπερ μάρκετ και στις μετοχές στο νησί που πριν από εβδομάδες ήταν χωρίς κανένα κρούσμα COVID.

Η Ταϊβάν – ένα νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων – εφάρμοσε αυστηρά μέτρα ελέγχου των συνόρων μόλις η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε την εμφάνιση ενός νέου κορωνοϊού στη Γουχάν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η κυβέρνηση στην Ταϊπέι απαγόρευσε όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και όλες τις αφίξεις αλλοδαπών από το εξωτερικό δύο μήνες αργότερα. Έχει ελαφρύνει σταδιακά τους περιορισμούς μόνο για επιστροφή υπηκόων και για επαγγελματικά ταξίδια.

Η Ταϊβάν εξακολουθεί να είναι κλειστή για ξένους τουρίστες, αλλά οι αρχές μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση της τρέχουσας επιδημίας σε κάποια κρούσματα COVID που αρχικά εντοπίστηκαν στα ξενοδοχεία καραντίνας της Ταϊβάν.

Στις 20 Απριλίου, δύο πιλότοι από μια εμπορική πτήση για τον αερομεταφορέα της Ταϊβάν, την China Airlines, βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 ενώ βρίσκονταν σε καραντίνα σε ένα Novotel. Εννέα ακόμη πιλότοι εξετάστηκαν σύντομα και βρέθηκαν επίσης θετικοί. Η καραντίνα για πιλότους διαρκεί μόνο τρεις ημέρες, έτσι αρκετοί από τους εννέα επιπλέον πιλότους είχαν επισκεφθεί μπαρ και εστιατόρια πριν βρεθούν θετικοί, μεταδίδοντας την επιδημία στην ευρύτερη κοινότητα.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση έθεσε την πρωτεύουσα, Ταϊπέι, και τη γύρω περιοχή, τη Νέα Πόλη της Ταϊπέι, σε επιφυλακή επιπέδου 3. Οι κινηματογράφοι, οι βιβλιοθήκες και τα αθλητικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 28 Μαΐου. Οι εσωτερικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε γκρουπ των πέντε ατόμων, ενώ οι υπαίθριες συγκεντρώσεις έχουν όριο τα 10 άτομα και η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Τη Δευτέρα, η Ταϊπέι εφάρμοσε ακόμη αυστηρότερα μέτρα, έκλεισε όλα τα σχολεία για δύο εβδομάδες και απαγόρευσε επίσης την άφιξη όλων των αλλοδαπών χωρίς μόνιμη διαμονή. Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού 4 της Ταϊβάν απαιτεί πλήρες lockdown, με υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, και θα εφαρμοστεί εάν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υπερβαίνει τα 100 για δύο εβδομάδες.