Πώς και πότε αποφασίστηκε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Πώς και πότε αποφασίστηκε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
epa04968021 US President Barack Obama rolls up his sleeves during a discussion at the White House Summit on Worker Voice, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 October 2015. The event was held to bring together workers, union leaders and worker advocates to discuss ways to improve American workers' ability to benefit from economic growth. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μπορεί να μην έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά θεωρείται κοινό μυστικό ότι θα πραγματοποιηθεί.

Ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από την Αθήνα επιβεβαιώνουν επισήμως την επίσκεψη Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο θεωρείται κοινό μυστικό πλέον ότι θα γίνει.

Οι δε βάσεις για το ταξίδι αυτό ετέθησαν κατά ένα άλλο ταξίδι, αυτό του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ προσφάτως.

Ο υπουργός Επικρατείας είχε συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με το Γουόλυ Αντεγιέμο, ο οποίος συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» του Ομπάμα και είναι σύμβουλος του για θέματα διεθνούς οικονομίας, και στο Treasury με το Νέιθαν Σιτς, υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Με αυτούς τους δύο συζήτησαν το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Ομπάμα την Ελλάδα. Οι πρώτες αναφορές σε μία επίσκεψη Ομπάμα είχαν γίνει μάλιστα κατά το προηγούμενο ταξίδι του Παππά στην Ουάσινγκτον το Μάιο.

Τότε είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ, το Σιτς και το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τσάρλς Κάπτσαν, ο οποίος επίσης συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Ομπάμα.

Είναι γνωστό ότι οι θέσεις της Ουάσιγκτον τόσο στο ζήτημα του χρέους, όσο και για την αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας με ένα μείγμα πολιτικής προσανατολισμένο στην ανάπτυξη είναι πολύ κοντά στις κεντρικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και η Αθήνα σταθερά προσβλέπει στην πέραν του Ατλαντικού στήριξη για την επίτευξή τους.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που με απροσδόκητο σύμμαχο το ΔΝΤ, έχει ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με τη Γερμανία να έχει στυλώσει τα πόδια.

Σε κάθε περίπτωση Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει και μετά να γίνουν τα όποια βήματα για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσον αφορά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση επισήμως δεν την είχαν ανακοινώσει μέχρι αργά χθες, καθώς, όπως ανέφεραν, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει ταυτόχρονα με τον Λευκό Οίκο όταν οριστικοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ταυτόχρονα πάρα πολλά θέματα, υπάρχουν μεγάλα μέτωπα ανοικτά, για τα οποία υπάρχει εκπεφρασμένο έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ.