Πώς κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί

Πώς κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an EU finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels on Tuesday, Nov. 10, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Το…πάθημα δεν έγινε μάθημα για το οικονομικό επιτελείο – Γιατί έγινε «ντέρμπι» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Το…πάθημα φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα, έτσι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται για άλλη μία φορά, κυριολεκτικά στο παρά πέντε να κινδυνεύει να χάσει χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί από προηγούμενη αξιολόγηση.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, κυρίως του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια επιστρέφει στον κουμπαρά του ESM, η κυβέρνηση, αύξησε αντί να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες.

Η συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης προέβλεπε την καταβολή 800 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό δημόσιο θα πλήρωνε ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ από την πρώτη υποδόση για να ξεχρεώσει ιδιώτες προμηθευτές του. Υπήρχε όμως και μία δεύτερη προϋπόθεση: το Δημόσιο να καταβάλει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Να διαθέσει, δηλαδή, συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες και με τον τρόπο αυτό να διοχετεύσει «ζεστό χρήμα» στην πραγματική οικονομία.

Αντ’ αυτού, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όχι απλώς δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν μέσα σε ένα μόλις μήνα (Ιούλιος 2017-Αύγουστος 2017) κατά 588 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας και πάλι το όριο των 6 δισ. ευρώ. Τα νούμερα θυμίζουν εποχές 2015 και, όσο κι αν η κυβέρνηση αποδίδει το γεγονός στην έκρηξη των επιστροφών φόρου που εκκρεμούν, αποκαλύπτει το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία.

Το μπαλάκι τώρα περνά στην ΑΑΔΕ, που αναλαμβάνει να «τρέξει» τις επιστροφές φόρου, οι οποίες εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο στα 2,114 δισ. ευρώ από 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι οι συνολικές επιστροφές φόρου τον Σεπτέμβριο έφθασαν στα 1, 6 δισ. ευρώ, ωστόσο, τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσει η κυβέρνηση στο Eurogroup στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αποδεικνύουν τη δραστική μείωση του συνολικού στοκ των ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η πραγματικότητα είναι πως οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς στο δελτίο της γενικής κυβέρνησης δεν καταγράφονται οι συντάξεις, οι οποίες καθυστερούν να αποδοθούν, φουσκώνοντας έτσι πλασματικά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, έχει μπει «στον πάγο» η απονομή 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Η πίεση των θεσμών για την εκκαθάριση των συντάξεων που εκκρεμούν αναμένεται να
κορυφωθεί κατά την Τρίτη αξιολόγηση. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην εκπλήρωση του ενός και μοναδικού προαπαιτούμενου της δεύτερης αξιολόγησης πυροδοτεί τη διαπραγμάτευση πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.