Πώς λέμε social media στα… «επιχειρηματικά»;

Πώς λέμε social media στα… «επιχειρηματικά»;

Ο Στέφανος Καράγκος «εξηγεί» τα βήματα επιτυχίας της XPLAIN.

Όντας για πολλά χρόνια στον χώρο των εκδόσεων και βλέποντας σχετικά νωρίς την «χιονοστιβάδα» που ερχόταν στα παραδοσιακά ΜΜΕ αποφασίζει να αλλάξει σελίδα και να ετοιμαστεί για να την νέα εποχή, αυτή των Social Media. Δημιουργεί την XPLAIN ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Digital Marketing Agency και θέτει ως στόχο να δημιουργήσει μια πιο ουσιαστική σχέση ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό τους κοινό.

Ο Στέφανος Καράγκος μιλά στο FortuneGreece.com για το όραμά του να βοηθήσει τα Brands να ενταχτούν στη νέα, Social εποχή που θέλει τους ανθρώπους να επικοινωνούν πολύ πιο άμεσα και μαζικά και τη γνώμη τους να έχει δύναμη.

Εμπορικά Κέντρα, εταιρείες από τους κλάδους της Αυτοκινητοβιομηχανίας, των FMCG προϊόντων, του Retail αλλά και της Τεχνολογίας εμπιστεύονται την XPLAIN και το δίαυλο επικοινωνίας που αυτή προσφέρει. Σήμερα δραστηριοποιείται σε εννιά χώρες και όπως υπογραμμίζει ο κ. Καράγκος στοχεύει σε περισσότερες και μεγαλύτερου μεγέθους αγορές.

Κύριε Καράγκο  μολονότι η XPLAIN γεννήθηκε μέσα στην κρίση, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και να ανοίξει παράλληλα γραφεία στο εξωτερικό. Ποια είναι η συνταγή που οδήγησε την εταιρεία σε αυτό που είναι σήμερα;
Είναι γεγονός πως η XPLAIN γεννήθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης. Όμως αυτό αντί να μας πτοήσει, μας βοήθησε να εστιάσουμε στο πώς να διαφοροποιηθούμε και να προσφέρουμε από την αρχή τις λύσεις και τα αποτελέσματα που πραγματικά έχουν ανάγκη οι πελάτες μας. Άλλωστε, στα Κινέζικα η λέξη «κρίση» είναι ένας συνδυασμός των εννοιών «κίνδυνος» και «ευκαιρία». Εμείς εστιάσαμε, φυσικά, στο δεύτερο συνθετικό – στην ευκαιρία που ανοιγόταν μπροστά μας.

Η συνταγή που εφαρμόσαμε από την πρώτη μέρα ήταν η αφοσίωσή μας στα αποτελέσματα των πελατών και η δέσμευσή μας ως προς αυτά, η δημιουργία στρατηγικών partnerships και η «μετατροπή», μέσα από τα αποτελέσματα που φέρνουμε, των ευχαριστημένων πελατών μας σε ένθερμους διαφημιστές μας. Συνταγή που λειτουργεί καλά, κρίνοντας από τη θέση της XPLAIN στην αγορά σήμερα, το ευρύτατο πελατολόγιο της με διεθνή Brands και τη ραγδαία επέκτασή της.

Όταν αναφέρεται κανείς στην  XPLAIN μιλά για ένα Content Marketing Agency. Σε τι ακριβώς εξειδικεύεστε και ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρετε στους πελάτες σας;
Η XPLAIN έχει επιλέξει να αξιοποιεί την εμπειρία της και τις δοκιμασμένες μεθόδους της προκειμένου να προσφέρει μία και μόνη υπηρεσία στους πελάτες της: Αποτελέσματα. Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύνολο value propositions που περιλαμβάνουν Digital Strategy & Consulting, Business Intelligence, Lead Generation, Reputation Management και Content Marketing.

Χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες μεθοδολογίες που έχουμε αναπτύξει, καλύπτουμε όλες τις ανάγκες των Brands στο Web περιβάλλον, παρέχοντάς τους την πλήρη εικόνα για την αγορά τους και συνδέοντας την με μετρήσιμα αποτελέσματα. Είμαστε άλλωστε οι μόνοι που δεσμευόμαστε για τα αποτελέσματα που θα φέρουμε στους πελάτες μας, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μας καθιστά μοναδικούς στον χώρο.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης; «Πατήσατε» σε κάποιο αντίστοιχο παράδειγμα του εξωτερικού;
Μετά από μακρά παρουσία στο χώρο των εκδόσεων, κάποια στιγμή σε συναντήσεις μου με κορυφαία στελέχη παγκόσμιων εκδοτικών οίκων, διαπίστωσα πως τα «παραδοσιακά» μέσα έχουν αρχίσει να τελματώνουν με τον τρόπο που τα γνωρίζουμε.

Καθώς πάντα επιδιώκω να κοιτάζω μπροστά και να αντιλαμβάνομαι τι πρόκειται να έρθει προτού αυτό φτάσει και γίνει δεδομένο, ξεκίνησα την XPLAIN με όραμα να βοηθήσουμε τα Brands να ενταχτούν στη νέα, Social εποχή που θέλει τους ανθρώπους να επικοινωνούν πολύ πιο άμεσα και μαζικά και τη γνώμη τους να έχει δύναμη. Δεν υιοθετήσαμε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα εταιρίας όταν ξεκινήσαμε. Ο μόνος στόχος μας από την αρχή ήταν να είμαστε μια κατηγορία από μόνοι μας.

Από ποιους κυρίως κλάδους αντλείτε το πελατολόγιο σας;
Έχουμε τη χαρά να έχουμε συνεργαστεί με περισσότερα από 120 Brands, τα περισσότερα από αυτά πολυεθνικού επιπέδου. Με βάση την εφαρμοσμένη εμπειρία μας, έχουμε αποκτήσει ιδιαίτερη γνώση σε συγκεκριμένους τομείς όπως αυτόν των Εμπορικών Κέντρων, της Αυτοκινητοβιομηχανίας, των FMCG προϊόντων, του Retail αλλά και της Τεχνολογίας.

Η στροφή στα ελληνικά προϊόντα, θεωρείτε ότι έχει οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικές και μη, να προβάλλουν προς τα έξω μια περισσότερο «ανθρώπινη» πλευρά του brand που διαχειρίζονται;
Τα νέα δεδομένα του Web απαιτούν από τα Brands να «εξανθρωπιστούν» και να απευθύνονται στους καταναλωτές μέσα από χρήσιμο, ενδιαφέρον περιεχόμενο προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς. Αν τα Brands δεν μιλήσουν απευθείας στον κόσμο ως ίσος προς ίσο, προσφέροντάς τους ιδέες και λύσεις για την καθημερινότητά τους, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν να γίνουν πρώτη επιλογή στο μυαλό του.

Έρευνες δείχνουν πως οι καταναλωτές ψάχνουν 30 φορές την εβδομάδα για λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητάς τους και μόλις δύο για Brands, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι εταιρείες πως ο τρόπος για να «συνδεθούν» με το κοινό τους είναι να προσφέρουν λύσεις και όχι παρωχημένα διαφημιστικά μηνύματα.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το στοιχείο που θα έπρεπε να αναπτύξουν περισσότερο οι Έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να κάνουν την ανατροπή σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον;
Ευελιξία και εξωστρέφεια. Ευελιξία, γιατί οι καιροί αλλάζουν με πολύ γοργούς ρυθμούς και η άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, και εξωστρέφεια γιατί ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια δυνητικά παγκόσμια αγορά εκεί έξω, έτοιμη να αγκαλιάσει κάθε σοβαρό επιχειρηματικό εγχείρημα.

Ήσασταν στον χώρο των εκδόσεων για πολλά χρόνια. Βλέποντας τώρα τα γεγονότα από μια άλλη οπτική γωνία, πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στον συγκεκριμένο κλάδο και στη δημοσιογραφία εν γένει;
Ο τρόπος που οι παραδοσιακοί εκδότες αντιμετωπίζουν τον ίδιο τους το χώρο παραμένει παρωχημένος και μου θυμίζει εποχές προ δεκαπενταετίας, όταν η μουσική βιομηχανία έχανε την αίγλη της καθώς δε μπορούσε να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει το νέο μέσο του Web που εμφανιζόταν μπροστά της. Πρέπει οι εκδότες να βρουν τρόπους ουσιαστικής διαφοροποίησης, αλλά και εκμετάλλευσης του user generated content.

Επίσης, οι ανάγκες των αναγνωστών-καταναλωτών αλλάζουν συνεχώς, κάτι που απαιτεί από τους επαγγελματίες παραγωγούς περιεχομένου να αφουγκράζονται τις ανάγκες αυτές και να προσαρμόζονται με ρυθμό που δεν έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αλλά και η ίδια η δημοσιογραφία ακόμη έχει αλλάξει, καθώς πλέον οι καταναλωτές πολλές φορές παίζουν τον ρόλο των δημοσιογράφων. Έτσι, απαιτείται από τους επαγγελματίες του χώρου διαφοροποίηση, προκειμένου να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

Που θα εστιάσει από εδώ και μπρος την προσοχή της η XPLAIN;
Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, όπως πάντα, με μόνο στόχο μας να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στους πελάτες μας βοηθώντας τους όχι μόνο να επιβιώσουν στην κρίση, αλλά και να εξελιχθούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Αυτό άλλωστε μας κάνει να ξεχωρίζουμε και να χαίρουμε τόσο μεγάλης αναγνώρισης από την αγορά όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, στρατηγικό μέλημα αποτελεί και η περαιτέρω επέκτασή μας σε περισσότερες μεγάλες αγορές, παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους πελάτες μας, βασισμένο πάνω στην τεράστια τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Άσχετα με τα μέσα και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά, στόχος μας είναι πάντα και μόνο τα αποτελέσματα. Άλλωστε, το νέο tagline της XPLAIN νομίζω πως τα λέει όλα: Think Results!

Διαβάστε ακόμη:

Η επαγγελματική σταδιοδρομία περνά από τα social media

Οι δέκα εντολές του Social Media Marketing

Ο «πονοκέφαλος» της online διαφήμισης