Πως μία βουτιά στις ελληνικές θάλασσες άλλαξε τη ζωή ενός 16χρονου

Πως μία βουτιά στις ελληνικές θάλασσες άλλαξε τη ζωή ενός 16χρονου

Ο Boyan Slat θεωρείται σήμερα ένας από τους 20 πιο ελπιδοφόρους επιχειρηματίες του πλανήτη εξαιτίας της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς.

Της Αννας Μιχαήλ

O 19χρονος Ολλανδός Boyan Slat είναι ο άνθρωπος πίσω  από μια επαναστατική μέθοδο  καθαρισμού των ωκεανών από τα σκουπίδια και επίλυσης του προβλήματος της «πλαστικής σούπας». Στη λύση οδηγήθηκε μετά από μια βουτιά που έκανε στα 16 του, όπως θυμάται και αναφέρει στο WE του news247, στην παραλία Πέτρα στη Λέσβο στην οποία βρήκε σακούλες και πλαστικά περισσότερα από  ό,τι ψάρια.

Το δυσάρεστο αυτό συμβάν όμως ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο που συνδυάζει την οικολογία, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών στους βυθούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και ήταν μαθητής ακόμη αφιέρωσε έξι μήνες στην έρευνα για τη ρύπανση από πλαστικά και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καθαρισμό, των βυθών, δούλεψε με μια ομάδα 100 ατόμων και έτσι προέκυψε λίγα χρόνια μετά, το Ocean Cleanup Array μια διαφορετική ιδέα για τον καθαρισμό των ωκεανών που παρουσίασε πρώτη φορά στο TEDxDelft το 2012.

Το Ocean Cleanup Array είναι η μέθοδος που μπορεί να μαζέψει από τους ωκεανούς τα περισσότερα σκουπίδια στον μικρότερο χρόνο με το μικρότερο κόστος.

Περίπου 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ωκεανογράφων, μηχανικών και νομικών συμβούλων, έλαβαν μέρος στη μελέτη σκοπιμότητας, κοιτάζοντας νομικά και ποσοτικά ζητήματα, καθώς και θέματα αντοχής στις καιρικές συνθήκες και το κόστος. Ανάμεσα τους σε σημαντικό ρόλο  και ένας Έλληνας του Καναδά, ο δικηγόρος Νικόλας Κατσιπόντης.

Το Ocean Cleanup Array κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Μηχανικής  Μελέτης στο Delft University of Technology ενώ ο Boyan Slat έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους 20 πιο ελπιδοφόρους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο (Intel EYE50).

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr