Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Glass στην εργασία

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Glass στην εργασία

Το να φοράτε ένα υπολογιστή στο πρόσωπό σας έχει πρακτικά πλεονεκτήματα, αν δεν σας πειράζει που μοιάζετε με cyborg.

της Αν Φίσερ

Η φορετή τεχνολογία, όπως νέο SmartWatch της Apple, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία χρόνια, όπως και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσαρμόζουν το Google Glass για συγκεκριμένους χώρους εργασίας, από εξέδρες άντλησης πετρελαίου μέχρι χειρουργικές αίθουσες και εργοστάσια στην Κίνα. Αλλά εάν εργάζεστε σε ένα συνηθισμένο γραφείο, μπορούν τα γυαλιά να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη; Ακόμα πιο σημαντικό, με περίπου διπλάσια τιμή από το μέσο smartphone, μπορούν τα γυαλιά να προσφέρουν κάτι που ένα smartphone δεν μπορεί;

Ο Ρέι Νίκολους, επικεφαλής προγραμματιστής και διευθυντής προϊόντος στην εταιρεία λογισμικού Widen Enterprises στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, αποφάσισε να το ψάξει. Πριν λίγους μήνες, άρχισε να φοράει τα γυαλιά στο γραφείο κάθε μέρα. Το κύριο πλεονέκτημα που βρήκε: Έχοντας μια οθόνη υπολογιστή μπροστά από το δεξί μάτι σας αφήνει τα χέρια ελεύθερα. «Μπορείτε να κάνετε λήψη φωτογραφιών και βίντεο, και να λάβετε ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλα τα είδη των άλλων πληροφοριών, χωρίς να χρειάζεται να ακουμπήσετε μια συσκευή,» λέει.

Μέχρι στιγμής, ο Νίκολους βλέπει πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους τα γυαλιά κάνουν την καθημερινή ζωή στο γραφείο ευκολότερη. Πρώτον, επειδή ενσωματώνει το Gmail, το ημερολόγιο Google, και ένα Android smartphone, «μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις και υπενθυμίσεις ημερολογίου, όλα σε ένα μέρος χωρίς να αλλάξετε πλαίσιο,» λέει. Τα γυαλιά είναι επίσης χρήσιμα σε συναντήσεις. Μια εφαρμογή που ονομάζεται Refresh μπορεί να κάνει έρευνα για όλους όσοι είναι προσκαλεσμένοι σε μια συνάντηση, ή σε μια συνέντευξη για δουλειά, και να θέσει τα δεδομένα στην οθόνη, «ώστε να μπορείτε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις.»

Όταν πολλοί εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται σε χώρους μακριά από το γραφείο ή στο σπίτι τους, μια εφαρμογή που ονομάζεται LiveStream είναι πολύ πρακτική για να τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι. «Κάποιος που φοράει τα γυαλιά σε μια συνάντηση ή άλλη εκδήλωση της ομάδας, χρησιμοποιώντας το LiveStream, λειτουργεί σαν μια υπερ-φορητή κάμερα,» λέει ο Νίκολους. «Είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσφέρει στους απομακρυσμένους συναδέλφους μια καλύτερη αίσθηση σα να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.»

Μερικές από τις 55 εφαρμογές που διατίθενται από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Google είναι σχεδόν το ίδιο φουτουριστικές όπως και τα γυαλιά. Το Word Lens, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια βοήθεια στους υπαλλήλους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για δουλειά που δεν μιλούν ακόμη την τοπική γλώσσα. Χρησιμοποιεί την κάμερα των γυαλιών για να μεταφράσει τυπωμένες λέξεις, και στη συνέχεια παραθέτει το μεταφρασμένο κείμενο πάνω από το πρωτότυπο.

Γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούμε όλοι αυτές τις εφαρμογές; Κατ’ αρχάς, η τρέχουσα αρχική τιμή των 1.500 δολαρίων συν ΦΠΑ είναι λίγο αλμυρή για τους περισσότερους καταναλωτές. «Η Google θα πρέπει να πλησιάσει την τιμή ενός smartphone πριν μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να προβούν στην αγορά αυτή,» λέει ο Νίκολους. Έπειτα, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όπως η μικρή μπαταρία του γυαλιού με διάρκεια «τέσσερις έως έξι ώρες, στην καλύτερη περίπτωση, και πολύ μικρότερη, αν κάνετε λήψη βίντεο» – και δυσλειτουργίες, όπως συχνές αποσυνδέσεις του WiFi. «Σίγουρα ακόμα βρίσκεται σε φάση beta,» επισημαίνει ο Νίκολους.

Όχι μόνο αυτό, αλλά «η Google θα πρέπει να κάνει τα γυαλιά να μοιάζουν περισσότερο με συνηθισμένα γυαλιά,» προσθέτει. «Αυτή τη στιγμή, κάνουν έντονη αίσθηση, σε αντίθεση με ένα SmartWatch, αν και ακόμα και αυτό κάνει τους ανθρώπους γύρω σας να αισθάνονται άβολα.»

Ακόμα κι έτσι, ο Νίκολους βλέπει καλές προοπτικές για τα γυαλιά και ο ίδιος ελπίζει ότι η Google – που μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος για τα μελλοντικά της σχέδια – θα συνεχίσει να προσθέτει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και να διορθώνει τα bugs. «Φαίνεται να εστιάζει σε εταιρική χρήση αυτή τη στιγμή. Αλλά αν δεν σκοπεύει να προσαρμόσει τη χρήση τους για γενική χρήση, θα είναι πραγματικά κρίμα.»