Πώς να διαχειριστείτε πιο αποδοτικά την ενέργεια στην επιχείρησή σας

Πώς να διαχειριστείτε πιο αποδοτικά την ενέργεια στην επιχείρησή σας

Η SchneiderElectric υπόσχεται αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση κόστους στις επιχειρήσεις.

Αν κάποιος ανέφερε πριν από λίγα χρόνια το internet of things, ελάχιστοι θα καταλάβαιναν τη σημασία του και πολλοί λιγότεροι θα μπορούσαν να φανταστούν την επίδραση που θα ασκούσε μελλοντικά στη ζωή μας. Σήμερα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με περισσότερες από μια συσκευές, είτε πρόκειται για τηλεόραση, κινητό, tablet, ακόμη και wearables που συνιστούν το νέο trend.

Για να λειτουργήσουν όμως όλα αυτά χρειάζονται ενέργεια, στην οποία η πρόσβαση θα είναι άμεση και φθηνή. Κρατήστε επίσης στο μυαλό σας ότι παράλληλα με τους ανθρώπους, τα κτήρια καταναλώνουν το 53% της συνολικής ενέργειας στη γη, ποσοστό που, σύμφωνα με έρευνα της Cisco, αναμένεται να αγγίξει το 80% έως το 2020. Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται πως το 2050 το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου 6,3 δισ. άνθρωποι – θα ζει σε αστικές περιοχές, γεγονός που κάνει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της ενέργειας πιο επιτακτική από ποτέ.

Παρακολουθώντας στενά την «έκρηξη» του internet of things και την υπέρμετρη διασυνδεσιμότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας, η SchneiderElectric, επιχειρεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού.

Μέσω της πλατφόρμας EcoStruxure, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία IoT, παρουσιάστηκε μια πρόταση για μετάβαση σε πιο ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα κτίρια και datacenters.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της SchneiderElectric Ελλάδος και Κύπρου, Σπύρος Ράπτης, το 82% της ενέργειας των κτιρίων δεν αξιοποιείται σωστά και χάνεται άσκοπα επιβαρύνοντας τις εταιρείες με έξτρα λειτουργικά έξοδα. «Τα προηγούμενα χρόνια πέσαμε σε ένα «βάλτο» εξαιτίας της κρίσης, αλλά πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά έχει αρχίσει να κινείται διαφορετικά, έστω και με αργούς ρυθμούς συγκριτικά με την παγκόσμια αγορά που κινείται γρήγορα και προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Κτήρια, data center, έξυπνα δίκτυα και βιομηχανία συνιστούν τις τέσσερις αγορές, στις οποίες απευθύνεται η πλατφόρμα της SchneiderElectric, με τον κ. Ράπτη να υπογραμμίζει ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή εξοικονόμηση από 25%-30% σε κτήρια και έως 60% σε καράβια.

Σε βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο μέσω του internet of things επένδυσε και το Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό, το οποίο εξοικονομεί από αυτή την κίνηση περί τις 60.000 ευρώ το χρόνο. «Για τέτοιου είδους έργα χρειάζονται περίπου δυο χρόνια για να γίνει απόσβεση. Πρωτοπορούμε στο internet of things καθώς είναι κάτι το οποίο αναπτύσσουμε σταθερά την τελευταία δεκαετία. Επίσης το «πράσινο» data center της ΕΔΕΤ στον Λούρο, το οποίο το χειρίζονται από μακριά χωρίς φυσική παρουσία ανθρώπου, αλλά και το data center για την κοινωνία της πληροφορίας που χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με την SchneiderElectric».

Ο κ. Ράπτης παραδέχτηκε πως το 70% των κτηρίων στην Ευρώπη δεν εναρμονίζονται με τα πρότυπα ασφαλείας, στοιχείο που συμβάλλει στην αύξηση ατυχημάτων που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Επίσης, τόνισε πως μέχρι το 2020 προβλέπεται διπλασιασμός του αριθμού των δεδομένων που μεταφέρονται εντός των κτηρίων.

Μιλώντας για τη δραστηριότητα της εταιρείας στην ελληνική αγορά αρνήθηκε να δώσει μερίδια αγοράς και οικονομικά στοιχεία και περιορίστηκε στο να αναφέρει πως στο πελατολόγιο της SchneiderElectric εντάσσεται ό,τι κτήριο υπάρχει, από μεσαία και μεγάλα, μέχρι και νοικοκυριά.

«Η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια κινείται με δυσκολίες και προβλήματα. Η φετινή χρόνια ξεκίνησε δύσκολα. Η βόρεια Ελλάδα «χτυπήθηκε» λόγω καιρού, ενώ ο τουρισμός δεν βοήθησε όσο περιμέναμε. Η δε αγορά της Κύπρου είναι πιο αναπτυσσόμενη, αλλά σε μέγεθος αντιπροσωπεύει το 1/10 της αντίστοιχης ελληνικής» κατέληξε.