Πώς να εξασφαλίσετε δημοσιότητα για την startup σας

Πώς να εξασφαλίσετε δημοσιότητα για την startup σας
Media Signpost Shows Internet Television Newspapers Magazines And Radio

Ιδού τι ζητάνε οι δημοσιογράφοι από μια παρουσίαση.

*της Ριέβα Λεσόνσκι

Στην προ διαδικτύου εποχή, το να εξασφαλίσεις δημοσιότητα για την επιχείρησή σου ήταν σχετικά απλό: έγραφες ένα δελτίο τύπου και το ταχυδρομούσες στο μέσο ενημέρωσης για να προσελκύσεις την προσοχή του.

Σήμερα, η εξασφάλιση δημοσιότητας έχει γίνει δυσκολότερη. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα (2016 State of the Media Report) μας δείχνει, ευτυχώς, τι ζητάνε οι δημοσιογράφοι όταν αποφασίζουν τι ειδήσεις να καλύψουν.

Καταρχήν, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων λαμβάνουν περίπου 100 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με επιχειρήσεις την ημέρα· πάνω από το ένα τρίτο λαμβάνουν περίπου 200 μηνύματα· και σχεδόν το 15% λαμβάνουν από 250 μέχρι 499 επαγγελματικά email ημερησίως.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων λαμβάνουν μόλις από ένα έως τέσσερα τηλεφωνήματα για επιχειρηματικές παρουσιάσεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το email να είναι ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να στείλετε την παρουσίασή σας, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο αποτελεσματικότερος.

Πώς εντοπίζουν οι δημοσιογράφοι τις ιστορίες που αποφασίζουν να καλύψουν; Κυρίως, με τον γνωστό τρόπο που χρησιμοποιούμε όλοι μας: την αναζήτηση στο Google. 20% των δημοσιογράφων αναφέρουν το Google ως τη βασική πηγή έμπνευσης για τα κείμενά τους. Πάντως, οι παρουσιάσεις από πηγές έρχονται δεύτερες, καθώς αναφέρονται από το 18% των δημοσιογράφων. Οι «έκτακτες ειδήσεις» είναι τρίτες, και ακολουθούνται από τα κοινωνικά μέσα και τα δελτία τύπου.

Τι κάνει τη διαφορά όταν οι δημοσιογράφοι αξιολογούν εσάς ή την επιχείρησή σας ως μια πιθανή πηγή ή θέμα;

– Το 77% των δημοσιογράφων αναζητά πηγές που είναι αναγνωρισμένοι ειδικοί στον κλάδο τους.

– Περίπου οι μισοί (49,4%) προτιμούν τα αποτελέσματα μιας πρωτογενούς έρευνας.

– Σχεδόν το ένα τρίτο (34,5%) θέλουν οι πηγές τους να έχουν προσεγμένο υλικό που να απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. ένα διαδικτυακό press kit.

– Οι προσωπικές επαφές, όπως π.χ. η ανάπτυξη μιας επαγγελματικής σχέσης με έναν δημοσιογράφο, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον καθορισμό του ποιος γράφει για ποιόν.

Τα συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνετε εσείς; Καταρχήν, γνωριστείτε με τον δημοσιογράφο στον οποίον πρόκειται να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας. Μάθετε τι προτιμά – π.χ. αν επιθυμεί να τον παίρνουν τηλέφωνο ή να του στέλνουν email. Και μην ξεχνάτε τα βασικά, όπως το ακριβές όνομά του και το όνομα του μέσου για το οποίο εργάζεται.

Επίσης, βοηθά πάντα το να αναπτύξετε μια φήμη ως ειδικός στον κλάδο σας. Το να γράψετε ένα βιβλίο δεν είναι τόσο σημαντικό – μετρά μόνο για το 8% των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίθετα, μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την πολυπόθητη φήμη μιλώντας σε εκδηλώσεις του κλάδου σας, και ποστάροντας χρήσιμες πληροφορίες για τον κλάδο σας στα κοινωνικά μέσα.

Τέλος, χρήσιμη είναι και η εμπλοκή σας με κάποια μορφή έρευνας. Δεν χρειάζεται να είναι ένα σύνθετο επιστημονικό πείραμα – μια έρευνα γνώμης των πελατών σας ή κάποια χρήσιμα στατιστικά στοιχεία από την επιχειρηματική σας δραστηριότητα αρκούν.