Πώς να πετύχετε το Ζεν στη δουλειά

Πώς να πετύχετε το Ζεν στη δουλειά

Το Flow είναι μια κατάσταση του μυαλού που μας κάνει παραγωγικούς και συγκεντρωμένους. Δείτε πώς γίνεται.

Ο χώρος εργασίας, ακόμα και όταν δουλεύουμε από το σπίτι, είναι γεμάτος περισπασμούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Από το email που μόλις ήρθε, το Facebook που πρέπει να τσεκάρουμε, μέχρι τους φακέλους μας που δήθεν πρέπει να τακτοποιήσουμε.

Η απάντηση σε αυτό είναι το flow, η κατάσταση στην οποία απορροφούμαστε εντελώς σε αυτό που κάνουμε. Σίγουρα σας έχει τύχει χωρίς να το επιδιώξετε και το διαπιστώσατε στην πορεία ή αργότερα. Άλλοι το λένε «πετάω», άλλοι «είμαι στη zone».

Flow, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi, είναι η κατάσταση του μυαλού ή η εμπειρία που βιώνουμε, όταν καταφέρνουμε να εστιάσουμε με απόλυτη αφοσίωση σε μια απαιτητική εργασία που μας αρέσει και στην οποία είμαστε ικανοί. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ροής γεμίζουμε εσωτερική ικανοποίηση. Είμαστε πλήρως ενεργοποιημένοι, συγκεντρωμένοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Στο βιβλίο του «In Flow: The Psychology of Optimal Experience» ο Csikszentmihalyi γράφει πως βρίσκεστε σε κατάσταση flow όταν νιώθετε:

– Αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνετε

– Απομονωμένοι από την γύρω πραγματικότητα

– Εσωτερική διαύγεια

– Αυτοπεποίθηση

– Ηρεμία

– Χωρίς αίσθηση του χρόνου, οι ώρες περνούν σαν λεπτά.

– Ικανοποιημένοι από το παραγόμενο αποτέλεσμα

Πώς θα καταφέρετε να εφαρμόσετε αυτή την αρχή στην εργασία σας; Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από τα εξής:

Ορίστε το χρόνο σας
Όλα ξεκινούν από το πότε γίνεται τι. Αποφασίστε πως για την επόμενη ώρα θα ασχοληθείτε με το πρότζεκτ και μόνο με αυτό. Ούτε με email, ούτε με social media, ούτε με τηλεφωνήματα. Τα πάντα μπορούν να περιμένουν γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό που κάνετε. Και όταν φτάσει η προγραμματισμένη ώρα θα ασχοληθείτε και με τα υπόλοιπα.

Αποσυνδεθείτε
Έχετε κοντά σας μόνο όσα έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη σας εργασία. Όλα τα άλλα αποσυνδέστε τα, ακόμα και το τηλέφωνο. Θα ειδοποιηθείτε για τις κλήσεις σας αργότερα. Σε όσες λιγότερες συσκευές έχουμε το νου μας μην μας ειδοποιήσουν, τόσο ο εγκέφαλός μας θα συγκεντρώνεται και τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα τελειώσουμε.

Μείνετε στο εδώ και τώρα
Απομακρύνετε κάθε σκέψη για οτιδήποτε συνέβη χθες ή πρόκειται να συμβεί αύριο. Δεν σας αφορά αυτό που γίνεται στο διπλανό γραφείο. Το flow συμβαίνει μόνο στο τώρα. Βάλτε ένα στόχο «σήμερα αυτό θα τελειώσει» και κάντε τα πάντα για να τον πετύχετε. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ο σκοπός σας, είναι άχρηστη ενέργεια.

Ξεκουραστείτε
Το flow είναι εξαντλητική διαδικασία, τα πάντα στο μυαλό μας δουλεύουν στο μάξιμουμ προκειμένου να είμαστε εύστροφοι, δημιουργικοί και συγκεντρωμένοι. Όταν οι νευροχημικές ουσίες που προκαλούν αυτό το state υποχωρήσουν, θα αισθανθείτε πολύ κουρασμένοι. Ισορροπήστε με ξεκούραση, περίπατο στον ήλιο και ύπνο. Χαρείτε την περίοδο της χαλάρωσης, είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχει η δύναμη και η διάθεση για την επόμενη είσοδο στο flow.

Flow παντού
Όσες περισσότερες φορές μπούμε στο flow, τόσο ευκολότερο είναι να ξαναμπούμε στο μέλλον. Είναι σαν προπόνηση του μυαλού που μαθαίνει τελικά να βρίσκει το δρόμο. Δοκιμάστε το flow σε πράγματα που πραγματικά σας αρέσουν και σας αναζωογονούν όπως η σωματική άσκηση, η κηπουρική, τα χόμπι σας κ.λπ.