Πώς να πουλήσετε ένα GIF με μια γάτα για μισό εκατομμύριο δολάρια

Πώς να πουλήσετε ένα GIF με μια γάτα για μισό εκατομμύριο δολάρια

του Aaron Pressman

Εν μέσω της μανίας για το bitcoin, η τεχνολογία blockchain συνεχίζει να προσελκύει συναρπαστικές νέες χρήσεις. Η τελευταία προσθήκη; Κρυπτο-τέχνη.

«Τι είναι άραγε αυτό;» θα αναρωτιέστε. Πρόκειται για μια μορφή διαδικτυακής τέχνης που περιλαμβάνει μια μορφή ψηφιακού tagging στο blockchain που επιτρέπει την επαλήθευση της αυθεντικότητας και ταχύτατες πωλήσεις, ενώ προσθέτει κάποιες νέες λειτουργίες που ήταν αδύνατες μέχρι τώρα.

Η πώληση του GIF με το Nyan Cat για 500.000 δολάρια τη Δευτέρα είναι ένα παράδειγμα του νέου κύματος κρυπτο-τέχνης.

Η κρυπτο-τέχνη αναφέρεται σε ψηφιακά έργα τέχνης σε κάθε μέσο – εικόνες, φωτογραφίες, τραγούδια, βίντεο, καρτούν – που σώζονται ως αρχείο υπολογιστή. Ο μοναδικός κώδικας ενός έργου τέχνης, τα ένα και τα μηδέν του δυαδικού κώδικα από τα οποία αποτελείται, συνδέονται μαθηματικά με ένα μοναδικό ψηφιακό token που εκδίδεται από ένα δημόσιο blockchain, συνήθως το ethereum. Ενώ τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται για τα ψηφιακά νομίσματα είναι ανταλλάξιμα (ένα bitcoin ισούται με ένα οποιοδήποτε άλλο bitcoin), αυτά τα καλλιτεχνικά token συνδέονται μοναδικά με ένα μόνο έργο τέχνης. Και ονομάζονται NFT (non-fungible tokens).

Αυτά τα tokens αγοράζονται και πωλούνται διαδικτυακά τόσο εύκολα όσο και κάθε ψηφιακό νόμισμα. Μια σειρά ιστοσελίδων δημοπρασιών έχουν ξεφυτρώσει εδώ κι εκεί που κάνουν αγοραπωλησίες NFT. Αν έχετε περιέργεια, τσεκάρετε το Foundation ή το Nifty Gateway.

Τα tokens αυτά επιτρέπουν και κάποια cool τρικ. Για παράδειγμα, ένας καλλιτέχνης μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από κάθε μελλοντική πώληση ενός NFT. Αυτό είναι γνωστό ως αμοιβή δημιουργού και είναι ενσωματωμένη στο token. Έτσι, όταν λαμβάνει χώρα μια πώληση, το μερίδιο αφαιρείται αυτόματα και στέλνεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του καλλιτέχνη.

Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση …τρέλας, όπου αυτοί που διεκδικούν το ορίτζιναλ έργο ενός δημιουργού μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο λεφτά αλλά και διαφορετικά ποσοστά επί των μελλοντικών πωλήσεων.

Εσείς, για παράδειγμα, θα πουλούσατε τη δουλειά σας για 1.000 δολάρια τώρα και ένα 2% επί των μελλοντικών πωλήσεων, ή για 100 δολάρια και μερίδιο 15%;

Υπάρχει βέβαια κι ένα πρόβλημα: μπορεί κάθε NFT να είναι καταγεγραμμένο σε ένα blockchain αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το ψηφιακό έργο τέχνης είναι πολύ μεγάλο ως αρχείο για μπορεί να αποθηκευτεί στο blockchain. Το NFT μπορεί να περιλαμβάνει τη διαδικτυακή διεύθυνση όπου είναι αποθηκευμένο το ψηφιακό έργο τέχνης.

Τι γίνεται όμως εάν η ιστοσελίδα αυτή πάψει να υπάρχει κάποια στιγμή; Δεν θέλετε να είστε εκείνος ο συλλέκτης με ένα …κάρο NFT που κοστίζουν εκατομμύρια αλλά συνδέονται με έργα τέχνης που δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

Δύο λύσεις υπάρχουν. Κάποιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν κατανεμημένα δίκτυα όπως το Interplanetary File System για την αποθήκευση των ψηφιακών έργων τους. Και άλλοι δημιουργούν τέχνη που μπορεί να ζήσει στο blockchain. Οι EulerBeats, μια μορφή ψηφιακής τέχνης που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Mark Cuban, είναι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μουσικής και εικόνων και που επιτρέπουν την αποθήκευση του έργου στο blockchain.