Πώς να «πουλήσετε» τον εαυτό σας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα

Πώς να «πουλήσετε» τον εαυτό σας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα

... και να καταφέρετε να κερδίσετε τους πάντες.

Για τους περισσότερους η φράση «πουλάω τον εαυτό μου» έχει αρνητική χροιά. Κι όμως, στην πραγματικότητα αυτό κάνουμε όλοι, πουλάμε τον εαυτό μας και κάποιοι μπορούν να τον πουλήσουν πολύ ακριβά.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον κάποιου όταν έχουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεση μας; 

Είτε πρόκειται για μια συνέντευξη εργασίας, κάποιο εταιρικό δείπνο ή κάποια τυχαία συνάντηση με κάποιον CEO στο ασανσέρ, το να πείσετε κάποιον πως είστε ο πιο ενδιαφέρον άνθρωπος που θα μπορούσαν να είχαν συναντήσει δεν είναι ότι πιο εύκολο.

Ο Paul McDonald, senior executive director της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Robert Half, εξηγεί πως οι άνθρωποι έχουν δυσκολία να παρουσιάσουν αποτελεσματικά όσα έχουν καταφέρει στη ζωή τους και δίνει τις δικές του συμβουλές για να κερδίσετε κάποιον ακόμα και στο… ασανσέρ!

1. Να ξέρετε ακριβώς που θέλετε να φτάσετε

Ο «λόγος του ασανσέρ» πρέπει να καλύπτει τα εξής ερωτήματα: Ποιος είστε, τι κάνετε και τι θέλετε να κάνετε ή τι ψάχνετε. Πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας, αλλιώς κανένας δε θα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί.

«Πάρτε το βιογραφικό σας και το profile σας στο Linkedin και διαβάστε το εξονυχιστικά» εξηγεί ο McDonald. Ειδικά αν δεν έχετε εργασία επικεντρωθείτε στο τι θέλετε να κάνετε.

2. Τονίστε τα δυνατά σας σημεία

Αφού διαβάσετε προσεχτικά το βιογραφικό σας, γράψτε τέσσερα χαρακτηριστικά σας που σας κάνουν να ξεχωρίζετε απ’ τους άλλους. Συζητήστε για το ιστορικό της εργασίας σας, το υπόβαθρο σας, τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα, και τους στόχους και αφήστε εκτός τις άσχετες πληροφορίες.

3. Πείτε τους μια ιστορία

Οι άνθρωποι λατρεύουν τις ιστορίες, εξηγεί ο McDonald, οπότε πείτε τους μια – επίσης τους βοηθάει να σας θυμούνται καλύτερα. Ο γκουρού της αυτοβελτίωσης, Dale Carnegie είχε γράψει στο βιβλίο του «Public Speaking and Influencing Men in Business» πως το μυαλό μας είναι μια «συνδεδεμένη μηχανή» αυτό σημαίνει πως θυμόμαστε πιο εύκολα πράγματα όταν τα έχουμε συνδέσει με κάτι. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να σας θυμούνται πείτε μια ιστορία και φροντίστε αυτή η ιστορία να είναι καλή!

4. Αφήστε τις επισημότητες

Η ορολογία είναι για το βιογραφικό σας, όταν θα πρέπει να πείτε προφορικά όλα όσα έχετε κάνει προτιμήστε έναν απλό καθημερινό λόγο αφήνοντας επιμέρους τις βαρύγδουπες εκφράσεις ή τους τεχνολογικούς όρους. Ο McDonald προτείνει να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στους γονείς σας τι δουλειά κάνετε ή ψάχνετε και αυτό το λόγο να υιοθετήσετε.

5. Να αφήνετε περιθώριο για απάντηση

Αφού πείτε τη ιστορία σας βεβαιωθείτε πως έχετε δώσει πάτημα στον συνομιλητή σας για να ανταποκριθεί. Η στρατηγική του «ανολοκλήρωτου» λειτουργεί πάντα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνομιλητής θα θέλει να μάθει κι άλλα.

6. Κρατήστε χρόνο

Η προσωπική σας ιστορία δε πρέπει να ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα, γι αυτό χρονομετρήστε τον εαυτό σας. Αν θέλετε περισσότερο, πρέπει να μειώστε κάποιες πληροφορίες.

7. Τραβήξτε βίντεο

Πρέπει να ξέρετε πως δείχνετε όταν λέτε την ιστορία σας. Δείχνετε πειστικοί, δείχνετε ενδιαφέρον για όσα κάνετε ή περισσότερο απογοήτευση; Ηρεμήστε, μιλήστε φυσικά και θα τους κερδίσετε όλους.

8. Πρόβα τζενεράλε

Αφού αποφασίσετε τι θα περιλαμβάνει ο λόγος σας, κάντε μια πρόβα με τους φίλους και συναδέλφους σας και ζητήστε να σας δώσουν feedback και διορθώστε να σημεία εκείνα που δεν πήραν καλή κριτική.