Πώς να βρείτε το επόμενο «αστέρι» της επιχείρησής σας

Πώς να βρείτε το επόμενο «αστέρι» της επιχείρησής σας
Photo:

Τα ταλέντα είναι σπάνια και διψούν για ανέλιξη. Που θα τα βρείτε και πώς θα τους δώσετε το κίνητρο να μείνουν μαζί σας;

Σύμφωνα με τον Verne Harnish, CEO της εταιρείας εκπαίδευσης στελεχών Gazelles Inc, αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να προσελκύσετε τους καλύτερους υποψήφιους, να τους εκπαιδεύσετε σωστά και να τους κρατήσετε κοντά σας όταν «απογειωθεί» η απόδοσή τους.

1. Κάντε ελκυστική την πρότασή σας
Αν εκπροσωπείτε μια μεσαίου μεγέθους ή άγνωστη εταιρεία, είναι δύσκολο να σας προτιμήσουν οι καλύτεροι υποψήφιοι έναντι των κολοσσών του χώρου σας. Μια εταιρεία τεχνολογίας των 150 ατόμων που συμμετείχε σε εκδηλώσεις καριέρας σε πανεπιστήμια, στήριξε την καμπάνια της στους «Τυχερούς 13» ανακοινώνοντας ότι θα προσλάβει μόνο 13 άτομα το 2013. Με το κόλπο αυτό έδωσε αξία στις διαθέσιμες θέσεις και παρέλαβε 1.500 αιτήσεις αποφοίτων από ιδρύματα όπως το Stanford και το ΜΙΤ.

Πώς να μην χάνετε την ώρα σας στα μήτινγκ

2. Ψάξτε τους πιο επικοινωνιακούς
Όταν έχετε εκατοντάδες βιογραφικά για entry level θέσεις -άρα χωρίς προϋπηρεσία που θα έδινε μια εικόνα- μπορείτε να αναζητάτε στοιχεία που δείχνουν κοινωνική δραστηριότητα (συμμετοχή σε συλλόγους και αθλητικές ομάδες, εθελοντισμό κ.ά.). Οι υποψήφιοι αυτοί είναι πιθανότερο να έχουν ήδη αναπτύξει ομαδικό πνεύμα και ικανότητες επικοινωνίας.

3. Το freelancing είναι πολυτιμότερο από το full time
Όσοι στα φοιτητικά τους χρόνια έχουν ενδιαφερθεί να δημιουργήσουν κάτι στον τομέα τους μόνο και μόνο για την εμπειρία ή για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στον πρώτο υποψήφιο εργοδότη, είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν να εργάζονται ως freelancers αποκτώντας πολύτιμη προϋπηρεσία – που ελάχιστες εταιρείες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν σε άπειρους. Επιπλέον, έχουν μάθει να πληρώνονται με την ολοκλήρωση του project, οργανώνουν την εργασία τους καλύτερα και δεν περιμένουν συνεχώς οδηγίες.  Άρα λιγότερος χαμένος χρόνος.

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το LinkedIn

4. Στοιχηματίστε πάνω τους
Μια εταιρεία που γνωρίζω, αύξησε κατά 10.000 δολάρια τον ετήσιο μισθό ενός νεαρού υπαλλήλου της λίγο πριν τον στείλει για 3 χρόνια σε μια πόλη που κανείς νέος δεν θα ήθελε να βρίσκεται. Η πράξη αυτή τού έκανε τόση πολλή εντύπωση που άρχισε αμέσως να προσπαθεί να αποδείξει πως αξίζει την αύξηση. Μαντεύω πως θα μείνει στην εταιρεία και μετά τα 3 αυτά χρόνια.

5. Δώστε έναν μέντορα
Πρακτική που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά που η αξία της αποδεικνύεται συνεχώς. Με τη νέα γενιά να διψάει για επαγγελματική ανέλιξη, είναι καθήκον σας να τη βοηθήσετε με συμβουλές και ζωντανά παραδείγματα. Μια εταιρεία που ξέρω αναθέτει έναν νέο – προσληφθέντα σε κάθε στέλεχος που προσελήφθη τον προηγούμενο χρόνο. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται και να περνάει στους επόμενους.