Πως να ξεφορτωθείτε τις επαγγελματικές ετικέτες

Πως να ξεφορτωθείτε τις επαγγελματικές ετικέτες

Δεν είναι μόνο θέμα καλών τρόπων και ευγένειας. Η σωστή συμπεριφορά είναι ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο.

Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε γύρω μας ότι έχει χαθεί η ευγένεια. Οι άνθρωποι στις κοινωνικές τους σχέσεις έχουν γίνει περισσότερο απότομοι και δεν δείχνουν να σέβονται τον απέναντί τους. Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά έχει βρει πεδίο δράσης και στις επιχειρηματικές σχέσεις, όπου κάθε έννοια ευγένειας και καλής συμπεριφοράς δείχνει να παίζει δευτερεύοντα ρόλο επειδή, δήθεν, η νέα εποχή έχει νέους κανόνες και δεν χρειαζόμαστε τα άχρηστα formalities.

Με τη βοήθεια του Ilya Pozin, ιδρυτή των εταιρειών Pluto.TV, Open Me και Ciplex, ο οποίος ξεχώρισε στην προσωπική του σελίδα στο LinkedIn όλες εκείνες τις συμπεριφορές που παραβιάζουν τους επιχειρηματικούς κανόνες συμπεριφοράς εξετάζουμε κανόνες που πάνε πολύ πιο πέρα από την κλασική, αστική ευγένεια και γίνονται στα χέρια σας ένα πολύτιμο επιχειρηματικό εργαλείο που θα σας ωφελήσει σε πολλά επίπεδα.

Από την πολύτιμη προαγωγή σας αν είστε υπάλληλος, μέχρι τα οικονομικά αποτελέσματά σας αν είστε επιχειρηματίας.

Συστηθείτε με το πλήρες όνομά σας
Κανείς δεν θα σας θυμηθεί αν πείτε απλά «Γεια, είμαι ο Κώστας» (εκτός αν είστε ένας διάσημος Κώστας). Συστηθείτε με το ονοματεπώνυμό σας και δώστε την επαγγελματική σας κάρτα.

Μην σταυρώνετε τα πόδια
Δείχνει μια άνεση που μπορεί να εκληφθεί ως ασέβεια ή ως υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αν είστε γυναίκα έχετε το επιπλέον ενδεχόμενο να εκληφθεί ως απόπειρα γοητείας.

Μην λέτε πολλά «ευχαριστώ»
Ένα ή δύο «ευχαριστώ» στη διάρκεια της συζήτησης είναι ΟΚ. Τα πολλά περισσότερα χάνουν το νόημά τους και ο συνομιλητής πιστεύει πως τα λέτε χωρίς να τα εννοείτε. Αφήστε που η υπερβολική χρήση τους σας κάνει να δείχνετε απεγνωσμένοι και χωρίς αυτοπεποίθηση.

Μην «εξαφανίζεστε» μετά την επικοινωνία
Λαμβάνετε ένα email με πρόταση συνεργασίας. Απαντάτε αμέσως θετικά, και από την άλλη πλευρά… σιωπή. Μπορεί να καθυστερούν για πολλούς λόγους, αλλά το σωστό θα ήταν να ενημερώσουν πως έλαβαν την απάντησή σας και την εξετάζουν ή ότι θα επανέλθουν μετά από λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, η μη απάντηση δείχνει αντιεπαγγελματισμό.

Μην τρώτε στο γραφείο σας
Όλοι έχουμε βρεθεί σε φάση όπου δεν έχουμε ούτε δέκα λεπτά για να τσιμπήσουμε κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να βγάλουμε το τάπερ δίπλα στο πληκτρολόγιο και να μασουλάμε βλέποντας spreadsheets. Καταρχάς δεν είναι καθόλου υγιεινό, αφού πρέπει να τρώμε με ηρεμία. Επιπλέον, οι συνάδελφοί σας δεν χρωστάνε τίποτα να ακούνε κρατσανίσματα και να μυρίζουν το γεύμα σας.

Όποιος καλεί πληρώνει
Αν καλέσατε πελάτες ή συνεργάτες για φαγητό ή ποτό τότε πρέπει να πληρώσετε και το λογαριασμό.

Τα τηλέφωνα στην τσέπη
Με την εξαίρεση να περιμένουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα, τα τηλέφωνα δεν έχουν θέση πάνω στο τραπέζι. Είναι σαν να φέρατε έναν απρόσκλητο συνδαιτυμόνα στο γεύμα ο οποίος θα έχει και την άμεση και συνεχή προσοχή σας ενώ οι διπλανοί θα εισπράξουν μόνο την αδιαφορία σας.

Ερωτήσεις ναι, αλλά με μέτρο
Είναι φυσικό να θέλετε να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα μήτινγκ κάνοντας ερωτήσεις και βοηθώντας τη συζήτηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να μιλάτε συνεχώς, να μονοπωλείτε το χρόνο και να κάνετε hijack την ατζέντα. Αν έχετε, ωστόσο, πολλές ερωτήσεις κάντε τις στο τέλος ή επικοινωνήστε με email.

Μην μπαίνετε στο γραφείο του άλλου όποτε θέλετε
«Γεια σου, Σπύρο, έχεις δουλειά;». Φυσικά και έχει δουλειά, στο γραφείο του είναι. Αλλά τις περισσότερες φορές είτε είναι πολύ ευγενικός για να σας διώξει είτε πιστεύει πως για να εμφανιστείτε έτσι απότομα κάτι σοβαρό θα συμβαίνει. Η ουσία είναι πως τον διακόψατε θεωρώντας ότι ο χρόνος σας είναι πολυτιμότερος από τον δικό του. Την επόμενη φορά στείλτε email ή τηλεφωνήστε ώστε να κανονίσετε τη συνάντηση.

Το “reply to all” είναι, μερικές φορές, χρήσιμο
Γενικά το αποφεύγουμε, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου όλοι οι παραλήπτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την πορεία και το αποτέλεσμα της συζήτησης. Κατάχρησή του σημαίνει έξτρα, άχρηστη δουλειά για τους άλλους. Παράλειψή του όταν χρειάζεται σημαίνει πως κάποιοι θα μείνουν εκτός ενημέρωσης και θα σπαταλήσουν χρόνο για το catchup.