Πως να ζήσετε μέχρι τα 100

Πως να ζήσετε μέχρι τα 100

Σε κανέναν δεν αρέσει ο χρόνος που περνάει. Οι παρακάτω τρόποι όμως θα σας «εξασφαλίσουν» την μακροζωία.

«Να τα εκατοστίσεις!» εύχονται όλοι στα γενέθλια. «Όχι δε θέλω», λένε μερικοί δεδομένων των δύσκολων συνθηκών ζωής. Αν όμως θέλατε να φτάσετε τα 100 πως θα γινόταν;

Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπου να μη ξεπερνάει τα 75, παρ’ όλ’ αυτά το TIME δίνει τον δεκάλογο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αν θέλει να φτάσει ως τα βαθιά γεράματα.

1. Βρείτε ένα χόμπι
Κάνοντας κάτι που σας αρέσει στον ελεύθερο σας χρόνο θα σας κάνει να νιώθετε πλήρεις.

2. Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα
Μη γελάτε. Το οδοντικό νήμα φτάνει εκεί που δεν μπορεί η οδοντόβουρτσα καταστρέφοντας τα βακτηρίδια από τα ούλα σας που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Κάντε ένα διάλειμμα και ταξιδέψτε
Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας. Το να ξεχαστεί το μυαλό σας από τη ρουτίνα της εργασίας όχι απλά θα σας ανανεώσει αλλά θα μειώσει και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θα σας χαρίσει 1 έως 2 χρόνια επιπλέον ζωής

4. Ξεκουραστείτε
Αφιερώστε στο σώμα σας τις ώρες που χρειάζεται για να ξεκουραστεί με τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη μέρα. Είναι το δυνατότερο εργαλείο που έχετε, μη το καταπονείτε.

5. Να είστε σεξουαλικά ενεργοί
Κατά την ερωτική συνεύρεση απελευθερώνεται οξυτοκίνη – μια ορμόνη που μειώνει το άγχος. Επιπλέον, καίτε θερμίδες.

6. Να είστε κοινωνικοί
Οι άνθρωποι που έχουν παρέες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο σύμφωνα με έρευνες.

7. Να τρώτε σωστά
Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το παν. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη (η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων) και να αναζητήστε superfoods πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

8. Ξεκινήστε γυμναστήριο
Η άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά, αλλά βοηθά στην απελευθέρωση των ενδορφινών, τα αναλγητικά χημικά που είναι γνωστά για τη βελτίωση της διάθεσή.

9. Μειώστε το άγχος
Έρευνες έχουν δείξει πως τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αξίζει;

10. Σταματήστε το κάπνισμα και περιορίστε το ποτό
Δύσκολο αλλά πρέπει. Το κάπνισμα είναι η αιτία για έναν από τους πέντε θανάτους. Από την άλλη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι καλή για τον οργανισμό, αλλά οι ειδικοί συνιστούν ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να πίνουν περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, ενώ ο άνδρες έως δύο.

Διαβάστε ακόμα:

Πέντε τροφές που πολεμούν το στρες

Οι 16 τροφές που μας αδυνατίζουν

Έξι μυστικά για να πείτε «αντίο» στους μυϊκούς πόνους