Πώς ο Εμανούελ Μακρόν έβαλε «φωτιά» στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε.

Πώς ο Εμανούελ Μακρόν έβαλε «φωτιά» στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε.
epa07352142 French President Emmanuel Macron (L) meets with President of the Union centrist group at the French Senate Herve Marseille (unseen) at the Elysee Palace in Paris, France, 08 February 2019. French President Macron is meeting with politicians to discuss his plans to hold a referendum aimed at appeasing the so-called Yellow Vests protestors. EPA/YOAN VALAT
Το γαλλικό «όχι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Αλβανία προκαλεί αντιδράσεις και απογοήτευση.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία φαίνεται να είναι αυτή που μπλοκάρει τη διαδικασία και για τις δύο βαλκανικές χώρες.

Ήδη σε Σκόπια και Τίρανα επικρατεί αναβρασμός, με τον Ζόραν Ζάεφ να φέρεται έτοιμος να δηλώσει παραίτηση. Αλλά και στην Ε.Ε. οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση», παραδέχτηκε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα σε δηλώσεις του μετά το «βέτο» στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συναίνεση διότι «τρία κράτη (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία) αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».

Ο Γκιτάνας Ναουσέντα αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η Βόρεια Μακεδονία. «Άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση» είπε προσθέτοντας ότι «η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, παρατήρησε από την πλευρά του πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους, με το «μπλόκο» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Γιατί είπε όχι ο Μακρόν

Από τη πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να υποστηρίζει ότι η «διεύρυνσή της ΕΕ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Γαλλίας, με το Παρίσι να υποστηρίζει ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί αναθεώρηση και μεταρρύθμιση. Μέχρι λοιπόν να συμβεί αυτό, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να περιμένουν».

Πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί το πρώτο σοβαρό ρήγμα στη σχέση Γερμανίας – Γαλλίας μετά την εκλογή του Μακρόν.

Σημειώνεται ότι παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την ενταξιακή προοπτική των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν την Τετάρτη, η Μέρκελ έκανε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής άποψης για αναμόρφωση των διαδικασιών διεύρυνσης.

Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή του δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη. Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. «Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Για το Παρίσι, η προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.

Για ορισμένους Eυρωπαίους διπλωμάτες, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Αλβανία;».

Στα Τίρανα, η εφημερίδα Tema έγραψε σήμερα ότι στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να κερδίσει δημοτικότητα ως ο πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Μαρίν Λεπέν.

Όσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με την διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ένταξης των δύο χωρών θεωρούν ότι η άρνηση εισδοχής τους κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.