Πώς ο ιδρυτής της Zoom έβγαλε 4 δισ. δολάρια τους τελευταίους 3 μήνες

Ο Eric Yuan, ιδρυτής και CEO της Zoom, έβγαλε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3 μήνες, καθώς η χρήση του γνωστού λογισμικού τηλεδιάσκεψης εκτοξεύθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κρίση του κορωνοϊού …εξαΰλωσε τις πηγές εισοδήματος εκατομμυρίων Αμερικανών, αλλά ο Eric Yuan σίγουρα δεν είναι ένας απ’ αυτούς, όπως εύστοχα επισημαίνει το Business Insider.

Ο Yuan είναι ο ιδρυτής της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης με βίντεο Zoom. Ακόμα και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού που ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται και να κάνουν παρέα κυρίως διαδικτυακά, η τιμή της μετοχής της Zoom αυξανόταν εκθετικά.

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο αφότου μπήκε στη λέσχη των δισεκατομμυριούχων, ο Yuan έχει συγκεντρώσει περιουσία ύψους τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ο Yuan γεννήθηκε στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας και οι γονείς του ήταν μεταλλειολόγοι. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg, έλαβε το πτυχίο του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έμεινε για τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία αλλά εν τέλει αποφάσισε να πάει στη Σίλικον Βάλλεϋ και να εργαστεί για μια νεοφυή επιχείρηση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει το Fortune, οι ΗΠΑ απέρριψαν την αίτηση του Yuan για βίζα οχτώ φορές, προτού του επιτρέψουν τελικά να πάει στην Καλιφόρνια το 1997, σε ηλικία 27 χρονών.

«Τα πρώτα χρόνια, έγραφα αποκλειστικά κώδικα και ήμουν φοβερά απασχολημένος» λέει ο Yuan, σύμφωνα με το CNBC. Προτού ιδρύσει τη Zoom, ήταν αντιπρόεδρος στη γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco Systems. Ο Yuan εργαζόταν για μια άλλη εταιρεία τηλεδιάσκεψης με την επωνυμία WebEx, η οποία αγοράστηκε από τη Cisco το 2007.

Η βασική ιδέα – την οποία εμπνεύστηκε από την ανάγκη του να επικοινωνεί με τη φίλη του που σπούδαζε μακριά από το μέρος όπου σπούδαζε αυτός στην Κίνα – ήταν να προσθέσει βίντεο σε συστήματα τηλεδιάσκεψης που βασίζονταν στο τηλέφωνο, όπως αυτό της Cisco. Επίσης, πρόθεσή του ήταν να αναπτύξει ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης που θα είχε περισσότερη …πλάκα για τον χρήστη. Το Zoom, εξάλλου, είναι γνωστό για τα εικονικά background του, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εμφανίζονται σε μια παραλία, ή μπροστά στη γέφυρα Golden Gate.

Ενώ ήταν στην Cisco, τo 2011, ο Yuan παρουσίασε στα αφεντικά του ένα νέο φιλικό προς τα smartphone σύστημα τηλεδιάσκεψης με βίντεο. Όταν η εταιρεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, ο Yuan έφυγε από τη Cisco για να ιδρύσει τη Zoom.

«Η Cisco ήταν περισσότερο εστιασμένη στην κοινωνική δικτύωση και προσπαθούσε να φτιάξει ένα Facebook για επιχειρήσεις» είπε ο Yuan στο Forbes. «Η Cisco έκανε λάθος. Τρία χρόνια αφότου έφυγα, κατάλαβαν ότι είχα δίκιο».

Η Zoom είχε μία από τις πιο επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές για το 2019, τη χρονιά που μπήκε στο χρηματιστήριο. Μόνο την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, η τιμή της ανέβηκε κατά 72%. Και πλέον η αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στους πάνω από 30.000 εταιρικούς πελάτες της Zoom συγκαταλέγονται οι Samsung, Uber, Walmart και Capital One.

Και όπως σημειώνει το Business Insider, η χρήση της πλατφόρμας έχει αυξηθεί κατά 1.900% από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς σχολεία, πανεπιστήμια και χώροι εργασίας έχουν μεταπηδήσει στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβάλλει οι αρχές για τον περιορισμό του κορονοϊού. Η τιμή της μετοχής έχει διπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η περιουσία του Yuan ανέρχεται πλέον στα 7,57 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος της να προκύπτει από το μερίδιο 19% που κατέχει στη Zoom.

Πηγή φωτό: CNBC

Σχετικά άρθρα