Πώς ο κορωνοϊός «διαβρώνει» το ελληνικό μάρμαρο

Πώς ο κορωνοϊός «διαβρώνει» το ελληνικό μάρμαρο
Photo:
Το άναρχο πλαίσιο, η υπέρμετρη γραφειοκρατία και ο κορωνοϊός «χτυπούν» το ελληνικό μάρμαρο.

Πέντε χρόνια και συνολικά 101 υπογραφές χρειάζονται προκειμένου να δοθεί σε μια μαρμαροβιομηχανία η πολυπόθητη άδεια εκμετάλλευσης ενός λατομείου, τη στιγμή που μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, απλούστευση διαδικασιών δια της ηλεκτρονικής οδού και πάταξη της γραφειοκρατίας. Όπως αποκάλυψε στο fortunegreece.com η Αντιπρόεδρος της εταιρείας Ικτίνος, Τζούλη Χαϊδά, η οποία ανέλαβε προσφάτως καθήκοντα Πρόεδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, για να «ξεκλειδώσει» ένα λατομικό έργο απαιτείται η γνωμοδότηση από αρχαιολογικές υπηρεσίες, δασαρχεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλά και μια σειρά από άλλους θεσμικούς φορείς, καθιστώντας το συντονισμό της όλης διαδικασίας εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται για έναν επιχειρηματία, αλλά και τα χρήματα που καλείται να δαπανήσει όλο αυτό το διάστημα σε μηχανήματα και έρευνα για την εξόρυξη μαρμάρου. Όπως εξηγεί η κα Χαϊδά, μετά το πέρας της πενταετίας κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι όντως το μάρμαρο στο οποίο έχει επενδύσει, εμφανίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ψάχνει, καθώς επίσης και να του απαντήσει στο ερώτημα αν για το συγκεκριμένο προϊόν θα εξακολουθεί να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν κλάδο, η συνεισφορά του οποίου στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας αποτιμάται σε 1,27 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 0,33% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 2% των εθνικών εξαγωγών. Ειδικότερα, στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 6.200 εργαζόμενους, με το 61% των πωλήσεων να προέρχονται από εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πολύ δυνατή σε αυτό το κομμάτι είναι η περιοχή της Δράμας, στην οποία λειτουργούν 71 εταιρείες στηρίζοντας την τοπική οικονομία με 2.500 θέσεις εργασίας. Μάλιστα τα έσοδα από την δραμινή δραστηριότητα για το 2018 άγγιξαν τα 408 εκατομμύρια ευρώ.

«Μέσα στην κρίση ήμασταν από τους κλάδους που κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους και παράλληλα να αναπτυχθούν επενδύοντας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Χωρίς καμία βοήθεια από το Κράτος, οι επιχειρήσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία κινήθηκαν στρατηγικά και έκαναν focus στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν να τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές μαρμάρων» τονίζει η Τζούλη Χαϊδά. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία με τις εξαγωγές μαρμάρων ( ακατέργαστων και επεξεργασμένων) από τα 320 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν το 2016 να αναρριχώνται σε 465 εκατ. δολάρια και 514 εκατ. δολάρια το 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Τζούλη Χαϊδά.
Τζούλη Χαϊδά.

Η τοποθέτηση της κα Χαϊδά στην Προεδρεία του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. τη γεμίζει, όπως λέει, με ευθύνη και δηλώνει έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου ο κλάδος να απαγκιστρωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής, δημιουργώντας ένα ισχυρό brand name για το ελληνικό μάρμαρο στο εξωτερικό.
Η ίδια πιστεύει ότι η αλλαγή θα προκύψει μόνο μέσα από τη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γι’ αυτό και θα επιδιώξει το χτίσιμο ενός διαύλου επικοινωνίας που θα επωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ήδη το νέο Προεδρείο του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. έχει κανονίσει συναντήσεις με τους Αρμόδιους Φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Στις προτεραιότητες του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. είναι η διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, η ευκολότερη πρόσβαση και η ανάπτυξη νέων λατομείων όπως επίσης και την εκπόνηση δράσεων ανάδειξης και προώθησης των ελληνικών μαρμάρων τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές, ενώ ψηλά στην ατζέντα τοποθετείται και το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

20 εκατομμύρια ευρώ χάνουμε κάθε μήνα από την Κίνα!

Δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον νούμερο ένα πελάτη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε έξαρση και να βάζει λουκέτο σε επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς στη χώρα του «κόκκινου δράκου», έχουν θορυβήσει αρκετά τους επαγγελματίες του κλάδου. Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι από τα 395 εκατ. ευρώ σε όγκους συναλλαγών, τα 215 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά, όπερ σημαίνει ότι για κάθε μήνα που περνάει και δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου προς την Κίνα, οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες χάνουν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ!

«Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και εργοστασίων στην Κίνα έκλεισαν μέσα στον Φεβρουάριο και η αγορά έμεινε κλειστή για ένα μήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εμπορικούς της εταίρους. Τις τελευταίες μέρες τα πράγματα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς στην Κίνα. Προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για την Ευρώπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι και ο Μάρτιος θα είναι δύσκολος μήνας και ότι θα δούμε εξομάλυνση της κατάστασης από αρχές Απριλίου» λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την Ικτίνος και τους στόχους που έχουν τεθεί για την τρέχουσα χρονιά, η κα Χαϊδά τονίζει πως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει η παραγωγή να επανέλθει στα επίπεδα του 2018, όμως, όπως επισημαίνει, είναι αρκετοί οι αστάθμητοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Εάν δεν υπάρξει άμεση εκτόνωση του κορωνοϊού, δυστυχώς οι απώλειες για το σύνολο των επιχειρήσεων θα είναι τεράστιες.