Πώς ο κορωνοϊός κάνει πιο καθαρές και πιο «πράσινες» τις πρωτεύουσες του πλανήτη

Πώς ο κορωνοϊός κάνει πιο καθαρές και πιο «πράσινες» τις πρωτεύουσες του πλανήτη
Εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρεία και υπάλληλοι του Δήμου της Αθήνας , αποσύρουν τις λαμαρίνες γύρω από την πλατεία της Ομόνοιας και καθαρίζουν τον χώρο , Πέμπτη 14 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε όλο τον κόσμο, από το Δουβλίνο έως το Σίδνεϊ, οι πόλεις αναδιαμορφώνονται ριζικά υπέρ των ποδηλατών και των πεζών, καθώς οι άδειοι δρόμοι δίνουν στις αρχές την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να επιταχύνουν έργα μεγάλης κλίμακας.

Στο παράδειγμα της Αθήνας, του Παρισιού, του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και όχι μόνο, οι οποίες άδραξαν την ευκαιρία των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να γίνουν πιο καθαρές και πιο «πράσινες» και κυρίως να δώσουν περισσότερο χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η Guardian.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι θα «απελευθερώσει» δημόσιο χώρο. Ο ομόλογός του στο Παρίσι τόνισε ότι αποκλείεται να επιστρέψει η πόλη στα επίπεδα ρύπανσης που καταγράφοντας πριν από την κρίση του νέου κορωνοϊού. Στο Βερολίνο, ένας ποδηλατόδρομος μήκους 22 χλμ. ξεφύτρωσε σε χρόνο dt, αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες πρόεκειται για έργο πολλών μηνών.

Σε όλο τον κόσμο, από το Δουβλίνο έως το Σίδνεϊ, οι πόλεις αναδιαμορφώνονται ριζικά υπέρ των ποδηλατών και των πεζών, καθώς οι άδειοι δρόμοι δίνουν στις αρχές την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να επιταχύνουν έργα μεγάλης κλίμακας.

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η αναδιαμόρφωση των πόλεων θα είναι μακροπρόθεσμη και θα διαρκέσει πέραν της πανδημίας.

Η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα Χελένα Σμιθ αναφέρεται πρώτα στην περίπτωση της ελληνικής πρωτεύουσας, η οποία αρχίζει «ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ανανέωσης, το οποίο επιταχύνθηκε από την πανδημία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σχέδια για τη διάθεση 50.000 τετραγωνικών μέτρων δημόσιου χώρου σε ποδηλάτες και πεζούς».

Στην καρδιά του προγράμματος θα βρίσκεται ένας «μεγάλος πεζόδρομος» που θα ενώνει τους αρχαιολογικούς χώρους με το ιστορικό κέντρο. Τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν, λεωφόροι θα πεζοδρομηθούν, οι πλατείες θα επεκταθούν και η κυκλοφορία θα απαγορευτεί σε περιοχές κάτω από την Ακρόπολη.

«Ο Μπακογιάννης, ο οποίος έγινε ο νεότερος δήμαρχος Αθηνών πέρυσι, παραδέχτηκε ότι η πανδημία έπαιξε ρόλο στην επιτάχυνση των έργων υποδομής που ίσως χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρωθούν», αναφέρεται στο δημοσιεύμα.

Χώρο στους ποδηλάτες έδωσε εν μέσω της πανδημίας και η Βουδαπέστη εγκαινιάζοντας τον περασμένο μήνα ποδηλατόδρομο μήκους περίπου 20 χλμ.

Ο δήμαρχος της πόλης Γκέργκελι Καρατσόνι, ο οποίος εξελέγη πέρυσι με μία κυρίως «πράσινη ατζέντα», δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τους νέους ποδηλατοδρόμους, αφού πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με την προοπτική να εξαρτώνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις εξαιρετικές, πλην όμως συχνά υπερπλήρεις δημόσιες μεταφορές.

Ποδηλατόδρομοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και στο Παρίσι. Κύριοι δρόμοι, όπως η Rue de Rivoli και η Rue Saint Antoine, αποκλείονται σταδιακά από τα Ι.Χ. ενώ υπάρχουν προτάσεις για πολλά ακόμη χιλιόμετρα νέων ποδηλατόρδρόμων. Στο πλαίσιο μάλιστα του προγράμματος της γαλλικής πρωτεύουσας για την ευρεία χρήση των ποδηλάτων, στους Παριζιάνους δίνονται 50 ευρώ, προκειμένου να επισκευάσουν τα παλιά τους ποδήλατα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου παραχώρησε τμήματα της πρωτεύουσας σε πεζούς και ποδηλάτες για τη διευκόλυνση της φυσικής απόστασης, αν και το σχέδιο δεν αποκλείεται να γίνει μόνιμο. Οι αρχές ξεχώρισαν το College Green, το οποίο συνορεύει με το Trinity College και άλλα μέρη του κέντρου της πόλης σε αυτό που υπόσχεται να είναι μια τολμηρή μεταμόρφωση.

Οι αρχές στο Μιλάνο, το οποίο περιλαμβάνεται στις πόλεις με την περισσότερη ρύπανση στην Ευρώπη, δήλωσαν επίσης ότι περίπου 40 χλμ. θα διατεθούν έως το καλοκαίρι σε πεζούς και ποδηλάτες. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Μιλάνο έχει μειωθεί σε ποσοστό 30% –  70% κατά τη διάρκεια του lockdown και μαζί και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανάλογες αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την τήρηση των αποστάσεων, έλαβε και το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης.

Ακόμα και σε ορισμένες πόλεις που δεν έχουν έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενθάρρυνση των ποδηλάτων, οι ποδηλάτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, οι ποδηλάτες μιλούν για την ευχαρίστηση που προσφέρουν οι άδειοι δρόμοι, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για περίπου έξι εβδομάδες.