Πώς ο νέος CEO του Hilton κατάφερε να σώσει την εταιρεία από το χείλος της καταστροφής

Πώς ο νέος CEO του Hilton κατάφερε να σώσει την εταιρεία από το χείλος της καταστροφής
epa03988048 Hilton Worldwide Holdings CEO Chris Nassetta (R) on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA 12 December 2013. Shares in the company Hilton Worldwide Holdings, (HLT) begin trading on the NYSE at a price of 21.30 US Dollars (15.46 Euro). The Hilton hotel chain plans to offer 130 million shares in an initial public offering (IPO) that aims to raise as much as 2.7 billion dollars. EPA/ANDREW GOMBERT

Μαθήματα ηγεσίας από τον Christopher Nassetta.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να εξυγιάνετε μια επιχείρηση που έχει πολύ βαθιά προβλήματα, ρωτήστε τον Christopher Nassetta. Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά στο Hilton. Έγινε διευθύνων σύμβουλος της ξενοδοχειακής αλυσίδας λίγο μετά την αγορά της από τον όμιλο Blackstone έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη συμφωνία μετοχών που πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όμως, καθώς αυτή η συμφωνία πραγματοποιήθηκε το 2007, ήταν μόλις λίγα χρόνια πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Ήταν τρομακτικό» λέει τώρα η Nassetta. «Μερικές φορές ξυπνούσα και έλεγα “δεν ξέρω πώς θα το κάνουμε αυτό”. Διάβαζα και τις εφημερίδες και έλεγα ότι κάτι τέτοιο είναι τρελό. Πώς θα κρατήσω τους ανθρώπους αισιόδοξους;», συμπλήρωσε.

Πριν από την ανάληψη του συγκεκριμένου ρόλου στο Hilton, ο Nassetta ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της «Host Hotels & Resorts» και είχε αποκτήσει τη φήμη ότι μπορούσε να κατασκευάσει ξενοδοχειακά brand από το μηδέν και να αναδιαρθρώσει προβληματικές εταιρείες. Στο Hilton εντόπισε το πρόβλημα του Hilton αμέσως. «Είχαμε χάσει το δρόμο μας και δεν είχαμε ένα συγκεκριμένο σκοπό», λέει.

Ο Nassetta σχεδίασε το όραμα και την αποστολή για την ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αλυσίδας αφότου επισκέφτηκε όλα τα ξενοδοχεία της εταιρείας και μίλησε με υπαλλήλους. «Δεν ήταν εύκολο, αλλά βρήκαμε τον απόλυτο σκοπό μας», λέει ο Nassetta. Αλλά προκειμένου να φτάσει εκεί, η εταιρεία προέβη σε τεράστιες περικοπές δαπανών, απολύσεις και μετακόμιση της έδρας από το Beverly Hills της Καλιφόρνια στο McLean της Βιρτζίνια.

Δεν ήταν μια γρήγορη λύση. Χρειάστηκαν έξι δύσκολα χρόνια. Το 2018, η Blackstone πούλησε το μερίδιό της στο Hilton, αποκομίζοντας αυτά που- σύμφωνα με τον Nassetta- είναι το μεγαλύτερο κέρδος μετοχών που έγινε ποτέ. Το Hilton έχει ενταχθεί πλέον στο χρηματιστήριο και βρίσκεται στη λίστα Fortune 500, όπου περιλαμβάνονται μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες.

«Το καταφέραμε γιατί όλοι μας κρατήσαμε σταθερό το χέρι στο τιμόνι», δηλώνει ο Nassetta.