Πώς ο Σάτια Ναντέλα επανέφερε τη Microsoft στο προσκήνιο

Πώς ο Σάτια Ναντέλα επανέφερε τη Microsoft στο προσκήνιο

Σεμνά και ταπεινά, ο γνωστός CEO έδωσε νέα ώθηση στον τεχνολογικό κολοσσό.

του Adam Lashinsky

Ο Σάτια Ναντέλα συμπληρώνει πέντε χρόνια στο τιμόνι της Microsoft και γνωρίζει καλά πόσο θετικά βλέπει ο κόσμος την αναζωογόνηση της εταιρείας του.

Δεν φαίνεται όμως να παίρνουν τα μυαλά του αέρα: «Όταν έχεις κολοσσιαία εμπορικά σήματα που ξεμένουν από ενέργεια», λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο λογισμικό Windows της Microsoft, «είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου. Αναζητώ πάντα έμπνευση από εταιρείες που έχουν κάνει κάτι παρεμφερές στο παρελθόν».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ναντέλα μίλησε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων. Άλλες εταιρείες, όπως η Apple και η Amazon, μοιράζονται ελάχιστα με τον έξω κόσμο μέχρι να καταλήξουν να δημοσιοποιήσουν κάτι επισήμως. Η Microsoft, αντιθέτως, δεν διστάζει να μοιράζεται με τους παρατηρητές ψήγματα των ιδεών που μπορεί στο μέλλον να τροφοδοτήσουν το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ της, από τις νέες τεχνολογίες οθόνης και τη κβαντική υπολογιστική μέχρι την πλατφόρμα μικτής πραγματικότητας HoloLens.

Για καλή της τύχη, η Microsoft κατάφερε κάποια χρόνια πριν να αντικαταστήσει το franchise των Windows με την πλατφόρμα υπηρεσιών cloud Azure, η οποία έρχεται 2η στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς πίσω μόνο από το αντίστοιχο προϊόν της Amazon. Το Azure βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής «έξυπνης αιχμής» της Microsoft: Κάθε πιθανή συσκευή και υπηρεσία τροφοδοτεί το Azure, που εξελίσσεται σε «ατμομηχανή ανάπτυξης» για την εταιρεία.

Ο Ναντέλα κατάφερε το φαινομενικά αδύνατο: να μετατρέψει τη Microsoft σε μια από τις κορυφαίες ιστορίες επιτυχίας του τεχνολογικού κλάδου. Ο ίδιος αναγνωρίζει μόνο τρεις βασικούς ανταγωνιστές: την Amazon, τη Google και την Alibaba. «Όλοι είναι συναθροιστές (aggregators) με επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με πλατφόρμες» τονίζει. «Εμείς είμαστε μια εταιρεία που σχετίζεται με πλατφόρμες, με μια μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα ως συναθροιστές».

Όσο για την Alibaba, που είναι πανίσχυρη στο cloud στην εγχώρια αγορά της Κίνας, ο Nadella προειδοποιεί με σαφήνεια: «Όποιος τα πηγαίνει καλά στην Κίνα μπορεί άνετα να επεκταθεί και στο εξωτερικό».

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft παραμένουν. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει φροντίσει να είναι παρούσα στην

κρίσιμη αγορά των smartphone. Επιπλέον, μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να την πλήξει, μαζί με τους ανταγωνιστές της.