Πώς ο Ζούκερμπεργκ έγινε ο «πατέρας πρότυπο»

Πώς ο Ζούκερμπεργκ έγινε ο «πατέρας πρότυπο»

Ο CEO του Facebook μοιράζεται τα προσωπικά του και γίνεται στόχος κριτικής.

Θα μπορούσε να ήταν απλώς μια ακόμα φωτογραφία με ένα χαριτωμένο μωρό στο Facebook – ένα βρέφος που περιμένει να την εξετάσει ο παιδίατρος της. Αυτό που έκανε την φωτογραφία ξεχωριστή ήταν εκείνος που κρατούσε το μωρό: Ο CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Επίσκεψη στον γιατρό. Ώρα για τα εμβόλια!» έγραψε στη σελίδα του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η φωτογραφία έχει πάνω από 77.000 σχόλια με αρκετούς να διαμαρτύρονται για τον εμβολιασμό των εμβρύων, αλλά αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως το πιο σημαντικό κομμάτι πέρασε… απαρατήρητο. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως ο άνδρας ο οποίος κάθεται στο διάδρομο είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τεράστιας εταιρείας. Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που οι άνδρες στελέχη βάζουν άλλους ανθρώπους να το κάνουν (όπως τις συζύγους τους).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζούκερμπεργκ μίλησε δημόσια για την ανατροφή των παιδιών του μαζί με τη σύζυγο Πρισίλα. Από την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης τον Ιούλιο κατά την οποία μίλησαν για τις αποβολές του παρελθόντος) μέχρι την απόφασή του να πάρει 2 μήνες άδεια πατρότητας, έχει γίνει ο «πατέρας πρότυπο».

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως αυτό «υπηρετεί» το Facebook; Να μοιραζόμαστε δηλαδή κάθε λεπτομέρεια και κάθε στιγμή της ζωής μας ή συμβαίνει κάτι καινούργιο με τον τρόπο που οι άνδρες αντιλαμβάνονται πλέον την πατρότητα;
Ο Ζούκερμπεργκ είναι πολύ νεότερος συγκριτικά με τους περισσότερους CEOs, αφού είναι μόλις 31 ετών. Λίγοι άνδρες ή γυναίκες ασχολούνται με ανατροφή των μωρών τους όταν φτάσουν στην κορυφή της ιεραρχίας στην εταιρεία τους. Ο Ζούκερμπεργκ όμως φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο με τον τρόπο ζωής των millennials.

Ο Τζος Λεβς, συγγραφέας του βιβλίου Αll In: How Our Work-First Culture Fails Dads, Families, and Businesses—and How We Can Fix It Together, λέει ότι «Ζούμε σε αυτή τη νέα εποχή τώρα , όπου οι άνδρες λένε δημόσια “Αν είστε μπαμπάς, δεν υπάρχει πιο αρρενωπό πράγμα που μπορείτε να κάνετε από το να είναι ένας αφοσιωμένος πατέρας και να συμμετέχετε στην ανατροφή του παιδιού”».

Πρέπει να ξεφύγουμε απ’ τα στερεότυπα του παρελθόντος. Ο ίδιος ο Λεβς δούλευε στο παρελθόν ως ανταποκριτής του CNN και κατέθεσε μήνυση στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης κατά του πρώην εργοδότη του, αφού αρνήθηκε να του δώσει τις 10 εβδομάδες άδεια μετ ‘αποδοχών που δικαιούνται οι μητέρες και οι θετοί γονείς ( και των δύο φύλων ).

Εκείνη την εποχή, οι βιολογικοί πατέρες έπαιρναν δύο εβδομάδες άδειας. Η υπόθεση διευθετήθηκε και η νέα πολιτική του CNN δίνει έξι εβδομάδες από την άδεια μετ ‘αποδοχών σε όλους τους νέους γονείς.

Σε πολλές επιχειρήσεις , οι άνδρες δέχονται κυρώσεις επειδή ακολουθούν κατά γράμμα τις πολιτικές που είναι γραμμένες στα βιβλία. Μπορεί να έχουν το δικαίωμα να πάρουν 2 εβδομάδες άδεια αλλά όλοι «γνωρίζουν πως κανείς δε τις παίρνει» λέει ο Λεβς. Έτσι, όταν ο Ζούκερμπεργκ είπε πως θα πάρει την άδεια που δικαιούται έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους τους Facebook ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουν το ίδιο και εκείνοι. Κάπως έτσι η εταιρεία του έχει γίνει η πιο «κουλ εταιρεία» αν θες να είσαι πατέρας αφού δε χρειάζεται να στερηθείς τα παιδιά σου.