Πώς πλοηγούνται οι CEOs σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων

Πώς πλοηγούνται οι CEOs σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων
Ο οδηγός επιβίωσης των CEOs σε μία περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και αναταραχών.

Πώς πλοηγούνται οι CEOs σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και την ώρα που η εταιρική αξία προέρχεται από το  brand identity, τις επιδράσεις του δικτύου, την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών, την έρευνα & ανάπτυξη; «Μαζεύεται» αμυντικά μια επιχείρηση σε περιόδους κρίσης ή κινείται επιθετικά; Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος και ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, πήραν μέρος σε ένα γρήγορο πινγκ πονγκ, με «ball girl» την Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, στο stage του CEO Initiative Forum 2022.

Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδος
Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδος

Η Ελλάδα πέρασε μια δεκαετή οικονομική κρίση, μετά ήρθε η πανδημία και στη συνέχεια ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Όμως, η Ελλάδα ήταν πιο έτοιμη απ’ όλους – εντυπωσιακό – γιατί είχαν προηγηθεί 10 πολύ δύσκολα χρόνια. Αντιδράς τη στιγμή που συμβαίνει κάτι, κι αυτό απαιτεί ταχύτητα, απαιτεί γρήγορες αποφάσεις για να ανακάμψεις. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες το έκαναν: zoom out, zoom in, βγες από τον μικρόκοσμό σου για να είσαι σε καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσεις ό,τι προκύψει. Και πρέπει να έχεις κάποιες σταθερές παραμέτρους σε επίπεδο κουλτούρας.

Μια εταιρεία, ναι, μαζεύεται σε περιόδους κρίσης. Αλλά one size does not fit all. Υπάρχουν διαφορές, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη δομή, τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας σαφής στρατηγικός στόχος και πρέπει να προχωρήσει κανείς σε επενδύσεις. Εμείς στην Deloitte επενδύσαμε σε ανθρώπους που ξέρουν από digital, από artificial intelligence, λειτουργήσαμε proactively, και το ίδιο νομίζω ότι έκανε και η Παπαστράτος.

Μια εταιρεία δεν αξιολογείται μόνο από τα οικονομικά της στοιχεία. Τα κριτήρια ESG είναι ύψιστης σημασίας. Η κερδοφορία δεν είναι ύψιστης σημασίας. Η Deloitte είναι ο κόσμος της. Αυτό που μετράει είναι το καλό που μπορεί να κάνει μια εταιρεία στον κόσμο της. Διαμορφώνεις ένα αποτύπωμα πολύ πέρα από τον ισολογισμό και την κερδοφορία σου. Κι αυτό διαφοροποιεί την εταιρεία και καθιστά υπερήφανους τους ανθρώπους της γι’ αυτήν. Όποια αλλαγή προτίθεσαι να κάνεις, κάνε την στα πλαίσια των αρχών που διέπουν την εταιρεία σου.

Το RRF, το ΕΣΠΑ και η επακόλουθη μόχλευση είναι τεράστια ευκαιρία και δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο για  την Ελλάδα. Είμαστε σε υψηλή θέση ως προς το κομμάτι της απορροφητικότητας. Είναι, επομένως, μια μοναδική ευκαιρία, την κρατάμε από τα «μαλλιά», προϋπόθεση όμως είναι ο χρόνος, η ταχύτητα των κινήσεων.

Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος
Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος

Η Παπαστράτος επένδυσε στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Φτάνει όμως μόνο να έχεις τα σωστά νούμερα;

Προφανώς, σε ένα τόσο απρόβλεπτο περιβάλλον, δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και κεφαλαιακής επάρκειας, γιατί έτσι και αλλιώς οι υποθέσεις στο χαρτί είναι πολύ ευάλωτες. Πρέπει να πας πίσω στις σταθερές σου, στον πυρήνα της εταιρείας σου, και για εμάς, ο πυρήνας μας  είναι οι άνθρωποί μας. Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποι της εταιρείας. Το δεύτερο που εξετάζεις σε τέτοιες περιόδους είναι εάν αυτό που πας να κάνεις ταιριάζει με το «γιατί» της εταιρείας. Το δικό μας «γιατί» δεν ήταν το προϊόν, αλλά να κάνουμε πάντα ένα μικρό βήμα προς το καλύτερο. Η αλλαγή του προϊόντος μας ήταν ένα τέτοιο βήμα. Και τρίτο στοιχείο είναι η σύνδεσή μας με την κοινωνία. Η κάθε απόφασή μας να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αν τα νούμερά σου είναι σωστά και έχεις και τα υπόλοιπα στοιχεία, η επιτυχία θα έρθει.

Μεταπολεμικά η παγκόσμια οικονομία είχε κάποιους κανόνες και οι διαταραχές ήταν η εξαίρεση. Τώρα η διαταραχή είναι η νέα κανονικότητα. Ο σύγχρονος επιχειρηματικός ηγέτης δεν μπορεί να είναι εστιασμένος μόνο στην αγορά του. Πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται για παράδειγμα στην Ταϊβάν, γιατί από εκεί ξεκινά η εφοδιαστική αλυσίδα.

Να υπάρχει τόλμη, να αξιολογούμε το ρίσκο αλλά να παίρνουμε και αποφάσεις που μας πηγαίνουν μπροστά, αποφάσεις από τις οποίες άλλοι μπορεί να μάθουν και να διδαχθούν. Ας δούμε το παράδειγμα της Deloitte στη Θεσσαλονίκη, πώς αύξησαν σταδιακά το προσωπικό τους και μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε hub, και ακολούθησαν άλλες εταιρείες το παράδειγμά τους.

Ξεκάθαρα η καινοτομία είναι προϋπόθεση για να πορευθούμε ανταγωνιστικά στο μέλλον. Καινοτομία απαιτείται και στις λειτουργίες και στις διαδικασίες, παντού. Η καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να λύνουμε νέα προβλήματα που εμφανίζονται και στον μετασχηματισμό των εταιρειών. Ο οργανισμός που χτίζεις πρέπει να έχει κουλτούρα καινοτομίας. Έτσι αυξάνονται η ετοιμότητα και οι αντοχές για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ