Πώς προέκυψαν κενά στην επιστημονική γνώση μας λόγω του κορωνοϊού;

Πώς προέκυψαν κενά στην επιστημονική γνώση μας λόγω του κορωνοϊού;
epa08378497 Anthony Fauci, Director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, is joined by members of the Coronavirus Task Force to deliver remarks on the COVID-19 pandemic in the James S. Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 April 2020. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, μία από τις γνωστότερες ηγετικές φιγούρες στην αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία, κατέδειξε μερικές από τις επιστημονικές αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα.

του Sy Mukherjee

Η αμερικάνικη έκδοση του Fortune διοργάνωσε το πρώτο virtual συνέδριο Brainstorm Health, όπου και κυριάρχησαν οι συζητήσεις για την πανδημία του κορωνοϊού. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από τις συνεχείς ειδησεογραφικές αναφορές στον Covid-19, αλλά απ’ την άλλη πλευρά όλη αυτή η εστίαση έχει και έναν λόγο: υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που συνεχίζουμε να αγνοούμε.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, μία από τις γνωστότερες ηγετικές φιγούρες στην αντίδραση των ΗΠΑ στην πανδημία, κατέδειξε μερικές από τις επιστημονικές αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα μιλώντας σε συνέντευξη τύπου: «Δεν έχω δει ιό όπου ένα 20% – 40% των ατόμων δεν έχει καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα άτομα απλώς αρρωσταίνουν ήπια και δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο και κάποια άλλα αναγκάζονται να περάσουν εβδομάδες στο κρεβάτι με πολλαπλά προβλήματα ακόμα και μετά τη θεραπεία τους από τον ιό».

Μεταφέρεται ο ιός με τον αέρα ή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τα σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα που περιέχουν τον ιό και τον μεταδίδουν μέσω επιφανειών και στενών επαφών;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετικές απόψεις και δεδομένα για το ζήτημα.

Ο ΠΟΥ έχει εκφραστεί επιφυλακτικά ως προς το ζήτημα της μετάδοσης μέσω του αέρα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους με κοινωνική απόσταση και μάσκες. Όμως, σε πρόσφατη οδηγία του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η μετάδοση μέσω του αέρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί ειδικά σε εσωτερικούς χώρους.

«Έχουν αναφερθεί κρούσματα μετάδοσης του Covid-19 σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, κλαμπ, χώροι λατρείας ή εργασιακοί χώροι όπου οι άνθρωποι φωνάζουν, μιλάνε ή τραγουδούν» έγραψε ο οργανισμός. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση μέσω του αέρα, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο και ανεπαρκή εξαερισμό, όπου φορείς του ιού περνάνε πολύ χρόνο με άλλα άτομα».

Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι απαιτούνται επειγόντως περισσότερες μελέτες αναφορικά με το πώς πραγματοποιείται η μετάδοση του κορωνοϊού.