Πώς προετοιμάζει η ΕΖΑ τη νέα γενιά ζυθοποιών

Πώς προετοιμάζει η ΕΖΑ τη νέα γενιά ζυθοποιών
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το πρόγραμμα Generation EZA, το διττό σύστημα εκπαίδευσης και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Να δώσει τα εφόδια στις νέες γενιές ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο της ζυθοποιίας επιχειρεί η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης μέσα από το πρόγραμμα Generation ΕΖΑ που εκπονεί σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Αθανάσιος Συριανός, το επάγγελμα του ζυθοποιού το οποίο μετρά πάνω από 4.000 χρόνια ιστορίας, είναι από τα πιο δύσκολα καθώς απαιτείται εξειδίκευση σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά πεδία.

«Στην  ΕΖΑ διανύουμε  μία αναπτυξιακή πορεία και αυτό που αντιμετωπίζουμε διαρκώς είναι η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένων στελεχών στο κομμάτι της μπύρας. Σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο προχωρήσαμε στην κατάρτιση αυτού του προγράμματος μαθητείας τριετούς διάρκειας. Όραμά μας είναι να ελληνοποιηθεί ο κλάδος και να προετοιμάσουμε τους επιχειρηματίες και τα στελέχη του μέλλοντος. Μετά το κρασί και τις εξαγωγικές προσπάθειες που έχουν γίνει, σειρά έχει η μπύρα και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της» τόνισε ο κ. Συριανός.

Διευκρίνισε δε πως δεν πρόκειται για επιχειρηματική, αλλά για κλαδική εκπαίδευση και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση και σε άλλες μεγάλες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες του χώρου να στηρίξουν έμπρακτα την εν λόγω πρωτοβουλία.

«Θέλουμε να έρθουμε κοντά στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Έχουμε υψηλή νεανική ανεργία και απ’ ό,τι φαίνεται οι εκροές του συστήματος δεν ήταν αυτές που έπρεπε. Στόχος μας ως υπουργείο είναι μεταφράσουμε τις ανάγκες της αγοράς σε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης» δήλωσε ο  Γιώργος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κελέμης. Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ., του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου μίλησε για τη διττή εκπαίδευση που εφαρμόζεται κατά το γερμανικό πρότυπο. Η ιδέα που έπεσε πριν από τέσσερα χρόνια στο τραπέζι πλέον έχει πάρει σάρκα και οστά με τους πρώτους απόφοιτους να λαμβάνουν τις σχετικές πιστοποιήσεις.

« Η ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση έχει καταστήσει συνώνυμο της μαθητείας. Το 30% είναι θεωρητική εκπαίδευση και το υπόλοιπο 70% είναι η πρακτική άσκηση με αμειβόμενη εργασία κάτω από πραγματικές συνθήκες, χωρίς επιδότηση από την ελληνική πολιτεία».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής του Τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ, κ. Χρήστος Ιωάννου ο οποίος μίλησε για τη σημασία της επαγγελματικής παιδείας και κατ’ επέκταση τη στροφή των νέων σε παραγωγικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

« Εκτός από το επάγγελμα του ζυθοποιού στόχος μας είναι να πάμε και σε άλλα επαγγέλματα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της νέας γενιάς προς την παραγωγή και την δημιουργία. Η επαγγελματική παιδεία πρέπει να ανοίγει ορίζοντες καριέρας και να δημιουργεί προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε πως στην παρούσα φάση το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα δεν ευνοεί την μαθητεία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Γερμανία που το κράτος επιδοτεί το 85% και παρότρυνε τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα να συνδράμουν ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.

«Είναι ένα πιλοτικό έργο που μας δείχνει το δρόμο για τα επόμενα βήματα. Επιβάλλεται να “κλαδέψουμε” όποια εμπόδια υπάρχουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο» κατέληξε ο κ. Ιωάννου.