Πώς προετοιμάζονται οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Πώς προετοιμάζονται οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τη μετάλλαξη Όμικρον
Αεροπλάνα της Aegean στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπάτα, Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον της COVID-19 που θα μπορούσε να τις αναγκάσει να αλλάξουν προγράμματα και προορισμούς την τελευταία στιγμή και να βασιστούν περισσότερο στις εγχώριες αγορές όπου είναι δυνατόν, σύμφωνα με αναλυτές.

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν ήδη κλείσει ταξίδια για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, που αποτελεί υψηλή περίοδο για τους αερομεταφορείς, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη βιομηχανία για παύση στις μελλοντικές κρατήσεις και περαιτέρω καθυστερήσεις στην ήδη βραδεία ανάκαμψη στα επιχειρηματικά ταξίδια.

Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια επιβατική κίνηση για το 2021 και το 2022, με την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών όπως η Όμικρον να τονίζουν την πιθανότητα οι συνθήκες να παραμείνουν ευμετάβλητες για τις αεροπορικές εταιρίες.

«Μοιάζει λίγο σαν να έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο και αυτό δεν είναι καλή προοπτική για τη βιομηχανία, και όχι μόνο γι’ αυτή», είπε σήμερα σε διαδικτυακό κλαδικό σεμινάριο ο Ντίρντρε Φάλτον, εταίρος στη συμβουλευτική εταιρία MIDAS Aviation.

Ο αντίκτυπος της Όμικρον θα ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή λόγω του τρόπου διαχείρισης από την κάθε κυβέρνηση και του διαφορετικού χαρακτήρα αεροπορικών εταιριών σε όλο τον κόσμο καθώς και των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Η Japan Airlines και η ANA Holdings ανέστειλαν σήμερα τις νέες κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις που φθάνουν στην Ιαπωνία έως τα τέλη Δεκεμβρίου καθώς η χώρα αυστηροποιεί τους συνοριακούς ελέγχους.

Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ, η οποία δεν έχει εγχώρια αγορά και λειτουργεί μόνο στο 10% της προ της πανδημίας δυναμικότητάς της, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της Όμικρον στη ζήτηση.

Αεροπορικές εταιρίες σε χώρες με μεγάλες, ισχυρές εγχώριες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες των διεθνών ταξιδιών.

Ανάλυση της UBS δείχνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν ακόμα αλλάξει την προγραμματισμένη δυναμικότητά τους, που τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο 87% των επιπέδων του 2019 και αναμένεται τον Ιανουάριο να φθάσει στο 92% της προ της COVID δυναμικότητας.

Η United Airlines ξεκινά σήμερα το δρομολόγιο Νιούαρκ-Κέιπ Τάουν παρά την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μη Αμερικανούς πολίτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, ενώ η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο είναι ισχυρές.

«Την περασμένη χρονιά, κάθε νέο στέλεχος έφερε μείωση στις κρατήσεις, αλλά στη συνέχεια αύξηση, μόλις αποκλιμακωνόταν η έξαρση. Αναμένουμε να εμφανιστεί το ίδιο μοτίβο», δήλωσε η Χέλεϊν Μπέκερ, αναλύτρια στην Cowen and Co.

Η ιστοσελίδα ταξιδιωτικών κρατήσεων Kayak ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για διεθνή ταξίδια από τις ΗΠΑ μειώθηκαν μόλις 5% την Κυριακή –ποσοστό που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μείωση κατά 26% στις αναζητήσεις από τη Βρετανία, που είχε αυστηροποιήσει το πλαίσιο διαγνωστικών τεστ για τις αφίξεις.

Μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τα διεθνή ταξίδια σε σχέση με τις αμερικανικές ομοειδείς τους, γεγονός που τις φέρνει αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο επιπτώσεων από την παραλλαγή Όμικρον.

Στην Ασία, χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη είχαν μόλις ξεκινήσει να άρουν προσεκτικά τους συνοριακούς περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες και οι αριθμοί επιβατών συνέχιζαν να είναι ένα μόλις μέρος των προ της πανδημίας επιπέδων πριν ανακαλυφθεί η Όμικρον.

Ο Τζον Γκραντ, επικεφαλής ανάλυσης στην εταιρία δεδομένων για τα ταξίδια OAG, είπε ότι τα μέτρα πουυ επιβλήθηκαν από την Ιαπωνία και την Αυστραλία να καθυστερήσουν την είσοδο σε κάποιους ξένους λόγω της Όμικρον είναι «λυπηρές και απογοητευτικές» αλλά ο αντίστοιχος αντίκτυπος στα ταξίδια είναι «σχετικά ασήμαντος».

Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται πιο ευέλικτες σε ό,τι αφορά την προσαρμογή των προγραμμάτων και των προορισμών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.