Πώς προσπαθεί να προσαρμοστεί η Airbnb στη νέα πραγματικότητα των ταξιδιών

Πώς προσπαθεί να προσαρμοστεί η Airbnb στη νέα πραγματικότητα των ταξιδιών
The housing manager Airbnb is planning to go public | usage worldwide in the near future Photo: AFP

της Danielle Abril

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Airbnb βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Με τους πελάτες να μένουν σπίτι, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 72% σε ετήσια βάση και οι ζημιές τριμήνου αυξήθηκαν στα 576 εκατομμύρια δολάρια.

Για να σταματήσει μέρος της οικονομικής αιμορραγίας, η εταιρεία απέλυσε το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της.

Αλλά αργότερα, οι δουλειές της Airbnb άρχισαν να αυξάνονται, όπως και η ελπίδα για μια πλήρη ανάκαμψη από τις ημέρες του lockdown του COVID – σε σημείο που η εταιρεία κατάφερε μια εξαιρετική αρχική δημόσια εγγραφή.

Τώρα, η Airbnb προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της: Τα ταξίδια σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Η Airbnb περιέγραψε μια σειρά αλλαγών τη Δευτέρα για να προσαρμοστεί σε αυτό που πιστεύει ότι θα είναι η νέα ταξιδιωτική πραγματικότητα: Άνθρωποι που κάνουν κράτηση για μεγαλύτερα ταξίδια ή ακόμη και ζουν μακριά από το σπίτι τους για μήνες. Είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με το καθεστώς πριν, που αφορούσε επαγγελματικά ταξίδια ή σύντομες διακοπές σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, όπως το καλοκαίρι.

Μεταξύ των νέων δυνατοτήτων της Airbnb, είναι η παρουσίαση στους χρήστες που αναζητούν καταλύματα αποτελεσμάτων που βρίσκονται εκτός των παραμέτρων αναζήτησης. Επομένως, εάν οι χρήστες επιλέξουν ευέλικτα αποτελέσματα, μπορεί να λάβουν ένα αποτέλεσμα για ένα διαμέρισμα στο Μαϊάμι προς 320 δολάρια ανά διανυκτέρευση, παρόλο που ορίζουν το εύρος τιμών κάτω από τα 300 δολάρια.

Παρομοίως, οι νέοι ευέλικτοι προορισμοί της Airbnb, που διατίθενται από τις 30 Ιουνίου, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν τους ανθρώπους με καταλύματα που ίσως δεν είχαν σκεφτεί από μόνοι τους ότι είναι διαθέσιμα για ενοικίαση, όπως σκηνές, σπίτια σε λίμνες, ιδιωτικά νησιά ή ακόμη και σπήλαια.

Τα δύο νέα χαρακτηριστικά αναζήτησης έρχονται σε συνέχεια της δυνατότητας των χρηστών να αναζητούν καταλύματα χρησιμοποιώντας ευέλικτες ημερομηνίες, ένα χαρακτηριστικό που εισήγαγε η Airbnb το Φεβρουάριο.

Από την αρχική δημόσια εγγραφή τον Δεκέμβριο, τα ταξίδια ανέκαμψαν καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως – συχνά μακριά από το σπίτι – και να φεύγουν πιο συχνά το Σαββατοκύριακο. Οι νέες τάσεις βοήθησαν την Airbnb να αυξήσει τα έσοδα του πρώτου τριμήνου κατά 5% σε ετήσια βάση, παρόλο που οι ζημιές της τριπλασιάστηκαν λόγω χρεών – που σχετίζονται με την πανδημία – και λόγω εξόδων αναδιάρθρωσης.

Η αύξηση των εσόδων, αν και μέτρια, είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με την πτώση των πωλήσεων κατά 22% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: Fortune.com