Πώς σχεδιάζει τα νέα deals στην Ελλάδα η EBRD – «Στροφή» στη βιώσιμη οικονομία και στις πράσινες επενδύσεις

Πώς σχεδιάζει τα νέα deals στην Ελλάδα η EBRD – «Στροφή» στη βιώσιμη οικονομία και στις πράσινες επενδύσεις
????????????????????????????????????????????????????????? Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κριτήρια ESG στη διαδρομή των NPLs, από την τράπεζα στον serviver – «Παρακολουθεί» κοινωνικά κριτήρια στη διαχείριση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, μια αγορά 100 δισ. ευρώ.

Την ενίσχυση της θέσης της στα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών φέρεται να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενισχύοντας την φαρέτρα των εργαλείων της που στοχεύουν στην τήρηση των κριτηρίων βιωσιμότητας (Environmental, Social and Governance – ESG).

Πρόκειται για ενδεικτική στρατηγική που αποτυπώνει τη στροφή της ροής των κεφαλαίων προς την βιώσιμη οικονομία. Συνδυάζεται δε με μια σειρά άλλων επενδύσεων της τράπεζας τόσο για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να εστιάσει στην χρηματοδότηση της οικονομίας, όσο και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων μέσω των οποίων στηρίζεται και η κεφαλαιαγορά. Ενδεικτικά έργα είναι το πρόσφατο δάνειο 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, η επένδυση στο μεγάλο έργο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη και η τοποθέτηση περίπου 60 εκατ. ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή λίγο νωρίτερα.

Ειδικά στην αγορά των «κόκκινων δανείων» η τράπεζα έχει εγκαινιάσει επενδύσεις ήδη από το 2018. Τότε απέκτησε χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank έναντι 25 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε σε deal για μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Περαιώς με μερίδιο 15 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία με τις IFC, APS Delta και Balbec Capital LP.

Ας σημειωθεί ότι η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων αναπτύσσεται ραγδαία λαμβάνοντας ώθηση και από την πανδημία, με την δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων δανείων». Ειδικά η ελληνική αγορά είναι από τις μεγαλύτερες σε όγκο στην Ευρώπη, με αξία πάνω από 100 δισ. ευρώ και με μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών να απολαμβάνουν αποδόσεις σε διψήφιο ποσοστό. Εξάλλου, πέρα από τους διαχειριστές στην αγορά δραστηριοποιούνται σύμβουλοι, νομικά γραφεία, εισπρακτικές, εταιρείες λογιστών κ.ο.κ..

Ωστόσο η EBRD δεν βλέπει μόνο αποδόσεις στην αγορά των NPLs, αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα των συναλλαγών και εμβαθύνει στην χρήση μέσων που εγγυώνται ότι αυτά τα deals γίνονται με κριτήρια ESG.

Ενδεικτικές αυτής της πολιτικής ήταν οι αναφορές της Μaya Hennerkes, επικεφαλής ESG για χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές, την Παρασκευή (9.10.2020) στο Sustainability Forum της Global Sustain. «…Είδαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επενδύσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια γιατί αυτό σταθεροποιεί τον τραπεζικό τομέα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Ξέρουμε επίσης ότι στο τέλος αυτής της αλυσίδας υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Hennerkes αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της EBRD να διερευνήσει “τι είδους κοινωνικοί κίνδυνοι κρύβονται σε αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες». Η μελέτη που διενήργησε η τράπεζα θα οδηγήσει σε εργαλεία τα οποία θα διέπουν τις επενδύσεις της σε NPLs, δηλαδή θα θέτουν (κοινωνικά) κριτήρια σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου σε όλη τη διαδρομή του, από την τράπεζα μέχρι τον servicer.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η EBRD αφιερώνει πόρους για να αναπτύξει εργαλεία προώθησης των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις κι ένα τέτοιο είναι το ESG Rating Tool για το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει σκοπό την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του οργανισμού με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs).