Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Πώς σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις εξαγγελίες Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Με τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνει την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχε από κάτι για όλους» σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές εστιάζει ανταπόκριση της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει για μείωση των δημοσιονομικών στόχων» αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχε ως κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους».

Και πραγματικά, όπως επισημαίνει η Handelsblatt «είχε από κάτι για όλους: τα επιχειρηματικά κέρδη θα φορολογούνται με 24% αντί για 28%. Η ρύθμιση ισχύει ήδη για το οικονομικό έτος 2019. Αργότερα ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει το ποσοστό στο 20%. Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από 10% σε 5%. Διευκολύνσεις και στον φόρο εισοδήματος, καθώς εισοδήματα έως 10.000 ετησίως θα φορολογούνται με 9% αντί για 22%».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είχε μία καλή και γρήγορη αρχή». Όπως παρατηρεί, «μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ηρώδου Αττικού, με μία ολόκληρη στοίβα έτοιμων νομοσχεδίων. Επιπλέον ο Μητσοτάκης έδωσε ήδη ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είχε καθυστερήσει για πολλά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό- το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο νέος πρωθυπουργός επανέρχεται στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και «επιθυμεί τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 2% από το 2021».

Die Welt: Η Ελλάδα πιέζει την Ευρώπη

H εφημερίδα Die Welt εστιάζει στις τελευταίες αναφορές του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό ζήτημα. «Η Ελλάδα πιέζει την Ευρώπη. Από τους 24.000 μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου το 40% είναι ανήλικοι. Αυτοί θα πρέπει να γίνουν δεκτοί και σε άλλες χώρες, ζητεί ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης» γράφει.

Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι «από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής, 332 μετανάστες στα νησιά Ρόδος, Κάλυμνος, Σάμος, Φαρμακονήσι και Λέσβος».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει: «Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται και πάλι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν τουλάχιστον τα παιδιά».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, υπήρχαν μέρες στις οποίες κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 7.000 μετανάστες μέσω Τουρκίας. Λόγω έλλειψης προσωπικού η επεξεργασία αιτήσεων για την παροχή ασύλου γίνεται και σήμερα με καθυστέρηση. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν διαθέτει αρκετούς αρμόδιους υπαλλήλους ώστε να προωθήσει τα αιτήματα ασύλου».

Πηγή: Deutsche Welle