Πώς στο παρα πέντε μπορεί να σωθεί η εμπορική συμφωνία Ευρώπης – Καναδά

Πώς στο παρα πέντε μπορεί να σωθεί η εμπορική συμφωνία Ευρώπης – Καναδά

Συζητήσεις είχε σήμερα ο προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου με την Καναδή υπουργό Εμπορίου σε μια προσπάθεια να σωθεί η CETA. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η Καναδή υπουργός Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ συζήτησαν σήμερα, Σάββατο, με την ελπίδα να σωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), όπως ανέφερε ο Σουλτς στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Καναδή υπουργός Εμπορίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να τελειώσει τη δουλειά της» αναφορικά με τη CETA, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να την υπογράψει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

«Κάναμε τη δουλειά μας, έχει έρθει η ώρα να ολοκληρώσει η ΕΕ τη δική της», τόνισε η Φρίλαντ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας «ελπίζω πραγματικά οι Ευρωπαίοι να καταφέρουν να πετύχουν και να μπορέσω να επιστρέψω σε μερικές ημέρες με τον πρωθυπουργό μου (Τζάστιν Τριντό) για να υπογράψουμε τη συμφωνία».

Ο Σουλτς από την πλευρά του επεσήμανε ότι η σύνοδος κορυφής που είναι προγραμαμτισμένη για την Πέμπτη με τον Καναδά παραμένει στην ατζέντα προς το παρόν. «Τα προβλήματα βρίσκονται στο τραπέζι των Ευρωπαίων και πρέπει να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε», είπε.

«Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ εποικοδομητική και ίσως θα είναι αποφασιστική. Παραμένω αισιόδοξος», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Σουλτς αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ. Η γαλλόφωνη Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Ceta) με τον Καναδά.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ η Φρίλαντ είχε σχολιάσει: «Είναι προφανές σε εμένα, στον Καναδά, ότι η ΕΕ δεν είναι τώρα σε θέση να συνάψει μια διεθνή συμφωνία, ακόμη και με μια χώρα που έχει τόσο ευρωπαϊκές αξίες όπως ο Καναδάς».

Διαβάστε επίσης: Καταρρέει η εμπορική συμφωνία Καναδά – ΕΕ