Πώς τα έχει πάει η τιμή της μετοχής της Microsoft την περίοδο μετά τον Μπιλ Γκέιτς;

Πώς τα έχει πάει η τιμή της μετοχής της Microsoft την περίοδο μετά τον Μπιλ Γκέιτς;
Photo:
Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει περάσει μέσα από 40 κύματα μετά την αποχώρηση του Μπιλ Γκέιτς; Κατάφερε τελικά να ορθοποδήσει;

Πριν 20 χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου 2000, ο Στιβ Μπάλμερ χρήστηκε ο νέος CEO της Microsoft, σημαίνοντας την αρχή του τέλους της εποχής του Μπιλ Γκέιτς στην εταιρεία, που ο ίδιος και ο φίλος του, Πωλ Άλεν είχαν ιδρύσει μέσα σε ένα γκαράζ στην Αλμπουκέρκη το 1975. Ενώ ο Γκέιτς παρέμεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος και Αρχιτέκτονας Λογισμικού πριν παραχωρήσει εντελώς τον ρόλο στην εταιρεία το 2008, ο Μπάλμερ εκτελούσε καθήκοντα CEO για πάνω από 14 χρόνια, πριν αντικατασταθεί από τον Σάτια Ναντέλα το 2014.

Ο Μπάλμερ διηύθυνε την εταιρεία σε μια δύσκολη περίοδο για αυτήν, καθώς η Microsoft πάλευε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες του 21ου αιώνα, ενώ μικρότερες, πιο ευέλικτες ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Google και η Amazon είχαν έσοδα από τις πολλές τεχνολογικές τάσεις που ξεπηδούσαν μεταξύ 2000 και 2010. Δεν ήταν μέχρι η Microsoft να ξεκινήσει να υιοθετεί τις υπηρεσίες cloud με την κυκλοφορία του Azure (2008) και του Office 365 (2011) όταν η επιτυχία επέστρεψε στο Ρέντμοντ, αλλά η ουσιαστική επιτυχία της επιχείρησης cloud της εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στον Σάτια Ναντέλα, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα Ανώτερου Αντιπροέδρου του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης για το Παράρτημα των Διαδικτυακών Υπηρεσιών από το 2007 μέχρι το 2011, και επέβλεπε την πλατφόρμα cloud, Azure, ως Πρόεδρος του Παραρτήματος Σέρβερ και Εργαλείων από το 2011 μέχρι το 2014.

Παρατηρώντας την τιμή της μετοχής της Microsoft στην περίοδο μετά τον Μπιλ Γκέιτς, γίνεται εμφανές γιατί τα χρόνια του Μπάλμερ δεν έχουν αφήσει και τις καλύτερες αναμνήσεις στους μετόχους της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων της διεύθυνσής του, η τιμή της μετοχής έπεσε κατά 33%, ενώ κατά την περίοδο διοίκησης της εταιρείας από τον Ναντέλα η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε κατά πάνω από 300%.