Πώς τα ρομπότ μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τον αμερικανικό στρατό

Πώς τα ρομπότ μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τον αμερικανικό στρατό

Πολλοί ανησυχούν ότι η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα μπορούσε να ωθήσει πολλούς ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας.

του Erik Sherman

Πολλοί ανησυχούν ότι η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα μπορούσε να ωθήσει πολλούς ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας.

Για όσους όμως βρίσκονται στον Αμερικανικό Στρατό, το να αναλαμβάνουν τα ρομπότ ορισμένες επικίνδυνες εργασίες, όπως η απενεργοποίηση βομβών, είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press. Ένα μόνο συμβόλαιο του στρατού στον κλάδο της ρομποτικής αξίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για 3.000 ρομπότ μεγέθους σακιδίου που θα μπορούσαν όχι μόνο να δουλέψουν ως μονάδες απενεργοποίησης βομβών, αλλά και να ανιχνεύσουν τις θέσεις του εχθρού.

Το Ναυτικό, οι Πεζοναύτες και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διοχετεύουν επίσης χρήματα σε μεγάλα έργα αυτοματοποίησης. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: πιθανές αδυναμίες ασφαλείας.

Σε έναν κόσμο όπου οι χάκερ μπορούν να διεισδύσουν σε ασφαλή συστήματα υπολογιστών και να αποκτήσουν τον έλεγχο ακόμη και ενός αυτοκινήτου εξ αποστάσεως, η ασφάλεια είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί για τους κινδύνους ασφάλειας, ειδικά αν ο εξοπλισμός ή το λογισμικό προέρχονται από την Κίνα.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν μεταφερθεί και στην τεχνολογία, ειδικά καθώς ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν κατακτήσει ηγετικές θέσεις παγκοσμίως. Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei ήταν ένα αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού.

Ένα άλλο αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα επερχόμενο εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον των αμερικανικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τη Huawei ή τη ZTE, μια άλλη κινεζική εταιρεία. Ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο έχει ήδη απαγορεύσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξοπλισμό από τις δύο αυτές εταιρείες.

Αξιωματούχοι ασφαλείας πολλών χωρών έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να καταστήσει τους χρήστες ευάλωτους σε κατασκοπεία από την κινεζική κυβέρνηση.

Τα ερωτήματα για την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται στις συζητήσεις εντός του στρατού. Εάν οι ανησυχίες είναι σωστές, μια ξένη δύναμη θα μπορούσε όχι μόνο να υποκλέψει διαβαθμισμένες πληροφορίες, αλλά και να πάρει, θεωρητικά, υπό τον έλεγχό της τον εξοπλισμό θέτοντας σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό.