Πώς θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις

Πώς θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις
epa06749215 The United Kingdom flag during Celebrations of the British Royal Wedding in Sydney, Australia, 19 May 2018. Britain's Prince Harry and his fiancee Meghan Markle will marry at Windsor Castle, Britain the same day. EPA/JEREMY NG AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιοι είναι οι μνηστήρες της ηγεσίας του κόμματος

Μετά τα σκάνδαλα διαρκείας και την επεισοδιακή παραίτηση Τζόνσον, όποιος τον αντικαταστήσει θα απολαύσει μια άνετη (;) πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα έχει μπροστά του δύο ολόκληρα χρόνια κυβερνησιμότητας, πριν κατέλθει η Βρετανία σε γενικές εκλογές. Πώς θα γίνει όμως η αλλαγή ηγεσίας; Τι προβλέπουν οι κανονισμοί;

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι αναζητούν υποστήριξη ανάμεσα στους βουλευτές, ώστε εντέλει, ύστερα από ψηφοφορία και διαβουλεύσεις, να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι. Τον «τυχερό» σ’ αυτή την περίπτωση θα επιλέξει η βάση των Τόρις, διά της ψήφου της. Εάν πάρει το χρίσμα των βουλευτών μόνο ένας υποψήφιος, αν και αδιαφιλονίκητος ηγέτης πρέπει να υπερψηφιστεί και πάλι από τη βάση, για να επικυρωθεί η κυριαρχία του, αναφέρει το Bloomberg.

Μπορεί να χρειαστούν πάνω από έξι εβδομάδες για να περατωθεί η διαδικασία, ανάλογα με το πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι. Στην τελευταία τέτοια ψηφοφορία, το 2019, υπήρχαν 10 υποψήφιοι και χρειάστηκαν έξι γύροι στην κοινοβουλευτική κάλπη μέχρι να αναδειχθούν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

Είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος με σιγουριά ποιο είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, και αυτό γιατί είναι πολλά τα ονόματα που ακούγονται ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία των Τόρις.

Πρωθυπουργός με προθεσμία

Παραιτούμενος ο Τζόνσον δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός έως ότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης, όπως έκανε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι το κόμμα θα του επιτρέψει να παραμείνει στο πόστο του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, χρέη πρωθυπουργού θα μπορούσε να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει πριν από την παραίτηση Τζόνσον ότι αν παραμείνει, το Εργατικό κόμμα θα καταθέσει ψήφο μομφής.