Πώς θα αναζωογονηθεί η διαλυμένη αγορά υπερατλαντικών πτήσεων

Πώς θα αναζωογονηθεί η διαλυμένη αγορά υπερατλαντικών πτήσεων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Κορυφώνονται οι προσπάθειες αναζωογόνησης των υπερατλαντικών αεροπορικών ταξιδιών.

Η μεγαλύτερη ένωση του αεροπορικού κλάδου της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία περιορισμένων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ βασικών κόμβων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η διαλυμένη αγορά υπερατλαντικών πτήσεων.

Το πιλοτικό πρότζεκτ θα συνδέσει αεροδρόμια σε Σικάγο, Βοστώνη, Λος Άντζελες και Νιου Τζέρσεϋ με τη Φραγκφούρτη και το Μόναχο στη Γερμανία, καθώς και με άλλους μείζονες ευρωπαϊκούς κόμβους. Αυτό ανέφεραν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στελέχη της BDL, η οποία αντιπροσωπεύει τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας.

Όλο αυτό βεβαίως θα βασίζεται σε τεστ για COVID-19. Οι υποδομές υπάρχουν ήδη στη Βοστώνη και στα γερμανικά αεροδρόμια, και θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και αλλού, σύμφωνα με τα στελέχη της BDL, Matthias von Randow και Peter Gerber. Οι επιβάτες που θα επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ για COVID-19 που θα έχει διεξαχθεί το πολύ 48 ώρες πριν την πτήση.

Η υιοθέτηση ενός συνεκτικού πακέτου μέτρων για να ξανανοίξουν οι υπερατλαντικές πτήσεις θα ήταν καλά νέα για μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa, η Air France-KLM και η British Airways στην Ευρώπη, και η Delta Air Lines, American Airlines και United Airlines στις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι εταιρείες βασίζονται σε πτήσεις στον Βόρειο Ατλαντικό για τα κέρδη τους.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών έχει προειδοποιήσει ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 και έχει ενθαρρύνει τις χώρες να ενοποιήσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες ώστε να επισπευσθεί η επάνοδος.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαγορεύσεις έχουν αποτρέψει την ανάκαμψη των αερομεταφορών στην Ευρώπη ενώ και τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ έχουν περιορισθεί από ξεσπάσματα του κορωνοϊού σε διάφορες Πολιτείες.

Το Χήθροου του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, εργάζεται πάνω σε έναν νέο μηχανισμό για τεστ ενώ τα στελέχη του κλάδου ασκούν πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να αντικαταστήσει την καραντίνα με τεστ, ως ένα εργαλείο ελέγχου των ταξιδιωτών που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.

Τα στελέχη της BDL είπαν ότι το σχέδιό τους έχει προταθεί στις αρχές αερομεταφορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και ότι αναμένουν να λάβουν ανατροφοδότηση.