Πώς θα αποφύγετε τις κατασχέσεις της εφορίας

Πώς θα αποφύγετε τις κατασχέσεις της εφορίας
busines, finance, money and bookkeeping concept - coins on office table.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην έρθετε αντιμέτωποι με το «κύμα» κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με ένα νέο «κύμα» κατασχέσεων έχουν έρθει αντιμέτωποι χιλιάδες φορολογούμενοι που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, η εφορία έχει βάλει στο «μάτι» τις αποδοχές και τα υπόλοιπα των Ελλήνων καταθετών που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων αλλά και στη δήλωση ενός τραπεζικού λογαριασμού ως ακατάσχετο στο Τaxisnet.

Από τα μέσα της εβδομάδας όμως, ακόμα και εάν η οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, αλλά είναι απλώς βεβαιωμένη, ο φορολογούμενος μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμισή της μέσω taxisnet με απλά βήματα:

-Είσοδος στην www.aade.gr, στη συνέχεια «κλικ» στον «Λογαριασμό μου» με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα.

-Επιλογή «Εφαρμογές» και μετά «Ρύθμιση Οφειλών»

-Επιλογή της ρύθμισης Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».

-Κλικ στην «Υποβολή Νέας».

Εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση.

Εφόσον όλα είναι εντάξει στην επόμενη σελίδα, πρέπει να εισαχθούν ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα, οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

Πως δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός

Προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού ο φορολογούμενος πρεπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

-Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.grκαι να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

-Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

-Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα. Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.