Πώς θα δοθεί το επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους εταιρειών που έκλεισαν λόγω της επιδημίας

Πώς θα δοθεί το επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους εταιρειών που έκλεισαν λόγω της επιδημίας
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα κάνει εξαιρέσεις στη σχέση απασχόλησης.

Οριζόντια, είτε εργάζονται με μορφή μερικής απασχόλησης είτε όχι, αναμένεται να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν ή έχουν δραματική μείωση τζίρου από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα κατατεθεί άμεσα, μετά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προστασίας των εργαζόμενων από τις επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19.

Επιπλέον, θα προβλέπεται πως όσες απολύσεις έγιναν από την 18η Μαρτίου θα είναι άκυρες.

Το αίτημα για το επίδομα θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες στο περιβάλλον του συστήματος Εργάνη, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.