Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι δασμοί του Τραμπ τα ελληνικά προϊόντα; Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Fortune

Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι δασμοί του Τραμπ τα ελληνικά προϊόντα; Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Fortune
epa07753988 US President Donald J. Trump speaks on a US beef trade deal with the European Union, in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, USA, 02 August 2019. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος κύκλος δασμών που αναμένεται να επιβληθούν έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Πώς σχεδιάζουν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν πιθανές συνέπειες.

Στην αντεπίθεση για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στην Airbus που δημιουργούν πρόβλημα στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing περνά ο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αποφάσισε την επιβολή δασμών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η νέα δασμολογική πολιτική θα ενεργοποιηθεί από τις 18 Οκτωβρίου και στο έλεος της θα βρεθούν αρκετές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες μη μπορώντας να επωμιστούν το κόστος θα αναγκαστούν να βγάλουν τις ΗΠΑ, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο, από τον εξαγωγικό τους χάρτη.

Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς 10% στα αεροσκάφη που εισάγονται από την Ευρώπη και να εφαρμόσει έναν φόρο εισαγωγών ύψους 25% σε άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, σύμφωνα με το Γραφείο του Αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου. Στον μακρύ κατάλογο  περιλαμβάνονται ελληνικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυριά και υποκατάστατα τυριών (μείγματα) πεκορίνο, γαλακτοκομικά (Βούτυρα, μαργαρίνες, αλοιφές, κρέμες γάλακτος,), φρούτα, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, κομπόστες, χυμοί φρούτων και λαχανικών, χοιρινό συσκευασμένο, μύδια, αχιβάδες και θαλασσινά.

Το ισχυρότερο χτύπημα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Ε.Ε. αναμένεται να δεχθούν οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 50 εκατ. Δολάρια και πολύ λιγότερο τα τυροκομικά και το γιαούρτι. Αντίστοιχα μέτρα φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν και από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ από το 2020.

«Ο φόρος είναι 25% πάνω στα αγροτικά προϊόντα. Στα ροδάκινα, όπου είμαστε η Νο 1 παραγωγός χώρα στον κόσμο, ως Ευρώπη φορολογούμαστε ήδη 18% για το συγκεκριμένο αγαθό. Είμαστε από τις εταιρείες που εξάγουν 50 εκατομμύρια δολάρια κομπόστα και όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει πάρα πολύ τις εξαγωγές μας» αναφέρει στο fortunegreece.com o Διευθύνων Σύμβουλος της CHB, Νίκος Χριστοδούλου.

Τονίζει πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο απασχολεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων που πρέπει να βρουν δικλείδες ασφαλείας και να επανασχεδιάσουν την εξαγωγική τους στρατηγική. «Στην Anuga, μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, θα δώσουν το παρών όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου. Έχουμε ζητήσει από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν κάποιες συναντήσεις μαζί τους, ώστε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των εξαγωγών» επισημαίνει.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου διευκρινίζει που εάν τελικά το νέο μέτρο τεθεί σε εφαρμογή η φορολόγηση θα επιβληθεί όχι μόνο στις νέες συμφωνίες, αλλά και στα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί. Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικάνοι όταν κάνουν deals «κλειδώνουν» ουσιαστικά τους όγκους και όχι τις τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγουν την κράτηση (booking) και όχι το συμβόλαιο (contract).

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε πρόσθετη φορολόγηση θα επιβαρύνει τα οικονομικά μας αποτελέσματα, θα περιορίσουμε τις εξαγωγές στην Αμερική» καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

Διαβάστε ακόμη: Απάντηση στις ΗΠΑ ετοιμάζει η Ε.Ε. μετά την επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων

Ανεπανόρθωτη ζημιά στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ισχυρό πλήγμα δέχονται και οι γαλακτοβιομηχανίες με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., Μιχάλη Παναγιωτάκη να δηλώνει πως η εταιρεία του βρίσκεται σε φάση μελέτης και διαβούλευσης με τα αρμόδια όργανα και συνεργάτες σε Ελλάδα και ΗΠΑ για να δει πως θα αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη αρνητική κατά τα φαινόμενα εξέλιξη .

«Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η συνέχιση της συνεχούς αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας προς τις ΗΠΑ τόσο για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο και για τις λοιπές εταιρείες , γεγονός που μάλλον αποτελεί μια de facto συνέπεια δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση τιμών αποτελεί πολύ δύσκολο ως και μη ρεαλιστικό εγχείρημα» τονίζει .

Θεωρεί δε πως η πρωτογενής παραγωγή καθώς και η αγορά των ΗΠΑ θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα περισσότερα από τα φορολογηθέντα προϊόντα με κίνδυνο ο συγκεκριμένος φόρος όταν  αρθεί να έχει επιφέρει χρόνια και σχεδόν μόνιμη ζημιά στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα .

Λήψη μέτρων προστασίας για τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Για αλληλοδασμολόγηση που θα ζημιώσει, κυρίως τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και το παγκόσμιο εμπόριο κάνει λόγο ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas.

Θέλοντας να δείξει την περιορισμένη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων που γίνονται έρμαιο των αποφάσεων των μεγάλων πελατών τους, ο κ. Σταμάτης φέρνει ως παράδειγμα τη στέβια υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 90% της στέβιας που καταναλώνεται στην Ευρώπη εισάγεται από την Κίνα!

«Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής. Από την πλευρά μας πρέπει να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα των Ευρωπαϊκών προϊόντων, την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα, το βιώσιμο τρόπο παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να πείσουμε τις Ευρωπαϊκές εταιρείες να προμηθεύονται τη στέβια που χρησιμοποιούν από Ευρωπαίους παραγωγούς. Όχι μόνο για να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Αλυσίδα Παραγωγής, αλλά και για έναν ακόμη λόγο, που έχει να κάνει με το περιβάλλον. Μειώνοντας την απόσταση που διανύει ένα προϊόν μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή, μειώνουμε και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Άρα παράγουμε το προϊόν εκεί που καταναλώνεται» λέει χαρακτηριστικά.

Τη λύση καλούνται να δώσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη επιβάλλεται να λάβουν μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της παραγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη: O Tραμπ απειλεί… την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο