Πώς θα γίνει η διαγραφή των προσαυξήσεων στις οφειλές

Πώς θα γίνει η διαγραφή των προσαυξήσεων στις οφειλές
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι εναλλακτικές επιλογές για τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαγραφή των προσαυξήσεων

Ασφυκτικές είναι οι προθεσμίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους που επιθυμούν να ρυθμίσουν οφειλές προς το Δημόσιο, προσφέροντάς τους παράλληλα την δυνατότητα για πλήρη ή μερική διαγραφή των προσαυξήσεων. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εφάπαξ καταβολή μέρους της οφειλής, καθώς στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση εισροή χρήματος στα κρατικά ταμεία.

Οι προθεσμίες που πρέπει να έχουν υπόψη οι οφειλέτες του Δημοσίου είναι οι εξής:

27 Μαρτίου:
Μόλις λίγες ημέρες έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση-εξπρές του Υπουργείου Οικονομικών. Οι οφειλέτες έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το ποσό που επιθυμούν και αυτό θα αφαιρεθεί ως ποσοστό από τις προσαυξήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ωφελημένοι είναι όσοι έχουν παλαιότερα χρέη προς το Δημόσιο, αφού επιβαρύνονται με μεγαλύτερες προσαυξήσεις. Σημειώνεται πως η ρύθμιση αυτή αφορά σε οποιαδήποτε οφειλή (π.χ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος).

27 Απριλίου:
Και αυτή η ρύθμιση προσφέρει μερική αποπληρωμή του χρέους. Δεν δίνεται, όμως, η δυνατότητα επιλογής ανά φόρο, ενώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να ρυθμίσουν το υπόλοιπο του χρέους τους σε δόσεις. Σημειώνεται, πως αν οι πρώτες 10 δόσεις της ρύθμισης δεν πληρωθούν στην ώρα τους, τότε τα ποσά που διεγράφησαν με την «προκαταβολή» επανέρχεται ως οφειλή.

27 Μαΐου:
Μέχρι το τέλος Μαΐου δίνεται η ευκαιρία σε όσους οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα, να προχωρήσουν σε πλήρη διαγραφή των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Πλήρης εξόφληση του ποσού συνεπάγεται και πλήρη εξόφληση των προσαυξήσεων.

Παράλληλα, μέχρι τις 27 Μαΐου όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν κάποιο ποσό ως προκαταβολή στην εφορία, μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει διαγραφή των προσαυξήσεων. Το ποσοστό της διαγραφής, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δόσεων.