Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία – Όλες οι ανακοινώσεις

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία – Όλες οι ανακοινώσεις
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (Α) η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως (Κ) και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης (Δ) μιλούν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τους εμβολιασμούς για την COVID-19, στο υπουργείο Υγείας. Αθήνα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοίγουν ξανά για να λειτουργήσουν δια ζώσης τα λύκεια της επικράτειας, με υποχρεωτική τη διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού (self test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας, «το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα self tests προβλέπονται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου και θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ειδικότερα ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Αναλυτικά, τα βήματα για τη διενέργεια των self tests, όπως ανακοινώθηκε από την κ. Κεραμέως, είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια. Συζητήσεις με την Επιτροπή για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η μεγαλύτερη διάρκεια τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του λυκείου, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των λυκείων, σε σχέση με τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.

«Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των λυκείων για δύο βασικούς λόγους: γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός επανέλαβε ότι το υπουργείο «συζητά συστηματικά» με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συνεχίσουν και εκείνες τη δια ζώσης λειτουργία τους.

Κικίλιας: Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών

Αύριο ξεπερνάμε τα 2 εκατ. εμβολισμούς γνωστοποίησε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. «Αύριο θα σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών. 1.246.256 εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει με την πρώτη δόση (κάλυψη 12,53%) και 686.924 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις (κάλυψη 6,54%)» είπε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 57.000 εμβολιασμούς και ότι συνολικά από την αρχή των εμβολιασμών στην Ελλάδα μέχρι τις 4:00 μ.μ σήμερα είχαν γίνει 1.983.180 εμβολιασμοί.

Μόνο χθες έγιναν στη χώρα μας περίπου 60.000 εμβολιασμοί, για την ακρίβεια 59.969, οι περισσότεροι μέχρι σήμερα ανέφερε ο υπ.Υγείας.

Χθες είχαμε επίσης ρεκόρ τεστ με 75.182 δειγματοληψίες, είπε ο Β.Κικίλιας θυμίζοντας πως τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε με 800 τεστ.

«Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε» επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών από τον Ιανουάριο έως σήμερα.

«Τον Ιανουάριο είχαμε 10.840 εμβολιασμούς, μέσο όρο κάθε μέρα. Τον Φεβρουάριο ανεβήκαμε στους 25.667 κάθε μέρα.

Τον Μάρτιο είχαμε 32.390 εμβολιασμούς κάθε μέρα και τον Απρίλιο έχουμε μέχρι σήμερα 47.334 εμβολιασμούς μέσο όρο κάθε μέρα».

Μέχρι αυτή τη στιγμή για τον μήνα Απρίλιο έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί, είπε ο Β.Κικίλιας και προσέθεσε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου όλοι αυτοί που θέλουμε και πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, όπως οι ευπαθείς ομάδες οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι» αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έχουν εμβολιαστεί.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, η υγειονομική λύση φαίνεται πλέον στον ορίζοντα» είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είπε ότι δίνεται μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα: αυτό της περίθαλψης και της αντιμετώπισης των ασθενών και αυτό των εμβολιασμών που συνεχίζουν να γίνονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

Ο Β.Κικίλιας για ακόμη μία φορά εξήρε το έργο και τις προσπάθειες των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και προσέθεσε ότι εξακολουθεί να τον ανησυχεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Πέλλα.

Η προσπάθεια είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της επιδημίας με τη συμβολή όλων μας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα είπε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή, καθώς όπως είπε σύντομα θα πάμε σε καλύτερους μήνες μετά το Πάσχα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία της επιδημίας, είπε ότι ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και την προσπάθεια που κάνει ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών να εφαρμόσει τα μέτρα, θα οδηγήσει σε μια καλύτερη εικόνα.

«Για τις δυσκολίες που έχουμε περάσει αλλά και για αυτές που θα έρθουν θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Πάντα γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Όλοι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προσέλευση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι είναι υψηλή και βρίσκεται στο 93,1%. Με αφορμή την ερώτηση αυτή, είπε ότι στις 7:00 μ.μ. συμμετέχει στην Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «τα πλεονεκτήματα και το όφελος του εμβολιασμού, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις όποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του».

Ερωτηθείς για το εάν έχουν αυξηθεί οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι με βάση τον δείκτη θνησιμότητας που δείχνει τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση, ανάμεσα σε 54 χώρες στην Ευρώπη» και κάλεσε όλους να αποφεύγουν τις συγκρίσεις με χώρες που είτε βρίσκονται στο πικ της επιδημίας είτε φαίνεται να ξεπερνούν ή να ελέγχουν την υγειονομική κρίση.

«Απλά, οργανωμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία χρειαζόμαστε» και σ’ αυτό ζητώ την προσοχή όλων, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς σχέδιο

«Τα σχολεία ανοίγουν δίχως σχέδιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του με την οποία ασκεί κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

Τα Λύκεια ανοίγουν ξανά στις 12 Απριλίου, δέκα ημέρες πριν κλείσουν ξανά για τις διακοπές του Πάσχα, αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάμψει την επιμονή της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Υποστηρίζει ότι τα σχολεία ανοίγουν «ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστη, και τα σχολεία αποτελούν -αποδεδειγμένα- εστίες μετάδοσης. Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στα υπερπλήρη τμήματα των 25, 26 και 27 παιδιών και τα self-tests που φτάνουν στα φαρμακεία είναι αμφίβολο αν μπορούν να διενεργηθούν χωρίς τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να παράσχουν αξιόπιστα αποτελέσματα».

Ακολούθως ρωτά «γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προετοιμάσει το υγειονομικά ασφαλές των σχολείων, μετά το Πάσχα και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών;» και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει τις προτάσεις του επισημαίνοντας πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με σοβαρό σχέδιο και με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια. Κάτι που η κυβέρνηση δεν εγγυάται. Αντίθετα, θυσιάζει για μια ακόμη φορά την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και προς καλλιέργεια εφήμερων εντυπώσεων».

Κλείνοντας αναφέρει: «μία κυβερνητική απόφαση αναμένουν οι μαθητές του Λυκείου και ειδικά οι υποψήφιοι της Γ’ τάξης: ότι δεν θα εφαρμοστεί -τουλάχιστον φέτος- η Τράπεζα Θεμάτων, όπως και το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αφήνει εκτός Πανεπιστημίων τουλάχιστον 24.000 υποψηφίους». Σημειώνει τέλος ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν ζητήσει με επιστολή, να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ώστε να συζητηθούν τα αναγκαία μέτρα, αλλά δεν έχουν ακόμη πάρει απάντηση. Επιμένουμε και προτείνουμε επίσης τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), εκπροσώπων των γονέων και μελών της Συνόδου Πρυτάνεων», καταλήγει.