Πώς θα κάνετε πιο «ορατό» το προφίλ σας στο LinkedIn

Πώς θα κάνετε πιο «ορατό» το προφίλ σας στο LinkedIn
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τα συχνότερα λάθη, το «screening» των εταιρειών και η φιλοσοφία των επαγγελματικών σελίδων.

της Μαρίας Ακριβού

Αν και θεωρείται ένα «ώριμο» μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με παρουσία από το 2003,  μόλις τα τελευταία χρόνια το LinkedIn φαίνεται να κάνει «ριμπάουντ» και να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Πλέον, δεν είναι μόνο οι headhunters που δρουν για λογαριασμό των εταιρειών και το αξιοποιούν ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης για την εξεύρεση εργαζομένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για θέματα που αφορούν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και τα νέα τεχνολογικά trends που επιτάσσει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Ποτέ στο παρελθόν ένα middle management στέλεχος δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει χρήσιμα tips αύξησης της παραγωγικότητας από c- level στελέχη της αγοράς, επενδυτές και επιχειρηματίες που απευθύνονται σε ένα business oriented κοινό. Χάρη στο LinkedIn την έχει.

Παγκοσμίως οι ενεργοί χρήστες ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια, με το αντίστοιχο νούμερο στη χώρα μας να διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 1 εκατ, εκ των οποίων 510.000 άνδρες και 350.000 γυναίκες. Όσο για την ηλικιακή κατηγορία που το χρησιμοποιεί περισσότερο είναι, κυρίως άτομα 35-54 ετών (43%), ενώ αμέσως μετά ακολουθούν τα άτομα 25-34 ετών (36%). Εκτός όμως από τα προσωπικά προφίλ, αρκετές εταιρείες «χτίζουν» σταδιακά το δικό τους προφίλ στο LinkedIn, καθώς μια τέτοια σελίδα μπορεί να μην πετυχαίνει brand awareness και πωλήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις επαγγελματικές σελίδες του Facebook, προσφέρει όμως κύρος.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Στέφανος Σκλαβενίτης, Head of Digital στην Flipside Digital Marketing και Instructor στο Professional Diploma in Digital & Social Media της Knowcrunch, ο λόγος που το LinkedIn άργησε να κερδίσει έδαφος έχει να κάνει, αφενός με το ότι τα πρώτα χρόνια θεωρήθηκε ως μέσο αποκλειστικά για εύρεση εργασίας, αφετέρου λόγω της μη ελκυστικής του φύσης.

«Σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα που απογειώθηκαν απότομα (βλ. Instagram) ή άλλα που ήταν δημοφιλή αλλά πέρασαν μεγάλη κρίση (βλ. Twitter), το LinkedIn νομίζω πως έχει καταγράψει την πιο αργή και συνάμα σταθερή ανοδική πορεία χωρίς μέχρι σήμερα κάποιο άλλο αντίστοιχο μέσο να του αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία στο business κοινό» λέει χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα και στα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν, αναφέρει πως σε επίπεδο αριθμού λογαριασμών η εικόνα δεν είναι κακή, όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Το ζήτημα, όπως λέει, είναι τι είδους χρήση κάνουμε, πόση ώρα περνούμε και αν τελικά εξυπηρετούνται οι ανάγκες μας. «Δεν είμαι σίγουρος πως η πλειονότητα των στελεχών που δραστηριοποιούνται σε αυτό έχει αποκτήσει λογική κοινωνικής δικτύωσης, με την ουσιώδη έννοια αυτής. Βέβαια, όπως γενικά ωριμάζουμε στο ίντερνετ, έτσι επέρχεται μια σχετική συνειδητοποίηση και στην χρήση της κάθε πλατφόρμας».

Δεδομένου ότι το lockdown και ο εγκλεισμός στο σπίτι μας επέτρεψαν να περάσουμε περισσότερο χρόνο στα social media, είναι αξιοσημείωτο το πόσο αυξήθηκε η επισκεψιμότητα των χρηστών στο LinkedIn το διάστημα αυτό. Επικαλούμενος σχετικά reports, ο κ. Σκλαβενίτης τονίζει πως το engagement στην πλατφόρμα ξεπέρασε το 50%. Ωστόσο, διευκρινίζει πως όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα έχουν αντίστοιχη αύξηση και όταν από την πανδημία κερδίσαμε έναν ακόμα major παίκτη στα social media, το Tik Tok, τότε το εν λόγω ποσοστό κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και ο χρόνος παραμονής των χρηστών, αλλά το γεγονός αν κατά τον εγκλεισμό κλείστηκε κάποια καλή συνάντηση ή έγινε κάποια καλή επαγγελματική γνωριμία μέσω LinkedIn.

Το screening των εταιρειών μέσω LinkedIn

Παλαιότερα, στο διαδίκτυο ο κανόνας ήταν η ανωνυμία. Σήμερα η ψηφιακή μας ταυτότητα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την φυσική. Γιατί οι εταιρείες μπαίνουν στη λογική του να κάνουν «screening» στο LinkedIn, ελέγχοντας τον κύκλο των επαφών μας και δεν αρκούνται απλά στο βιογραφικό;

Ο κ. Σκλαβενίτης υπογραμμίζει πως αυτού του είδους ο έλεγχος υπήρχε και στο παρελθόν, απλά με διαφορετική μορφή, διότι οι εταιρείες είχαν στα χέρια τους λιγότερα εργαλεία αξιολόγησης. Παλιά ένας εργοδότης ή ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού εστίαζαν, εκτός από τα τυπικά προσόντα του βιογραφικού, σε στοιχεία όπως το ντύσιμο, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και οι συστατικές επιστολές. Στις μέρες μας όλοι όσοι προσλαμβάνουν θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες  προκειμένου να αντιληφθούν αν ένας υποψήφιος εργαζόμενος ταιριάζει στην εταιρία τους.

«Η αίσθησή μου είναι ότι παλιά έβλεπες συχνά το φαινόμενο κάποιος να έρχεται, να κάνει τη δουλειά του και να φεύγει, ενώ τώρα απαιτείται να είναι περισσότερο ενσωματωμένος στην ομάδα, πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στην ομαδική εργασία, αλλά και να διαθέτει συγκεκριμένα soft skills. Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία  είναι χρήσιμη και όλοι μας πλέον στα κοινωνικά δίκτυα  αφήνουμε συνειδητά πολλές πληροφορίες ανοιχτές, γιατί αποτελούν μέρος της προσωπικότητας μας».

Αλήθεια είναι απαραίτητο για μια επιχείρηση να έχει επαγγελματική σελίδα στο LinkedIn; Η απάντηση είναι ναι, αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι δεν θα δείτε τρομερά αποτελέσματα από την αρχή. Είναι ένα εργαλείο που «χτίζεται» και αποφέρει καρπούς με τον καιρό. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σκλαβενίτης κρατάει μικρό καλάθι λέγοντας πως τα νούμερα, προς το παρόν, δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη του στο ότι συνολικά το engagement υστερεί ακόμα σημαντικά στην πλατφόρμα. Όταν αυτό ανέβει βέβαια, τότε ίσως να αλλάξει το έργο και να αποδώσει η δουλειά όσων έχουν επενδύσει σε επαγγελματικές σελίδες εδώ και καιρό.

Τα do & donts για ένα αποτελεσματικό προφίλ

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι χρήστες του LinkedIn στο προφίλ τους, τόσο σε επίπεδο «στησίματος», όσο και σε επίπεδο διαχείρισης;

«Υποτιμούν το πόσο συχνά τους αναζητούν οι άλλοι και πόσο λάθος εικόνα μπορεί να δίνουν προς τα έξω αδικώντας τον εαυτό τους. Νομίζω αυτό είναι ότι χειρότερο» λέει ο κ. Σκλαβενίτης.

Όσο για τα tips που θα συμβάλλουν στο να γίνει το προφίλ μας πιο ορατό στους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν, ο ίδιος αναφέρει τα εξής:

  • Βάλτε τις λέξεις κλειδιά για τις οποίες αν κάποιος κάνει αναζήτησή θα θέλατε να εμφανιστείτε μπροστά του.
  • Κάντε back up τα στοιχεία στο βιογραφικό σας με πραγματικές γνώσεις γιατί κοροϊδεύοντας δεν θα πάτε μακριά.
  • Και φυσικά βάλτε μια πρόσφατη, business casual φωτογραφία που αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά σας.