Το πλάνο τριών βημάτων του Instagram για να βελτιώσει την ασφάλεια των χρηστών του

Το πλάνο τριών βημάτων του Instagram για να βελτιώσει την ασφάλεια των χρηστών του

Το κοινωνικό δίκτυο αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο τριών μερών που υπόσχεται να αποτρέψει τη διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων.

Το Facebook βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβλήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά η διάσημη θυγατρική της, το Instagram, βιώνει ολοένα και περισσότερο την πίεση, εξαιτίας ενός κατακλυσμού από bots, ψεύτικων λογαριασμών (και ακολούθων) και προπαγάνδας που πλημμυρίζει την εφαρμογή.

Το Instagram αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο τριών μερών, την Τρίτη, το οποίο το κοινωνικό δίκτυο δηλώνει ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια σε όλο το φάσμα της πλατφόρμας για τους πάνω από ένα δισ. χρήστες του ανά τον κόσμο. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο προκειμένου να κρατήσουμε τους κακούς “παίκτες” μακριά από το Instagram, και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε περισσότερα εργαλεία για να το επιτύχουμε αυτό», έγραψε ο συνιδρητής και επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας του Instagram, Mike Krieger, σε μια ανάρτησή του στο Blog της εταιρείας την Τρίτη.

Τα δύο πρώτα σκέλη του σχεδίου περιλαμβάνουν το να παρέχουν οι χρήστες περισσότερες προσωπικές πληροφορίες όταν πρωτοδημιουργούν το λογαριασμό τους. Κατ’ αρχάς τα προφίλ των λογαριασμών θα ανανεώνονται για να εμφανίζουν τη μέρα που ο λογαριασμός μπήκε στο Instagram, τη χώρα που βρίσκεται ο λογαριασμός, άλλους λογαριασμούς με κοινούς ακολούθους, οποιεσδήποτε αλλαγές που έγιναν στο όνομα του λογαριασμού τον τελευταίο χρόνο και όποιες διαφημίσεις «τρέχει» ο λογαριασμός μια συγκεκριμένη περίοδο.

Λογαριασμοί με σημαντικό αριθμό ακολούθων θα είναι σε θέση να ελέγξουν τις πληροφορίες τους από τον Σεπτέμβρη. Όλα αυτά θα είναι καταχωρημένα στην ενότητα «Σχετικά με το Λογαριασμό», η οποία θα κυκλοφορήσει επίσημα το φθινόπωρο.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων λογαριασμών για δημόσια πρόσωπα, δημοσιότητες, και πολυεθνικές εταιρείες.

Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στη φόρμα αίτησης για επιβεβαίωση, οι αιτούντες πηγαίνοντας στο προφίλ τους, πατούν στο εικονίδιο του μενού, επιλέγουν το «Επιλογές» στο κάτω μέρος της εφαρμογής και επιλέγουν το «Αίτημα για Επιβεβαίωση». Μαζί με το όνομα του λογαριασμού, οι αιτούντες θα χρειαστεί να παράσχουν ολόκληρα τα πραγματικά τους ονόματα και ένα αντίγραφο της νομικής ή επιχειρηματικής τους ταυτότητας.

Τέλος, ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων έχει γίνει κάτι το συνηθισμένο στην κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια, διαθέσιμο (και συνήθως απαραίτητο από τα τμήματα πληροφορικής) για το οτιδήποτε από το WordPress μέχρι το Google Apps. Σε μια εποχή που το κάθε προφίλ του Twitter, του Snapchat, ή του Instagram μπορεί να στοχοποιηθεί από τους χάκερ, η υψηλή ασφάλεια του προσωπικού λογαριασμού είναι απαραίτητη.